Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tygrysbengalski

czy można zostawić kilkumiesięczne dziecko w szpitalu???

Polecane posty

Gość tygrysbengalski

Sytuacja jest poważna! Będę wdzięczna za każdą odpowiedź. Niestety nie dotyczny bezpośrednio mnie i z racji dość skomplikowanych relacji nie jestem w stanie opisać wszystkich szczegółów. Dziecko było wcześniakiem i urodziło się z wadą, poważna ale nie zagrażająca życiu. Przeszło kilka operacji. Na chwilę obecną ma kilka miesięcy. Matka nie za bardzo interesuje się dzieckiem, nigdy nie zabrała go do domu. Czy prawnie jest możliwe, że w szpitalu jest (może nie do końca zdrowe, ale też bez zagrożenia życia) kilkumiesięczne dziecko, które mogłoby być zabrane do domu, jednak matka tego nie chce?

Gość gość
nie, dziecko jeśli jest zdrowe i nie potrzebuje opieki zostaje wypisane, chyba że nie mogą się skontaktować z matką ale nie wiem jak to wygląda, ja też leżałam, mam wcześniaka i dziewczyna wypisała się dziecko zostało (wcześniak) nie przyjeżdżała, nie odbierała tele, dziecko gotowe do wypisu a pielęgniarki coś szmerały że chyba porzuciła, ale dziewczyna zjawiła się w końcu i wzięła dziecko do domu, ale pobyt dziecka trwał coś koło 2-3 tygodni a gotowe do wypisu było kilka dni.

Gość gość
Nieraz tak się dzieje bo jeśli matka się nie zgłasza po dziecko a szpital zawiadamia dom małego dziecka a tam jednak nie ma opieki medycznej więc jesli jest miejsce w szpitalu to zostawiają dziecko. Jak moja córka lezała na niemowlęcym to lezał tam chłopczyk który nigdy nie był w domu a mial 10 i w zasadzie nic wielkiego mu nie było. Urodzil się włąsnie jako wczesniak i pierwsze 5 miesiecy musiał spedzić w szpitalu a potem miał skomplikowaną sytuację prawną i tak został w tym szpitalu. Miał swoje drewniane łóżeczko, zabawki itd przychodzili do niego wolontariusze i sie nim zajmowali.

Gość gość
Oczywiście że może, skoro nie szpital nie może wystawić dziecka za drzwi a przymusem nie doprowadzi się opiekuna żeby odebrał. Takie przypadki dotyczące dzieci czy osób starszych czy neporadnych w inny sposób zdarzały się i bywały pokazywane w mediach.

Gość gość
Moze wezwać policję albo zgłosić do opieki społecznej i oni mogą skierować sprawę do sądu.

jeżeli dziecko nie wymaga opieki medycznej powinno zostać przekazane do pogotowia opiekuńczego, następnie jeżeli nie będzie możliwe ustalenie kontaktu z matką, dziecko powinno zostać przekazane do rodziny zastępczej, bądź rodzinnego domu dziecka. Z uwagi na plan zmiany pieczy zastępczej odstępuje się od pieczy typu instytucjonalnego, idąc w kierunku typu rodzinnego..

Gość jeżeli chcesz się dowiedzieć,
to spróbuj dowiedzieć się na tym blogu http://czarodziejnasz.blogspot.com to blog o adopcji, ale autorka zdaje się rozgarnięta w tych tematach :) żeby nie było bloga znalazłam przypadkiem

Gość gość
a tak naprawdę (ja odpowiedziałam ci jako pierwsza) nie możesz podejść do tego szpitala i podpytać dyskretnie pielęgniarek? Niby nie mogą udzielać info ale to robią ;)