Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co dawać dziecku z AZS na przekąski? Pyt do mam alergików .

Polecane posty

Gość gość

Syn jest alergikiem: z testów wynika ,że ma alergię na soję. Dziecko ma AZS więc nie moje jeść orzechów,kakao i cytrusów-nawet śladowych ilości. Unikamy tych składników w posiłkach ale co podawać prawie 2 letniemu chłopcu na przekąski ? Czy są tu mamy dzieci z Azs,co dajecie swoim dzieciom między posiłkami ? Owoce pokrojone dostaje (radzi sobie z gryzieniem). No ale ile może jeść ciągle to samo. Lubi płatki kukurydziane corn flakes ale po nich wysypuje go mocno więc odstawiłam. Tym bardziej,że na opakowaniu jest info,ze produkt zawiera śladowe ilości orzechów.

Gość gość
a te płatki to same je czy z mlekiem bo coś mi się wydaje że po mleku a nie po płatkach. AZS jest przeważnie powiązane z nietolerowaniem cukru zawartego w mleku(laktozy)

Gość gość
Płatki bez mleka,bo syn ma niską (ale ma) alergię na mleko. Posiłki dostaje ale to za mało,oprócz tego owoce ale te owoce za chwile znudzą się. Fajnie gdyby poradziły coś mamy alergików,może jest gdzieś coś do kupienia coś zdrowego bez alergenów.

Gość gość
A platki blonnikowe? Ja daje swojej corce,a ma10 miesiecy, takie robaczki, jakby scinki z drewna ;) mozesz tez upiec sama ciasteczka,np z melasa zkarobu i tym, co moze jesc, na jajkach przepiorczych jesli nie moze kurzych. Chrupki orkiszowe dla dzieci, wafle ryzowe - np z cieniutka warsta konfitury

Gość gość
Na opakowaniu błonnikowych jest napisane,że mogą zawierać śl. ilości orzechów ;(

Gość gość
Może dzisiaj ktoś doradzi ?

Gość gość
Dziewczyny nikt mi nie pomoże ?

Gość gość
a co to za alergia?

Gość gość
ile ma Twoje dziecko?

Gość gość
Wszystko opisałam w 1 poście. Dziecko ma prawie 2 lata,ma AZS więc nie może oprócz rzeczy alergicznych jeść kakao,orzechów (nawet śladowych ilości). Alergia pokarmowa duża na soję,niska ale jest na mleko i jajka.

Gość gość
Mam wrażenie,że śladowe ilości orzechów są we wszystkim tak jak soja ;-)

Gość gość
yhm i już miał przeprowadzane testy alergiczne?myślałam że dopiero są wykonywane po 4 roku życia?

Gość gość
Miał testy z krwi, można je robić po roku. Testy testami ale ja przecież widziałam/widzę co go uczula tym bardziej,że karmiłam piersią. Wiedziałam co jem i widziałam reakcje skórne na niektóre pokarmy.

Gość lady bronka
ja podaję owoce, córka może jeść jabłka, gruszki, unikam cytrusów, bananów, truskawek i malin bo toja uczula. poza tym je chrupki kukurydziane. możesz zrobić szarlotkę bez jajek, ja znalazłam przepis w internecie. nie jest taka dobra jak ta klasyczna ale zawsze to coś. jeśli chodzi o alergie pokarmowe i azs, podawałam też małej probiotyk latopic, pomaga w leczeniu azs. generalnie jesli chodzi o menu szukaj blogów i stron z przepisami dla alergikow, zawsze coś można znaleźć dla siebie, a widzę, że w twoim przypadku wchodzi w grę raczej samodzielne przygotowanie posiłków/przekąsek.

Gość gość
Lady Bronka dziękuję za Twój wpis. Możesz polecić jakąś stronę lub blogi ? Już mi ręce opadają skorzystam z każdej rady. Proszę jeśli ktoś coś jeszcze może dodać to pomóżcie.

Gość gość
a po co dzieku przekaski? Niech je 4-5 plenowartosciowych posilkow. Na zrowie mu wyjdzie.

Gość gość
Napisze ktoś coś jeszcze ?

Gość gość
moje dziecko je normalne posiłki, a do tego podaje mu przekąski. stronek z przepisami jest mnóstwo, ale kiedy wklejam linki dostaję wiadomośc, treśc została uznana za spam, więc musisz sama poszukać w internecie. co do przekąsek to oczywiście warto zawsze podawać owoce i warzywa, ale wiadomo jak jest z dzieckiem.... spróbuj z tym latopicem, może pomoże w zalce z azs.

Gość gość
owoce. z wyjątkiem cytrusów.

Gość gość
Daję owoce takie, które mały może jeść ale co jeszcze mogę podawać. Myślę,że są tu jeszcze inne mamy alergików. Będę wdzięczna za Wasze rady.

Gość gość
Owocei miękkie warzywa (mogą być gotowane).

Gość Rebeka*
Mam podobny problem dziecko z atopowym zapaleniem skóry nie może jeść wielu rzeczy. Znacie jakiś sklep internetowy z jedzeniem dla alergików ?

Gość gość
Witam mam dziecko 2 letnie chore na azs nie jest na nic uczulony tylko mamy wykluczyc konserwantow i barwnikow czy powinien miec diete kto pwinien mu ja dac prosze o pomoc

Gość Natico
Tyczy sie do tych płatków śniadaniowych Nie może jesc ich poniewaz zawieraja orzechy a dzieci z azs Nie mogą orzechow wszelkiego rodzaju. Wyczytałam że dzieci z AZS mogą - Jagnięcina -Ryż -Kukurydza -Gotowane jabłka - Brokuły - Szparagi - Szpinak - Sałata - Ziemniaki - Sól i cukier - Ocet winny - Oliwa z oliwek - Biszkopty - Pierniczki - Paluszki ( mogą być również solone, w sezamie, z makiem ) - Gorzka Czekolada - Suszone owoce Pozdrawiam