taka_pokraka 30 Napisano 58 minut temu 2 minuty temu, Miecz napisał: Historia kołem się toczy a okrucieństwo naprawdę nie zna granic. Chciałabym by jednak te granice istniały i mimo wszystko nie było powrotu do niektórych rzeczy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miecz 1007 Napisano 57 minut temu 1 minutę temu, taka_pokraka napisał: Myślę, że też i mojego. Może skala nie jest jak u niego, jednak nie wszystko w moim życiu było idealne, staram się nie krzywdzić ludzi z tego powodu. Artysta zawsze ma inne spektrum oddziaływania na potencjalnego widza. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murb 626 Napisano 57 minut temu 1 minutę temu, Miecz napisał: A czy ktoś zmusza Cię do reagowania na moje posty? Nikt. Nikt mnie nie zmuszam. Mam ochotę to piszę. Mam bardzo dużo sympatii do Ciebie i przykro mi się czyta, to co piszesz do Pokraki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miecz 1007 Napisano 56 minut temu 1 minutę temu, taka_pokraka napisał: Chciałabym by jednak te granice istniały i mimo wszystko nie było powrotu do niektórych rzeczy. A kto niby liczy się z Twoim zdaniem? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
taka_pokraka 30 Napisano 55 minut temu 1 minutę temu, murb napisał: Zbrodnie wobec dzieci powinny podlegać szczególnym zasadom. Bliska jestem stwierdzeniu - oko za oko, ząb za ząb. Rozumiem Twoje pragnienie, tez je czuje i ono zawsze walczy z moim takim rozsądkowym humanizmem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
taka_pokraka 30 Napisano 55 minut temu 2 minuty temu, Miecz napisał: Artysta zawsze ma inne spektrum oddziaływania na potencjalnego widza. W tym monecie mam w tyle jego artyzm. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miecz 1007 Napisano 54 minuty temu 1 minutę temu, murb napisał: Nikt mnie nie zmuszam. Mam ochotę to piszę. Mam bardzo dużo sympatii do Ciebie i przykro mi się czyta, to co piszesz do Pokraki. Lubię ją, nawet bardzo. To znaczy, że mam zawsze być w porządku wobec niej? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
taka_pokraka 30 Napisano 54 minuty temu 1 minutę temu, Miecz napisał: A kto niby liczy się z Twoim zdaniem? No znam kilka osób, które się z moim zdaniem liczą. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murb 626 Napisano 53 minuty temu Przed chwilą, taka_pokraka napisał: Rozumiem Twoje pragnienie, tez je czuje i ono zawsze walczy z moim takim rozsądkowym humanizmem Czuję opór pisząc, że skłonna jestem przychylić się do tezy o totalnej eliminacji ale, kurde, wyobraź sobie, że ktoś polewa wrzątkiem kilkumiesięczne dziecko. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murb 626 Napisano 52 minuty temu 1 minutę temu, Miecz napisał: Lubię ją, nawet bardzo. To znaczy, że mam zawsze być w porządku wobec niej? Sam sobie odpowiedz na to pytanie. Zwłaszcza zadane w taki sposób. Sugeruję refleksję nad pojęciem "w porządku". Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miecz 1007 Napisano 50 minut temu 1 minutę temu, taka_pokraka napisał: W tym monecie mam w tyle jego artyzm. Szkoda. Szkoda, bo posłałbym Cię na trzy dni do domu dziecka. Tylko po to, byś mogła komuś napisać, że jest niepełnosprawny umysłowo. Jak to mówią: syty głodnego nie zrozumie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murb 626 Napisano 50 minut temu 2 minuty temu, taka_pokraka napisał: No znam kilka osób, które się z moim zdaniem liczą. Na tym forum jestem to ja. To oczywista oczywistość. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
taka_pokraka 30 Napisano 49 minut temu 3 minuty temu, murb napisał: Czuję opór pisząc, że skłonna jestem przychylić się do tezy o totalnej eliminacji ale, kurde, wyobraź sobie, że ktoś polewa wrzątkiem kilkumiesięczne dziecko. Dokładnie takie rozterki moralne odczuwam Niby człowiek ale czy na pewno? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miecz 1007 Napisano 49 minut temu 2 minuty temu, murb napisał: Sam sobie odpowiedz na to pytanie. Zwłaszcza zadane w taki sposób. Sugeruję refleksję nad pojęciem "w porządku". Czegoś jednak w życiu nie przerobiłaś. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murb 626 Napisano 47 minut temu Przed chwilą, Miecz napisał: Szkoda. Szkoda, bo posłałbym Cię na trzy dni do domu dziecka. Tylko po to, byś mogła komuś napisać, że jest niepełnosprawny umysłowo. Jak to mówią: syty głodnego nie zrozumie. Wybacz, że się wcinam w Waszą wymianę postów ale nie sądzisz, że to chwyt poniżej pasa? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murb 626 Napisano 47 minut temu 1 minutę temu, Miecz napisał: Czegoś jednak w życiu nie przerobiłaś. Bardzo wielu rzeczy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murb 626 Napisano 46 minut temu 2 minuty temu, taka_pokraka napisał: Dokładnie takie rozterki moralne odczuwam Niby człowiek ale czy na pewno? No i co z tym zrobić? Najprostsze metody są najlepsze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
taka_pokraka 30 Napisano 46 minut temu 2 minuty temu, Miecz napisał: Szkoda. Szkoda, bo posłałbym Cię na trzy dni do domu dziecka. Tylko po to, byś mogła komuś napisać, że jest niepełnosprawny umysłowo. Jak to mówią: syty głodnego nie zrozumie. Rozumiem, że nie zdradzasz się z moją tezą, a co za tym idzie Twoim zdaniem nie powinniśmy karać żadnego mor/dercy, który doznał jakiejś krzywdy w przeszłości? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
taka_pokraka 30 Napisano 44 minuty temu (edytowany) 7 minut temu, murb napisał: Na tym forum jestem to ja. To oczywista oczywistość. Dziękuję za Twoje nieustanne wsparcie, nie jestem pewna czy na nie zasługuję. Edytowano 42 minuty temu przez taka_pokraka Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miecz 1007 Napisano 42 minuty temu 4 minuty temu, murb napisał: Sam sobie odpowiedz na to pytanie. Zwłaszcza zadane w taki sposób. Sugeruję refleksję nad pojęciem "w porządku". Rzadko kiedy jestem wyprowadzony z równowagi, ale najpierw coś przeżyj a potem się wypowiadaj. Nikt mnie nie uprawnił by wypowiadać się w imieniu ludzi pokrzywdzonych przez los, ale ludzie wychowani w pełnej rodzinie nsprawdę nie powinni zabierać głosu. Jednym słowem, nie wiedzą o czym mówią. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
taka_pokraka 30 Napisano 41 minut temu 3 minuty temu, murb napisał: No i co z tym zrobić? Najprostsze metody są najlepsze. No właśnie, w rozważaniach o moralności przydałoby się wsparcie Bazyla. Nie wiem co wybrać proporcjonalnym etyczny? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miecz 1007 Napisano 41 minut temu 5 minut temu, murb napisał: Wybacz, że się wcinam w Waszą wymianę postów ale nie sądzisz, że to chwyt poniżej pasa? Nie. Warto wiedzieć o czym się pisze, a nie tylko teoretyzować. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murb 626 Napisano 40 minut temu 3 minuty temu, taka_pokraka napisał: Dziękuję za Twoje nieustanne wsparcie, nie jestem pewna czy nie zasługuję. To jaj jstem zaszczycona i dumna, że ze mną rozmawiasz. Podkreślam - rozmawiasz. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
taka_pokraka 30 Napisano 37 minut temu 1 minutę temu, murb napisał: To jaj jstem zaszczycona i dumna, że ze mną rozmawiasz. Podkreślam - rozmawiasz. Z czysto egoistycznych pobudek, rozmowa z Tobą to przyjemność. 1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murb 626 Napisano 36 minut temu 2 minuty temu, Miecz napisał: Rzadko kiedy jestem wyprowadzony z równowagi, ale najpierw coś przeżyj a potem się wypowiadaj. Nikt mnie nie uprawnił by wypowiadać się w imieniu ludzi pokrzywdzonych przez los, ale ludzie wychowani w pełnej rodzinie nsprawdę nie powinni zabierać głosu. Jednym słowem, nie wiedzą o czym mówią. Przyjmuję to co piszesz. Jednak jestem zdania, ze neurochirurg niekoniecznie musi mieć doświadczenie z operacji wykonanej własnoręcznie na swoim mózgu, żeby być skutecznym w tym co robi. Jeśli chodzi o przeżycia to każdy z nas ma jakieś. Nie urwałam się z choinki. Żyję, przeżywam, doświadczam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miecz 1007 Napisano 35 minut temu 4 minuty temu, taka_pokraka napisał: No właśnie, w rozważaniach o moralności przydałoby się wsparcie Bazyla. Nie wiem co wybrać proporcjonalnym etyczny? Czy "naukowe" wytłumaczenie jest w stanie zmienić psychikę tych dzieci? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murb 626 Napisano 35 minut temu 4 minuty temu, Miecz napisał: Nie. Warto wiedzieć o czym się pisze, a nie tylko teoretyzować. Każdy z nas ma prawo do tego, żeby mieć opinię jakiś temat. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miecz 1007 Napisano 34 minuty temu 1 minutę temu, murb napisał: Każdy z nas ma prawo do tego, żeby mieć opinię jakiś temat. Bez względu na to, że są idio/tyczne? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
murb 626 Napisano 32 minuty temu Przed chwilą, Miecz napisał: Bez względu na to, że są idio/tyczne? Tak, bez względu na to jakie Ci się wydają. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
taka_pokraka 30 Napisano 32 minuty temu 1 minutę temu, Miecz napisał: Czy "naukowe" wytłumaczenie jest w stanie zmienić psychikę tych dzieci? Ale każdy dorasta i sam podejmuje decyzje, jeśli zamiast pracy nad sobą, terapii itd, wybiera krzywdzenie ludzi to odpowiada za ten wybór. Tylko tyle i aż tyle. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach