Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość she1779

czy szampony drogeryjne moga niszczyc lub szkodza wlosom?

Polecane posty

Gość she1779

sa bardzo chemiczne i zastanawia mnie to, bo kiedys mialam geste wlosy, a teraz sa w gorszej kondycjii, a przez lata juz uzywam szamponow wyłącznie tych znanych marek(nivea, timotei, schauma, shwarzkopf itp.)

Gość gość
Mogą niszczyć albo szkodzić niektóre składniki szamponów, nieważne czy one są kupione na bazarze, w aptece czy rossmanie. Te składniki to silikony (w szamponach są kompletnie zbędne), detergenty typu SLES, SLS. Poczytaj blog Anwen i wizażowe forum o pielęgnacji włosów i naucz się świadomej pielęgnacji.

Gość Oczywiście że tak
zwłąszcza te z odżywkami i silikonami

Gość she1779
oslabiaja wlosy? jakich skladnikow powinnam unikac w szamponach oprocz sls, sles?

Gość "nie mam nicka"!!!
Do najpopularniejszych silikonów występujących w kosmetykach zalicza się: Dimethicony, silicone rubber, silicone latex, latex, dimethyl silicone, simethicone, dimethyl polysiloxane, dermafilm, silbar, dimethicream, poly(dimethylsiloxane), methyl silicone, dimethicone 350, good-rite, cyclomethicone- czyli ogolnie to co się kończy methicone, siloxane albo po prostu silicone. Ważne jest aby unikać silikonów w kosmetykach, które stosuje na skóre głowy, na końcówki możesz nakładać takie odżywki z silikonami, unikaj alkoholu. i parabenów. http:// pieknieje.pl/artykuly/ silikon-dobry-czy-zly-czytaj-etykiety

Gość "nie mam nicka"!!!
stosuje się*

Gość gość
A możecie podać konkretne marki których należy unikać? Nie zawsze mam czas czytać etykietki w sklepie...

Gość gość
A możecie podać konkretne marki których należy unikać? Nie zawsze mam czas czytać etykietki w sklepie...

Gość she1179
akurat mysle ze wszystkich tych popularnych marek trzeba unikac, one sa dobrze rozreklamowane i dzieki temu czesto nabywane przez klientow, ale w gruncie rzeczy to sama chemia. Ja od 4 lat nie prostuje wlosow(wogóle!), nie tapiruje, nie stylizuje(pianka itp.) i rzadko susze. Moje wlosy nie sa ani troche zniszczone lecz sa dosc rzadkie i slabe, choc po umyciu maja spora objetosc. Wydaje mi sie ze to wina tego, ze uzywam szamponow znanych marek(bardzo wiele juz wyprobowalam). Myje nimi wlosy co dwa/trzy dni. Proponuje kupowac w aptekach lub sklepach z naturalnymi kosmetykami. Od kiedy zaczelam kupowac kosmetyki z apteki(narazie sa to zele do twarzy i kremy) zrozumialam, ze kosmetyki z drogerii poprawiaja wizualnie wyglad wlosow czy skory, ale nie leczą i nie dzialaja na nie dobrze. Te z apteki maja swietnie dobrane sklady, sa lagodne i skuteczne.

Gość she1179
nie powodują skutkow ubocznych i sa neutralne, a wrecz pielegnuja

Gość wiedźminka86
Myślę ze to zależy. Szampony Timotei z różą z Jerycha nie zawierają parabenów, są naturalne, więc na pewno są dużo lepsze od tych przeładowanych chemią.

Gość gość
Bzdura. Sama złapałam się na hasła "świadomej pielęgnacji włosów", po roku takiego dbania o włosy wróciłam do szamponów z silikonami i sls i włosy są w o niebo lepszej kondycji.

Gość gość
No to widać nie miałaś pojęcia o prawidłowej pielęgnacji i nie dobrałaś jej do siebie.

Gość gość
Owszem, miałam całkiem spore. Sądzę, że większe niż niejedna "uświadomiona włosomaniaczka" ślepo podążająca za tą nową modą.

Gość gość
Ja uzywam szamponu CLEAR od kilku lat i mam piękne włosy. Za to odzywki i maski kupuje tylko profesjonalne MATRIX :)

Gość Elizka MI
Co prawda, to prawda ja też wolę kupować szampony w aptece. Przynajmniej one nie podrażniają skóry głowy. Jedyny minus jest taki, że szampony z apteki są znacznie droższe od tych z drogerii... dlatego ja ostatnio zaczęłam kupować je przez internet http://www.wapteka.pl przynajmniej mam taniej, nawet z przesyłka :)