Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KornTub

Tarczyca- wynik TSH ?????? niedoczynnosc?

Polecane posty

Gość gość
koszt wizyty... to zależy od miasta, od renomy lekarza, może być 80 a może być i 200 złotych

Gość KornTub
w poniedziałek pojadę do rodzinnego (pokazać tą szyję i dowiedzieć się o tabletkach zapobiegających opryszce - bo wiem,ze stres przed ślubem moze sie do niej przyczynic niestety, a mam ją często), pokaze wyniki , zobacze co mi powie, a do endo pójdę i tak dla pewności.

Gość KornTub
a Ty masz niedoczynnosc od dawna? długo starasz się o dziecko ?

Gość gość
to na pocieszenie powiem ci że nowotwory tarczycy należą do łatwo wyleczalnych i bardzo rzadko są śmiertelne. Nie leczy się ich chemią, usuwa się tarczycę operacyjnie a resztki dobija radiojodem, potem tylko trzeba suplementować hormony, ale przy niedoczynności też trzeba :)

Gość gość
ja w tej chwili jestem w eutyrozie - tzn. moja tarczyca (mój kawałek tarczycy - bo mam tylko jeden płat) produkuje właściwą ilość hormonów

Gość KornTub
no mam nadzieję, że mnie to nie będzie dotyczyło.. tym bardziej, że morfologia w normie.. jestem ciekawa, czy endokrynolog robi usg od razu na pierwszej wizycie ?

Gość gość
a dziecko już mam, więcej nie planuję (wiek już nie na rodzenie dzieci)

Gość KornTub
a miałaś guzki, że wycięli czy jak ?

Gość gość
Jak od dawna mam to nie mam pojęcia. Wykrył mi lekarz przypadkiem jak byłam po operacji woreczka żółciowego, i tak się zaczęło, leki biore już rok i moje tsh zmierza do równego wyniku 2. Natomiast o dziecko staram się już dość długo. Około 2 lat.

Gość KornTub
kurczę, to w takim razie nie Ty pisałas o tym, że tracisz nadzieję na ciążę.. ?

Gość gość
jeśli ma w gabinecie to pewnie zrobi ale nawet bez usg, przez badanie palpacyjne jest w stanie stwierdzić czy tarczyca jest właściwych rozmiarów mnie lekarz medycyny pracy wymacał guzka na tarczycy, tak się zaczeła moja przygoda z endokrynologami

Gość KornTub
A co skłoniło go do "macania" ??? :) Czemu sprawdzał CI wielkość tarczycy ? Skarżyłaś się na coś?

Gość gość
nie, to inny "gość"

Gość gość
Tak to ja. Naprawde nie mam już sił. Moje koleżanki mają już po 2 dzieci, a ja nie mogę zajść w ciąże. I najlepsze, że żaden lekarz nic nie robi tylko czeka na to aby wynik tsh był prawidłowy.,

Gość KornTub
o kurczę, współczuję.. W końcu się uda , może przestań się na tym koncentrowac? Teraz widzę, że to dobrze, że coś mnie tknęło w kierunku tego badania..

Gość KornTub
Sorki dziewczyny, ale może nadajcie sobie jakieś "nazwy" :) bo ciężko wychaczyć, kto co pisze

Gość gość
bo ten lekarz ma, delikatnie mówiąc, zajoba na punkcie tarczycy sprawdza tarczycę każdej badanej osobie, więc moją też sprawdził. powiedział że mam guzka i powinnam pójść do endokrynologa, to poszłam do rodzinnego i poprosiłam o skierowanie to było 9 lat temu

ok, zaloguję się żebyś nas mogła odróżnić mam jeden płat tarczycy, drugi usunięty razem z guzem, który po ciąży stał się nadczynny

Gość KornTub
to w sumie dobrze, że ma takiego zajoba :) Dzięki temu zaczęłaś się leczyć

Gość gość
a włosy Ci się łamią czy wypadają? Ja miałam problem z wypadającymi włosami, garściami wypadały. Po tabletkach jest lepiej,

Gość KornTub
Jestem mega zmęczona, a siedzę i czytam.. Jeszcze nic stwierdzonego przez lekarza nie mam , ale sam fakt, że mimo normy 3,5 jest sporo, nie mówiąc o 4,8. mnie dołuje.. i jeszcze te problemy z ciążą..

Gość KornTub
no własnie z tymi włosami to sama nie wiem. bo mam długie , wycieniowane i naturalnie kręcą mi się końcówki (muszę iść podciąć bo już mi się rozdwajają) i jak np.rozczesuję po myciu to włosy wypadają.. ale ja je tak muszę szarpać, że sama nie wiem.. mimo odżywki zawsze mam problem z rozczesywaniem i to może dlatego tak lecą.. A tak w ciągu dnia nie zauważyłam,żeby jakoś specjalnie wypadały.

moje posty 23:05, 23:09, 23:13, 23:18, 23:21, 23:30, 23:33, 23:36, 23:38, 23:39, 23:41, 23:46,

Nie musisz mieć wszystkich objawów, ale te co masz wskazują na niedoczynność

Gość KornTub
gość a ile masz lat ?

a ty, drugi gościu może powinnaś zmienić edokrynologa, skoro nie potrafi ustawić ci hormonów na odpowiednim poziomie

Gość KornTub
jestem dodatkowo zła, bo w moim mieściie jest może dwóch endokrynologów i wszyscy leczą się poza miastem..

Gość KornTub
A co sądzicie o tym morzu? w ostatnim czasie w każdy weekend jestem nad samym morzem-czy to moze miec jakiś wpływ? dobry czy zły ?

uciekam spać, zajrzę jutro, jak będziesz miała jescze jakieś pytania, to służę o ile będę znała odpowiedź :) i nie martw się na zapas tylko zrób te badania (ft3 i ft4) i idź do lekarza z niedoczynnością da się żyć, trzeba tylko pamiętać o tableteczce rano i dobrać właściwą dawkę dobranoc

jeśli masz niedoczynność to pobyt nad morzem wskazany jak najczęściej