Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

monbiaa

Styczeń 2014 :)) NOWE FORUM zapraszam świeże ciężarne :)

Polecane posty

A mój synek nie ma stałej pory zasypiania, wczoraj np zasnał coś po 21, a przez kilka dni wcześniej o 19, ale niezależnie o której zaśnie budzi się o 3-4. Ostatnio śpi niespokojnie więc ja co chwilę się budzę. Wczoraj zjadł trochę marchewki. Smakowało mu:)

Hej hej! Przem już po 4 marchewkach i jednym brokule - zdecydowanie to ostatnie wygrywa :) Jeszcze 3 dni brokuł i potem jakiś owoc spróbujemy. Generalnie mój syn jest mną zniesmaczony, patrzy mi prosto w oczy jakby chciał powiedzieć: "czego Ty babo ode mnie chcesz?" no ale je, powolutku, spokojnie i cały czas intensywnie myśląc :) Problemów z brzuszkiem nie zaobserwowałam, jednego dnia dużo ulewał i już miałam odstawiać, ale potem przestał i już się nie powtórzyło ani razu. W ogóle to Przem nauczył się kręcić na boki, przekręcać na brzuch i z brzucha (ale to jak mu się chce). Poza tym jak leży na piankowej macie, to pełza, wczoraj mi całkiem spełzł na podłogę jak byłam w toalecie. I wczoraj też mieliśmy przygodę, bo skubaniec zaczął mi siadać w gondoli!! Nie mogłam go zatrzymać, na szczęście mu się nie udało, tylko się dźwigał i złościł, że mu nie wychodzi. Przecież to za wcześnie, a ten się rwie! Co do zasypiania, to my mamy z tym problem nadal, bo ostatnio po wieczornym jedzeniu odśpiewuje swoje i nie wiem czemu. W dzień praktycznie nie zdarza mu się już bezsensowna histeria, a po wieczornym jedzeniu z 20-30 minut zawsze darcie się. Może ze zmęczenia?

Gość gość
dziewczyny jak szczepiłyście dziieci to łączyłyście szczepienia 5w1 i np na pneumokoki? Czy każdą szczepionkę w innym czasie?

Gość gość
Biedronka - może zęby, lekarz też o tym wspominał, ale sądziłam, że to za wcześnie. A tymczasem okazuje się, że wszystkie objawy wskazują na to, że już. Wczoraj też dłubał sobie w buzi, dłubał i nagle mega histeria, więc by pasowało... Gościu - ja szczepiłam 5 w 1 i rota i pneumo, też miałam miliony wątpliwości, ale było oki i mamy już z głowy. Na początku czerwca mamy kolejną dawkę, już bez rota. Jeśli chodzi o objawy, to jedynie pojawiły się kłopoty z brzuszkiem, tj. częsta kupa i jakieś coś kolko-podobnego i to trwa zazwyczaj ok. tygodnia po szczepieniu. Gorączki wysokiej itp. nie zaobserwowałam. Mycha, jak u Was jedzonko? My od wczoraj jemy brokuły i zdecydowanie wygrywają z marchewką :) Jutro będzie jakiś owocek :) Nie mogę się zalogować niestety... LisaPanda

Gość futuremother
Moja Lilka miała już ząbki po skończeniu 4 miesięcy (zajrzałam żeby zobaczyć jak jej dziąselka wyglądają jak miała 4 msce i 4 dni a tam już zęby były :D )- objawów żadnych nie miala. My szczepilismy 6 w 1 + pneumo + rota Po szczepieniu była gorączka 38,5 - przeszło po paracetamolu. Na prawym udzie ok 3 dni było zaczerwienienie.

witam My mieliśmy rozdzielone szczepionki. Tzn osobno 5 w 1 i potem dwa tygodnie później były pneumokoki. żadnych złych objawów Mój Julek to wszystko je.....aż mnie to przeraża....marchewke potrafi jesc jesc i jesc...a ja nie wiem ile moge tego podawac dziennie:( ale on strasznie pazernie je...jakbym go tydzien nie karmiła...Także nie mam problemów typu że mu nie smakuje....gorzej z iloscia

Gość futuremother
mycha251988 ale super masz tego synka- ślicznie je i spi całe noce. Zazdroszcze :D Moja Lilka nie jest takim aniołkiem. Zawsze miała problem z brzuszkiem (gazy) i się budziła co 2-3 h i do teraz tak ma. Przez co śpię z nią :( bo nie miałabym sily tak się wybudzać wstając do niej do łóżeczka. I ciągle się łudzę, że jeszcze trochę podrośnie to się zmieni ale pewnie skończę jak wszyscy moi znajomi z 1,5 roczniakiem w łózku. Pozdrowionka dla wszystkich mamuś :D Piszcie częściej co u Was

Gość biedroneczka89
LisaPanda ja podobno juz w 4 mies mialam pierwszego ząbka! :) co do szczepionek to moja zuzia miala ost kolejne dawki, razem 3... tylko siniak wyszedł na udzie i lekki obrzęk... Zuzia tez chętnie wcina wszystko co nie jest mlekiem a jak sie skonczy np taka marchewka to jest WIELKI krzyk ze chce jeszcze :) daje jej mleka i po chwili sie uspokaja :) a sama jak cos jem to oczu ode mnie nie odrywa :D futuremother - zuzia jak sie obudzi w nocy to juz nie chce zasnąć w swoim łóżeczku i "wciska" sie do nas ale musze nauczyc ja spania całą noc u siebie bo jak tak dalej pojdzie to ciezko bd ja oduczyc spania z nami ;) musze sie zebrac w sobie choć o 2/3 w nocy ciężko... Zuzia 27-go ważyła 6900 :D mała kluseczka z niej

Chciałam wam tylko napisać i iść wykąpać zuze a tu psikus bo zasnęła! :) Kąpiecie codziennie swoje bobaski? My co drugi dzień a co dzrugi dzień pod prysznicem pupe jej myje, wczoraj nocowaliśmy u teściów tak wiec dzisiaj nam wypada kąpanie w wanience... dam jej chwile na drzemke, może nie bd spac do rana, najwyżej bd dzisiaj brudaskiem ;)

futuremother synek wdał się w mamusie:) dlatego taki ułożony:):) :p współczuje Tobie tego ciągłego wstawania...jeszcze w dzien to jakos można z tym funkcjonowac... gorzej w nocy jak człowiek zaspany i nie ma na nic siły..:( ale moze to szybko minie i się zamienimy rolami:) i to Ty bedziesz przesypiała całe noce a ja będe ślęczeć nad łóżeczkiem:)

Gość ewka42
Witam. U nas kolejne wprowadzanie nowości marchewka jest ok, jabłuszko tez i banan. Antek, podobnie jak Zuzia, wścieka się jak kończy się jedzenie Ja karmię piersią i zaczęłam jeść truskawki, mały nie ma żadnej reakcji alergicznej. Ostatnio lekarka kazała mu podawać gluten, kaszkę po 2 gramy dziennie, jakoś nie chce mi się tego robić. A WY już podajecie gluten? My szczepiliśmy oddzielnie, były przerwy między 5w1 a pneumo. Mały jest już w spacerówce i super się w niej czuje. A co do spania? Zasypia ok 20-20.30 i śpi do 5-6. Tak juz ma dwa tygodnie. Ja oczywiście się budzę ok 2 i czekam na karmienie, bo tak było do niedawna. Na szczęście pogoda powraca, bo już było nudno z tymi deszczami. Pozdrawiam i miłej niedzieli

Gość gość
Dziewczyny co to moze byc? Moja mała na wargach sromowych ma czerwone drobne krostki

Gość ewka42
zapewne to odparzenie, ale moze byc alergia. Nie zmieniłaś pieluszek albo chusteczek? A może mała jest po terapii antybiotykowej, to grzybica, to na to pomoże Clotrimazolum po dokładnym umyciu pupy z mydełkiem. Po mokrych chusteczkach mogą zostać jakieś subst. nawilżające i lek się nie wchłonie jak trzeba. Powinnaś go bez recepty dostać. Dodatkowo możesz przemywać/kąpać małą w nadmanganianie potasu - odkaża i goi.

Gość gośćmadzias21
Witam, my kąpiemy małego co dwa dni. Niestety nie przesypia jeszcze całych nocy, zazdroszczę mamusią które śpią całą noc. Mam problem nie mogę zrzucić zbędnych kilogramów, mało tego po porodzie dużo schudłam a później dużo przytyłam i tak patrze na te wszystkie młode mamusie które spotykam, wszystkie szczupłe jakby nie były nigdy w ciąży a ja tylko taka nieciekawa. depresji już dostaje. Jak jest u Was

My dzisiaj po szczepieniu, mały waży 8 kg. Mam nadzieję, że mu nic nie nie będzie się działo. Mam zacząć ,,ekspozycje na gluten", cokolwiek to znaczy. Antek skończył 5 miesięcy. Podajecie maluszkom już jakąś kaszkę? LisaPanda mój mały jak jest zmęczony to czasami udrze się przed kąpaniem albo przed spaniem w ciągu dnia. Ale tak, że słychać go w całym domu. MY kąpiemy codziennie.

Gość biedroneczka89
Ja kupiłam zwykłą kasze manną błyskawiczna zza 2,50zł ale jeszcze nie podałam :) jutro dosypie łyżeczke do zupki a jak wszystko bd oki to zrobie taka kaszke i zobaczymy czy zuzi posmakuje. Moja juz 2 noc z rzędu budzi sie w nocy i nie chce spac... Ciężka noc była, może dziś bd lepiej :)

Ewka, a przypomnij z którego jest Antek? Bo mój Przemek jest taki długi, że pewnie też za jakiś czas czeka nas spacerówka i jestem ciekawa, kiedy przesadziłaś. U nas jest tak: ok. 20.30 kąpiel, potem karmienie, trochę ryku i sen. Pobudki nadal co 2-3 godziny :( Teraz jest tak, że koło 5-6 budzi się i nie chce spać, więc kładziemy go między sobą do łózka, trochę sobie pokopie i potem zasypia na szczęście i śpimy do ok. 10. W dzień drzemka właściwie jedna dłuższa ok. 16-17 i to tylko ze mną, sam się budzi po 15 minutach. Ale na razie nie narzekam, dobrze mi robi taka 1,5 h przerwa na poleżenie w ciągu dnia ;) Mój Syn jest taki mega przytulak, nawet jak się sam bawi, to muszę być obok i co jakiś czas pogłaskać. Taki charakter. My jedliśmy już marchewkę, brokuła, kalafiora i banana :) Na razie wygrywa kalafior :) Ewka, mi koleżanka doradziła takie kaszki Babydream z Rossmana do wprowadzania glutenu, podobno jest to i smaczne, i zdrowe, i dobrze wprowadza się w ten sposób. I ja tak spróbuję bliżej 5.miesiąca, wtedy dam znać. W czwartek mamy kolejną dawkę szczepienia, już 3. Co do kąpieli, to my codziennie. Początkowo nawet chcieliśmy co drugi dzień, ale Przemek zdecydowanie lepiej funkcjonuje w bardzo regularnych ramach, więc jak nie było kąpieli, to się złościł. Poza tym teraz strasznie lubi kąpiel i sobie pluska, więc traktujemy to jak rozrywkę :) A raczej Mąż, bo to ich wspólne momenty i ja im się nie wtrącam :) Chodzicie już na basen z maluchami?

Madzia - ja mam ten sam problem z wagą :( Zawsze byłam w sumie dość szczupła, a teraz nie mogę stracić brzuszka. Najgorsze, że mam potworny apetyt!!! Staram się dbać o siebie, chodzę na aerobik, ale efektu nie widzę. Teściowa mówiła, że też tak miała i zaczęła chudnąć dopiero jak odstawiła dzieci od piersi. Może u nas też tak będzie?

Gość madzias21
LisaPanda, u mnie na pewno tak nie będzie bo nie karmię piersią. Jakoś nie umiem się za siebie wziąć brakuje mi motywacji a jest mi z tym bardzo źle.

Gość gość
Czy któraś z mam juz była na basenie z dzieckiem i może sie podzielić wrażeniami?? Co trzeba zabrać itd.:)

Gość futuremother
biedroneczka89 wg tego poradnika z bobovity o rozszerzaniu diety taka ekspozycja na gluten ma trwac dwa miesiące. Czyli kazdego dnia do jednego posilku (np. zupki) dodaje sie 2-3 g takiej kaszki. I dopiero po tym czasie można podac gluten bez ograniczen czyli kaszki, obiadki i zupki z makaronem. Tak piszę bo napisalas że bedziesz chciala podac juz taką kaszkę. A jesli dziecko jest karmione mm to ekspozycja ma trwac 3 miesiące (po 2ch miesiącach dodawania 2-3g w kolejnym 3im miesiącu dodaje się 6 g na 100ml posilku). Takze na początku lepiej kaszki ryzowe. Taka ekspozycja na gluten ma chronic dziecko przed celiakią.

Gość mon cheri
gosciu my chodzimy na basen juz 2 miesiace - dobrze by basen mial ciepla wode tak 32 stopnie , dobrze jest wczesniej kilka razy w wannie wyprobowac kompiel w takiej chlodnej wodzie . poza tym wziasc to co dla kazdego , ale przydaje sie dodatkowy recznik , jesli bedziesz wiecej niz raz brac dziecko do wody , jakas znajoma zabawka plywajaca i ze 3 pieluchy do plywania jednorazwe , lub wielorazowe na wszelki wypadek ;) i czas i cierpliwosc i przynajmniej 2 osoby , jesli sama tez chcesz sie troche popluskac ... , mozna tez wziasc kolo dmuchane dla niemowlat ( takie jak lodeczka z dziurami na nogi ) ale zwykle za pierwszym razem mozna dziecko tylko wystraszyc.. niektore dzieci boja sie halasu na basenie ... no i cos do mycia i posmarowania po , ale czasem dziecko po basenie jest zmeczone i marudne , wtedy mozna to odlozyc na do domu mam nadzeieje , ze milo spedzicie czas ... x madzias , a jak Twoja tarczyca ? moze masz niedoczynnosc ? x LisaPanda wielokrotnie slyszalam , ze latwo traci sie wage po skonczeniu karmienia , dodatkowo prolaktyna zatrzymuje wode w organizmie , wiec czlowiek taki jakis ciezki i napecznialy jest , potem to przechodzi.. A my wlasnie przesiadlysmy sie do spacerowki ( Tosia za tydzien skonczy 5 miesiecy ) , bo gondolka u nas niewielka , no i Toska juz zaczyna siedziec sama , ale na razie woze ja na brzuszku , albo plasko na pleckach , na siedzaco tylko chwileczke jak strasznie marudzi :) a ze spaniem to masz niezle , u nas sen miedzy 21 a 6 z 2-3 pauzami na jedzonko ... x Ewka my kapiemy sie co drugi dzien , a wczoraj skosztowalismy bananka i zaczelysmy pic wode mineralna ( bylo bardzo goraca , a dotad bylysmy 100% cycowe ),a z pol lyzeczka kaszki glutenowej chyba zaczniemy za tydzien :) x pozdrawiam

Gość madzias21
moncheri, nie robiłam badań ale ogólnie ja tak oddziałuje na stres że dużo jem a że dużo się stresuje to jem i jem i są skutki

Gość biedroneczka89
futuremother dzieki za info ;) nie zagłębiałam sie w tym temacie... teraz juz wiem co i jak ;) my na basen jeszcze nie chodzimy... mąż teraz codziennie pracuje wiec ciężko by mi było samej z zuzą... Zuza jeszcze w gondoli jezdzi... Ostatnio strasznie marudna sie zrobiła... Chyba bd ząbki :D A jutro próbujemy banana, jak go podajecie? Miksujecie czy wystarczy widelcem rozgniesc? Zuze juz od dawna przyzwyczajam do picia wody (mineralna przegotowana) zrobi 3 łyki i juz jest beee ale nie poddaje sie :)

Gość gość
madzias , no to niewiele mozna poradzic , z tym ze jak mowia polozne : cialo zmienia sie w ciazy przez 9 miesiecy i tyle potrzeba by wrocilo do normy ... , moze dojdziesz do siebie , no a jak sie nie karmi , to przynajmniej mozna sie o jakas diete pokusic ... a tarczyce mozna by tez sprawdzic przy okazji , aha a na ataki glodu przy stresie czasem pomaga suplementacja chromu , tylko trzeba ostroznie , bo w nadmiarze niebezpieczny... x biedroneczko banana wystarczy rozgniesc , jak dojrzaly to sie ladnie zpapkuje ;) , ja kawalki przecisnelam przez preske do czosnku ;)

Gość mon cheri
oj to ja bylam u gory

Gość biedroneczka89
rozgniotłam banana i chwilke "poddusilam" zuzinka wcinala ze smakiem a po 2 godzinach ja przeczyscilo :D jutro dam jej surowego banana, zobaczymy czy efekt bd taki sam ;)