Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maja Mafin

TSH w ciąży

Polecane posty

Gość Maja Mafin

Dziewczyny, powiedzcie mi coś na temat TSH, bo się zaniepokoiłam. Właśnie odebrałam wyniki badań i wyszło mi podwyższone TSH - 5,29 (przy normie do 4,20). Nigdy nie leczyłam się na tarczycę i nie miałam z nią żadnych problemów. Przy poprzedniej ciąży robiłam wyniki w 8 tc i TSH miałam w normie jednak ciążę straciłam (serduszko przestało bić). Teraz jestem na początku 12 tygodnia a wizytę u ginia mam dopiero 11.06. Czy to bardzo źle mieć taki wynik?

Gość gość
masz niedoczynnośc powinnas być na lekach i to szybkooo

Gość gość
Maja, musisz natychmiast iść na wizytę do endokrynologa (najlepiej prywatnie) i być pod jego opieką do końca ciąży. Masz niedobór hormonów, które zagrażają rozwojowi dziecka. Potrzebujesz leków zawierających te hormony w odpowiedniej dawce, a przepisuje je tylko endokrynolog.

Gość Maja Mafin
Już sama nie wiem... Podobno w ciąży TSH nie jest miarodajne... Nie wiem skąd nagle to podwyższone cholerstwo. Nikt w mojej rodzinie nie choruje na tarczycę. Czekam na sms od ginia czy mam przyjść na wcześniejszą wizytę...

Ta górna granica nie obowiązuje kobiety w ciąży, dla których wynik nie może przekraczać 2. Nie czekaj na wizytę, jeśli nie chcesz znowu stracić ciąży.

Gość gość
Podwyższone TSH w ciąży grozi poronieniem lub niedorozwojem płodu. Jesli uważasz, że nie jest miarodajne to wykonaj badanie poziomu FT3 i FT4, wtedy masz komplet dla endokrynologa. A zresztą Twoja sprawa.

Gość Maja Mafin
Nie ja tak uważam tylko tak piszą... Ja nie mam pojęcia o tych sprawach...

Gość gość
Maja, a tu odpowiadamy Ci na konkretne pytanie, które zadałaś. Ja osobiście wiem z własnego przykładu, że poziom TSH jest szalenie ważny w ciąży, zwłaszcza w początkowym jej stadium gdy płód nie ma własnej tarczycy. Nie lekceważ tego. Czarne_Oczy100 ma racje.

Gość Maja Mafin
Dlatego czekam na wiadomość od ginekologa. On nie odbiera telefonu zanim nie zakończy wizyt, można tylko napisać do niego sms. Czekam i umieram z nerwów :(

Gość Maja Mafin
Lekarz kazał poczekać na wyznaczoną wizytę i się nie martwić..

Gość gość
A ja i tak radzę konsultację z endokrynologiem. W każdym razie życzę Ci powodzenia i szczęśliwego rozwiązania. Pozdrawiam.

koleżanka wyżej ma rację tsh dla kobiet chcących mieć dziecko i będących w ciąży nie powinno przekraczać 2 ! Ja rok temu miałam tsh 5,5, zbiłam do 0,5 jak się dowiedziałam o ciąży od razu zwiększyłam dawkę o połowę i teraz mam, 1,25, następna kontrola tsh za 2 tygodnie, najważniejsze pierwsze 3 miesiące !! Niedobór tyroksyny grozi poronieniem, wrodzonymi wadami płodu, autorko twój ginekolog jest niepoważny!! nie ma pojęcia o endokrynologii ?? nie lekceważ, do endokrynologa idź!!

Gość gość
natychmiast do endokrynologa- zrobić jutro rano tsh i ft4-dziewczyno jeśli nie będziesz brać leków na niedoczynnośc dziecko może być upośledzone. Ja całą ciążę brałam i tsh powinno być ponad 1 a ft 4 też w granicach 1 z kawałkiem. To bardzo ważne.

natychmiast do lekarza!!!!! zbadaj ft3 ft4 i przeciwciala ATPO!!! jak nie bedziesz na lekach to stracisz i ta ciaze!!!!! wiem, bo sama 2 straciłam bo nie wiedzialam ze mam niedoczynnosc.. jak masz jakies pytanie to pisz toppolino1@wp.pl a do lekazra prywatnie bo panstwowo nie masz teraz co szukac... nie straszymy cie tylk mowimy jak jest! powodzenia:)

Gość nie siejcie propagandy i nie
straszcie dziewczyny!!!!!!! Autorko nie słuchaj tych panikar:O TSH nie ma nic do poronień!!! To wysokie ANTYCIAŁA powodują poronienia a dokładnie organizm odrzuca zarodek i dochodzi do poronienia!!! Wysokie są przy chorobach z tzw autoagresji (autoimmunologicznych)!!! Bardzo wysokie TSH MOŻE powodować trudności z zajściem w ciążę, ale nie powoduje poronień a tymbardziej wad płodu, co za bzdury wypisujecie:O Autorko tematu, ja leczę się na tarczycę prawie 20 lat (plus hashimoto, wykryte około 10 lat temu), zaszłam w ciążę z TSH prawie 5 !!! Rozmawiałam z mnóstwem kobiet (w poczekalniach u lekarzy endo), które zachodziły z wysokim tsh, donosiły ciążę i rodziły zdrowe dzieci! Leżałam na odziale endokrynologi i nie spotkałam ani jednej kobiety, która urodziła upośledzone dziecko czy z jakimiś wadami z powodu wysokiego tsh w ciąży:O Faktycznie problem z zajściem i donoszeniem mają kobiety z bardzo wysokim tsh, wysokimi antyciałami plus różnymi problemami typu pcso, niedrożne jajniki, endometrioza, bezowulacyjne cykle, słabe jajeczka itp itd Lekarz tłumaczył działanie tarczycy i tsh w ciąży: Dziecko wyciąga z Ciebie wszystko co najlepsze (porównał go do takiego słodkiego pasożyta:P) czyli, dziecko będzie miało dostarczone hormony choćby nie wiem co, ALE Ty będziesz wykończona psychicznie i fizycznie, tzn będziesz się słabo czuła, włosy cera itp będą koszmarne, będzie Cię wszytko bolało, będziesz bardzo "zamulona" ogólnie bardzo słaba, smutna i apatyczzna i będziesz zwalała to na ciążę a to będzie wynikiem złej pracy tarczycy!!! tzn zawsze w ciąży dawkę trzeba zwiększyć, ale robi się to DLA MAMY a nie dla dziecka!

Nie siejcie propagandy i nie straszcie dziewczyny - jasne, jest tak, że dziecko bierze od Ciebie to, co masz. Jednak, gdy hormonu zaczyna brakować Tobie to i dziecku również. Słyszałaś o chorobie zwanej "kretynizmem"? Nie bez powodu tak bardzo ważne jest kontrolowanie tarczycy w czasie ciąży. To, że tym paniom się akurat udało i urodziły zdrowe dzieci to tylko i wyłącznie szczęście. Ja osobiście bym tego nie ignorowała.

nie siejcie propagandy i nie to ty nie wprowadzaj w blad do 3 mca rozwoju w lonie matki dziecko czerpie z tarczycy matki gdyz swojej jeszcze nie ma... skoro matce brakuje hormonu to i dziecku brakuje. owszem masz racje ze trzeba zbadac przeciwciala o czym napisala(ATPO), sama mam hashimoto, zaszlam w 2 ciaze przy tsh 6,04 jednak obie stracilam bo wtedy nie wiedzialam ze tarczyce mam chora...nie mialam hormonu wiec serce dziecka przestalo bic. nie tylko samo hasimoto jest tu powodem a brak hormonu ogolnie.!!! teraz jestem caly czas na lekach i wlasnie jestem w 34 tyg ciazy :) autorko tak czy siak musisz isc do lekarza!!! musisz zbadac ft3 i ft4 oraz przeciwciala ATPO(wyklucza lub potwierdza hashimoto)WIZYTA KONIECZNA!!!A TA POZA TYMTO W CIAZY WAZNE JEST NIE SAMO TSH TYLKO FT4!!!!!!

Gość gość
autorko, powtórz badania TSH i ft4 jednocześnie wyniki TSH i f4 nie mogą być z różnych dni radzę poszukać DOBREGO endokrynologa, nie marnuj czasu na byle kogo, bo czas jest w tej chwili bardzo cenny

Gość gość
Witajcie jestem w 3 trzymestrze ciazy nie robiłam wcześniej badań na tarczyce bo moj lekarz twierdził ze nie jest to konieczne skoro nikt w rodzinie nie ma problemów tarczycowych ani ja nie miałam do tej pory ,ale cos mnie tknęli i zrobiłam teraz sama prywatnie w laboratorium i wyniki wyszły następujące tsh 2 generacji 4,63 ul U/ml ft4 0,82ng/dL nie wiem jakie normy ma to laboratorium jednak lekarka która zaczepilam na korytarzu w szpitalu powiedziała ze jest ok ale mnie sie wydaje ze wyniki sa bardzo wysokie tsh powinno być najwyżej 2,5 nie wiem co robic jestem zdegustowana moj lekarz prowadzący jest na urlopie jestem wsciekla na niego ze nie kazał mi robic tego badania pomóżcie dziewczyny

Gość gość
Jest za wysokie, umow sie do lekarza.