Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zalamana pryszczolka 24 letnia

nawrot pryszczy-lat 24-co dalej?

Polecane posty

Od jakiegos czasu na moim czole ponownie pojawiaja sie pryszcze ropne, atakuja falami jest ich kilkanascie. Dawniej mialam z tym problem ale na dlugie lata przeszlo, a teraz ponownie mnie zaatakowalo. Juz sama nie wiem co stosowac. Nie chce od razu korzystac z pomocy dermoatologa poniewaz z mojego sporego doswiadczenia wynika ze naprawde nieliczni potrafia pomoc. Na pryszcze wczesniej stosowalam acne derm, jednak i on przestal dzialac. Pozniej probowalam amol, tak amol, niby wszystko ok, ladnie wysusza ale wiadomo jest na bazie alkoholu i efekt jest tymczasowy. I jestem w kropce. Stosowalam wiele preparatow jeszcze dawno temu,kiedy mialam takie powazniejsze problemy i wiem, ze bardzo niewiele pomaga. Najgorsze jest to, ze nie wiem skad to badziewie sie wzielo? Nie zminilam sposobu pielegnacji... Moze brak mi witamin? jakies pomysly? rady? moze ziola? biore obecnie wierzbownice drobnotkwiatowa.

nikt nie ma problemow z pryszczami?

Gość mnie to też*
jeżeli przychodzą "falami", jak napisałaś to moze oznaczać dwie rzeczy albo jest to infekcja (pewnie bakteryjna typu gronkowiec), organizm próbuje ją zwalczyć,ale nie daje rady, stąd te "fale" - warto zrobić wymaz z pryszcza i zobaczyć, jakie rodzaje leków można zastosować, a jakie będą zupełnie nieskuteczne albo jest to związane z cyklem i hormonami - tu też badanie nie jest skomplikowane, wystarczy pobranie krwi i zbadanie hormonów, skierowanie powinien dać endokrynolog, albo dobry ginekolog

Gość gość
Z witaminy to witaminy z grupy B, ale uważej z B12. U jednych wywołuje trądzik u innych leczy. Do tego możesz łykać cynk. Z maści mi pomaga differin, ale jest na receptę. Na pojedyncze pryszcze stosowałam benzace, typowy wysuszacz. Inna opcja to pasta cynkowa. Dobra na krosty jest podobno effaclar k.