Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiakasia1987

Dzień dziecka

Polecane posty

Gość kasiakasia1987

Cześć kobiety! Już nie mam siły do swojej niespełna czterolatki, tzn. jest mi bardzo smutno. Chciałam jej na dzień dziecka dać wszystko, wyprawę na stare miasto, kupno balona z helem z ulubionym motywem hello kitty, lody, później festyn, malowanie buziek, robienie biżuterii, trampolina. wszytsko to zrobiłam. Córa była mega grzeczna i kochana do czasu kiedy balon się nie zerwał. Pisk, wrzask, zgrzytanie zębów. Myślę, ok, kupię Ci drugiego, żeby ten dzień był dla Ciebie wyjątkowy. Nie było nigdzie blisko balonów, więc wstapiłśmy do smyka i kupiłam jej zestaw wielki ciastoliny. A co moje dziecko na to? Jesteś niedobra, bo nie kupiłaś mi balona. I w płacz. Nie usłyszałam ani razu dziękuję. Jest mi cholernie przykro....

Gość justyś870418
Kasia ale dlaczego się żalisz? Nie podziękowała? No sory ale jeżeli czterolatka nie dziękuje to czyja to wina??

Gość Mogę lecz nie chcę
Tak wychowałaś dziecko, to tak masz ;] Dziecko uwielbia brać, uwielbia być w centrum uwagi, uwielbia jak się koło niego skacze na 10 stron i niestety nie rozumie, że wszystko co robi rodzic dla niego robi z miłości. Dziecko im więcej dostaje tym więcej chce i jak ktoś mu tego zabrania, albo odbiera to jest frustracja. Teraz wyobraź sobie sytuację, że pracujesz w prywatnej firmie i jesteś sekretarką, gdzie dostajesz 2500zł na rękę pieniążków. Ale później ktoś chce Ci dać 2000zł za tą samą pracę, bo jest kryzys na rynku . Co robisz? Rozumiesz to, że jest kryzys czy jesteś sfrustrowana tym, że masz mniej ? Oczywiste jest to, że jesteś zła. Tak samo reaguje dziecko, któremu daje się wszystko, a później wmawia się, że coś innego jest równie fajne. Jest frustracja i zgrzytanie zębów. Popełniłaś standardowy błąd, jaki popełnia 80% rodziców - za bardzo chciałaś wszystko dać dziecku i je rozkaprysiłaś. Na przyszłość, chcąc dać coś fajnego dziecku żeby to doceniło, daj jej jedną rzecz- zwróć uwagę, dlaczego tak rzecz jest taka wyjątkowa. Rób jej prezenty raz na czas, a w życiu codziennym bądź konsekwentna i Ty ustalaj reguły. Dzieciak jest kochany, ale bardzo egoistyczny. życzę Ci powodzenia !