Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość *Agula85*

Jak żyć oszczędnie?

Polecane posty

Gość *Agula85*

Na czym da się trochę oszczędzić, jakie znacie sposoby na zaoszczędzenie pieniędzy? Muszę odkładać każdy grosz, jeśli się w porę za to nie wezmę to zacznę popadać w długi, mam niewielkie dochody więc każdy grosz jest dla mnie ważny! Podajcie swoje rady i pomysły, liczy się dla mnie każdy sposób :)

Gość gość
A po co żyć oszczędnie? Znajdź sobie bogatego fagasa i po problemie :classic_cool:

Gość BardzoOszczedna
Ale powiedz odrobine o twojej sytuacji zyciowej - jak/z kim mieszkasz? Jakie masz w tej chwili wydatki itp. Ja na przyklad wydawalam zbyt duzo na jedzenie - zwlaszcza mieso - wiec nauczylam sie gotowac dania jarskie i rachunek przecial mi sie na pol.

dobrym sposobem jest planowanie na początku miesiąca. Oczywiście zawsze może coś wypaść nieplanowanego, ale to zaliczam do oszczędności i liczę na to, że te pieniądze będą służyć oszczędnością, a nie niespotykanym wydatkom. Planuję: jedzenie(co na obiad każdego dnia-na to najwięcej idzie kasy), okład, itp. oczywiście raty(kredyty o ile są;) ) opłaty (gaz, prąd, woda, telefon itp), względnie chemia lub kosmetyki (nie co miesiąc kupuje się chemię czy kosmetyki;) przynajmniej ja;)) i wydatki niecodzienne (coś się zepsuło, dzieci wyrosły z ubrań itp. Kolejnym sposobem jest wkładanie każdej 5złotówki do skarbonki. Naprawdę wiele kasy może się uzbierać i to w niedługim czasie.

Jesteśmy rodziną z jednym dzieckiem, wynajmujemy mieszkanie bo niestety kredytu w tej chwili nie dostaniemy. Co miesiąc planuję swoje wydatki, zapisuję ile potrzeba na rachunki, spłacamy ratę za samochód, trochę tego jest... Pewnie najwięcej da się zaoszczędzić na jedzeniu ale nie zawsze wiem jak :) Ogólnie chętnie wysłucham waszych rad, może z czegoś chętnie skorzystam :)

Drobne z zakupów wrzucałam do skarbonki, niedawno policzyłam to było tam 800zł :) Wychodziło na to, że miesięcznie wrzucałam ok 100zł. A tak to bym przeżarła albo na głupoty wydała.

Gość gość
rumnek czesto uczula lepiej kup koperkowa :)

Gość gość
Kupuj ubrania tylko na wyprzedażach, promocjach i w centrach outletowych. Np u mnie jest Outlet Center - ogromna galeria, w której są różne sklepy znane, markowe, jet Reserved, jest Sinsay, Bestseller i wiele innych. A w promocjach można kupić rzeczy nawet - 50 %, albo teraz jest tak, że buty z Reserved po 20 zł za drugą parę.

pani po studiach tu się wyżej wywnętrza, a byków narobiła tyle, że aż nie chce mi się ich poprawiać zgroza

Gość gość
A co zazdrość Ciebie zżera, że stać ją na szeregowiec bez kredytu i potrafi sobie w życiu radzić . Uważam, że ma rację.

Gość gość
mam problem z oszczędzaniem :( jedyny sposób to nie powinnam chodzić do sklepu ale zawsze coś mi się przypomina a to dzieciom coś trzeba kupić i taką kasa leci :( sklepy to mój wróg, mimo, ze na ciuchy mało wydaję ...

Gość gość
Tak naprawdę w PoloMarkecie naprawde można kupić bardzo dobre produkty. Ja szczerze mówiąc bardzo lubie ich lody które naprawde szczerze polecam.

Gość kwasia998
oszczedzac mozesz nawet bez wyrzeczen. poswiec troche czasu i sprawdz oferte ktora masz z dostawca energii elektrycznej. ja zmienilam dostawce pradu na Axpo i sporo oszczedzam co miesiac na rachunkach za prad, a wcale nawet o tym juz nie mysle :)))

Gość gość
Bardzo czesto robiąc tam zakupy kupuje je własnie. Moim zdaniem nie maja sobie równych i równiez szczerze Wam je polecam.

Gość Kinga1

Na pewno można trochę zaoszczędzić zmieniając dostawcę energii. My spośród różnych ofert, które przeglądaliśmy, wybraliśmy pulsar energie i jesteśmy bardzo zadowoleni