Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pisarz nieudolny

Do Tych co lubią pisać! Też tak macie ?

Polecane posty

Gość pisarz nieudolny

Że wy staracie się jak najładniej obrać wszystko w słowa , a byle amator napisze to lepiej od was ? Ja mam takie wrażenie non stop. Wydawnictwa wyśmiewają mnie i chyba mają rację. Jak pisać ?! jakieś pomysłu ?!

Gość gość
też chętnie poznam kilka sposobów jakie stosują tekściarze na pobudzenie kreatywności

Gość pisarz nieudolny
No właśnie kurcze. Nic mi nie wychodzi. A Ty piszesz ? Jakim sposobem ? Krótko czy długo ? Dużo przecinków czy więcej kropek ? Czeste wielokropki ? Ja chyba używam wszytkiego i często tworze sztuczne metafory. To chyba zły sposób :/ Czesto też używam słów jak " ale " , " lub" . " sobie " . "mu"

Gość gość
mi w miarę znośnie wychodzi pisanie jednego max dwóch zdań mam niestety takie krótkie przebłyski:P

Gość gość
dlatego wolę mikrobloga, chociaż jak na moje możliwości to i tak za dużo :D

Gość gość
teraz coraz czesciej. kiedys nie mialam problemow, pisalam prezentacje i felietony dzis kuleje :) staram sie,bez nacisku namozne staram, ale nie wszystko jak to mowia jest tylko i wylacznie zalezne ode mnie.

Gość pisarz nieudolny
Eh. No kurcze a mi nic :/ Ani bloga , ani wiersz , ani kurde nic. Mi się wydaje że to fajne i kąze innym czytać. A tu sie okazuje ze pisze jak matoł i na drugi dzien to widze i mi wstyd :/ A byle kmiot , z byle kąd napisze cos i mu wyjdzie lepiej :/

Gość gość
podobno dobrą metodą treningową jest wyrzucanie z siebie kilku wyrazów (pierwszych jakie przychodzą na myśl) i do piero potem szukanie w tym sensu

Gość bebea40
Mnie z wiekiem coraz gorzej idzie. Bylam w szoku jak niedawno znalazlam opowiadanie ktore napisalam w wieku 13 lat- teraz bym tego tak nie wymyslila

Panowie, nie wszyscy urodzili się z talentem do pisania. W dobie internetu jednak każdy może pisać co chce, i jak chce. Ważne, żeby pisać ciekawe teksty, a to już wyższa szkoła jazdy. Żeby pisać po to, żeby ktogoś zainteresować, trzeba najpierw mieć szczególny dar obserwowania otaczającej nas rzeczywistości, i duuuuuużo samokrytycyzmu.

Gość gość
Nie tylko nie on! :D Wypad Bydgoszczaku

Gość pisarz nieudolny
Hm. Ciekawe macie argumenty , ale ja nadal nic nie rozumiem. Może ktoś pokaże mi jakiś ciekawy fragment jak powinie wyglądać ladnie napisany tekst ?

Gość bebea40
Ja mam najwiekszy problem z opisami. Chcialabym czasem zeby to bylo takie poetyckie...

Gość pisarz nieudolny
Ja pisze mniej więcej tak : " Kwiat koiniczyny miał 4 równe liście , które oznaczały szczęscie " Marny przykład , ale jakos tak to wyglada

Gość gość
Ja nie mam takiego problemu. Nie mniej nie oznacza to że mam otwartą drogę do tego by publikować. W tym kraju nic nie jest proste.Niestety. Daje się często szansę idiotom albo kompletnym pozerom układającym jarmarczne fabuły. Reszta to społeczna inżyniera jakiej poszczególne wydawnictwa stanowią większe lub mniejsze ogniwo. To jest do pewnego stopnia swoiste oszukiwanie ludzi twórczych.Ludzie wcale nie mogą publikować tego co by chcieli.[O ile to się nie sprzeda albo sami nie mają kasy by sobie to wydać].W telewizji,prasie i w ogóle w mediach serwuje się na ten temat w pewnym stopniu kłamstwa.Tu nie chodzi o to aby dzieło miało w sobie to coś tylko o to czy uda się je do czegoś wykorzystać.Czasy w jakich wydawnictwa wydawały a rozmaite kapituły nagradzały książki pisarzy za warsztat,fantazję czy polot niestety już przeminęły. Teraz musi za tym kryć się konkretny interes,interes w szerokim rozumieniu.Gdy to zrozumiesz to może uda ci się coś przeforsować.

Gość bebea40
To nawet nie chodzi o ładnie napisany tekst tylko niektorzy maja po prostu dar takiego pisania ze po 2 zdaniach chce sie wiecej i wiecej....ja np lubie teksty z poczuciem humoru...albo takie megastycznie romantyczne...

Tak powinno wyglądać : " ..Wczołgałem się pod ten fortepian i siedziałem jak mysz. Wsłuchiwałem się w mowę jego ciała. Jego stąpania były odczuwalne. Musiał być to mężczyzna rzeźniczej budowy gdyż dechy się pod nim uginały. Starałem się go nie wyobrażać. Wiedziałem że jeżeli jest on moim wymysłem , to sam zbuduję jego wygląd , będący stwórcą własnego końca. Kiedy się zatrzymał czułem że mnie wypatruje. Zakneblowałem sobie usta bym nawet nie parsknął.."

Gość gość
Do Bydgoszczanin - Weź się chłopie zajmij nauką a nie znów pouczasz. Co temat o pisaniu to zawsze Ty. Nocujesz tu ? Stary zajmij się życiem. Mam już Cię serdecznie dość. Mdli mnie na Twój widok. Nq

Gość gość
to co pisze bydgoszczanin ma sens....pytanie jak to wdrożyć

Gość pisarz nieudolny
" Ja nie mam takiego problemu. Nie mniej nie oznacza to że mam otwartą drogę do tego by publikować. W tym kraju nic nie jest proste.Niestety." Ty ładnie piszesz i też bym tak chciał. Jak to robisz ? A ten Bydgoszczanin to chyba sam nie wie o co mu chodzi . Ale dzięki za rady all :)

Gość gość
do autora Do tego potrzeba czasu.Cierpliwości i treningu.Wedle moich obserwacji ludzie się z czymś takim nie rodzą. Nawet najbardziej drogocenne kamienie wymagają szlifu. Myślę,że w takim samym stopniu jak starasz się pisać tak musisz też czytać dużo dobrych twórców i poznawać ich semantyczny warsztat.Nie oczywiście nie sugeruje tu żadnej grafomanii ale uwagę i skupienie nad stosowanie środków wyrazu artystycznego stosowanych przez znanych i uznanych twórców.Poza tym choć wyda ci się to dziwne,bardzo pomocnym jest też w rozwijaniu tych zdolności utrzymywanie na pewnym,nieco wyższym poziomie własnej mowy i komunikacji na co dzień.Myślę,że wielu pisarzy tak naprawdę równie często rozmawia jak przelewa coś na papier.Chociażby to miała być rozmowa samego ze sobą.Rozumiesz?

Eh. Chodzi mi mi tylko o to aby formułować jak najkrótsze zdania. Wbrew polonistom zdanie składające się z jednego słowa to najodpowiedniejsze zdanie podczas twórczości. Nie używajcie przecinków. Dopiero w ostateczności. Pomijajcie zbędne komentarze. Pisz : " Odwróciłem się " a nie : " Odwróciłem się za plecy" Pisz : " Wstałem i zjadłem śniadanie " a nie : " Wstałem , założyłem kapcie , krawat i robiełm śniadanie na patelni z teflanu" :P Hehe.. Jak inaczej mam pomóc ? :P?

Gość gość
tak sobie teraz myślę, że dla mnie najodpowiedniejszy byłby nanoblog :P

Gość pisarz nieudolny
hehehe nanoblog :D Mi się maży choć 1 wierszyk lub powieść. Taka mała. drobna :) Powiesc to marzenie :)

Gość gość
czyby ktoś tu gadał sam ze sobą? :-P

Gość pisarz nieudolny
ten niebieski to podszyw.