Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

spód od jabłecznika nie jest kruchy, czemu?

Polecane posty

Gość gość

zrobiłam jabłecznik, ciasto zagniotłam jak na kr***e, 3/4 poszło na spód blachy, podpiekłam lekko 20 minut, potem nałożyłam jabłka, białka i resztę ciasta na górę (starte na tarce). Góra wyszła chrupiąca, a spód smakuje jak biszkopt. Na pewno jabłka nie rozmoczyły spodu, bo były usmażone, ponadto na spód posypałam bułkę tartą. Co jest nie halo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jak na K R U C H E czemu to normalnie nie weszło?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
K R U C H E miało być !!!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
oze zagniatalas za dlugo, cieplymi rekami, w cieple , kr***e sieka sie nozem, blyskawicznie zagniata i wsadza na min godz do lodowki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
550 g mąki 3/4 szklanki cukru 200 g margaryny 5 żółtek 5 łyżek śmietany 18 % 1 łyż. proszku do piecz. 1 cukier waniliowy tak dosyć długo wyrabiałam, miałam ciepłe ręce i margaryna miękka.....chyba to to

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
piekarnik mam bardzo dobry, nowy, ciasto faktycznie się ,,mazało,, to z lodówki wyciągnięte, bo ta część z zamrażalnika do starkowania była ok

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
poszukaj innego przepisu na ciasto, bo ten jest marny margaryna to straszny syf, fakt nie używałabym jej nawet do ciasta dla teściowej ;) a 5 żółtek na 550 g mąki to moim zdaniem przesada i zbędny wydatek ciasto kr***e robi się z zimnego masła, które szybko siekasz i potem szybko zagniatasz, nie powinno się go ogrzewać w dłoniach ani nadmiernie wyrabiać a spód po podpieczeniu warto ostudzić całkowicie, mniej nasiąknie po nałożeniu jabłek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dobrze, następnym razem wezmę masło zamiast margaryny, ostudzę mocniej spód przed nałożeniem jabłek. Ciasto na górze jest mega smaczne, ale ono się zamroziło przed starkowaniem, tylko właśnie ten spód jak biszkopt (nie żeby było złe nie!!! tylko nie jest kr***e)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rhyeyhw
zamiast zwyklego cukru krysztal daj cukier puder i podstawa maslo prawdziwe 82 % tluszczu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do kruchego ciasta
tylko masło ! i cukier puder !

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robię tak i zawsze wychodzi: 3szklanki mąki szklanka cukru 250gram masła 3 złółtka 1całe jajko 2 nieduze łyżeczki proszku do pieczenia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Żółtka mogą byc na twardo , cukier PUDER koniecznie a nie zwykły cukier , tłuszcz - ja daje masło i mąka. Na 2 szkl mąki ok 1/2 kostki masła. Koniec kropka nie ma prawa nie wyjść . Mozna dodać łyzeczke proszku do pieczenia ale niekoniecznie. Jest to ciasto idealne. Twoje ciasto położyła śmietaną moim zdaniem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
I żadnego siekania ja w mikserze wyrabiam najpierw żółta z cukrem pudrem ( nie wyjadac ;) ) potem dodać masło na koniec mąka ew.proszek i już . Idealne do jablecznika , bez proszku na ciasteczka i babeczki wykładami na blachę wilgotnymi dłońmi i tyle

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie jestem żadna głupia c**a wody w jabłkach nie było, bo je usmażyłam, ponadto dodałam do nich bułkę tarta i na ciasto też posypałam bułkę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie wiem, co to za przepis, ale za dużo kombinowania po co ta bułka? po co śmietana do kr***ego ciasta? po co proszek? zrób proste ciasto kr***e z mąki, masła, cukru i 1-2 żółtek podpiecz spód i wystudź nałóż jabłka (mogą być duszone, smażone, surowe, jakie chcesz) i zetrzyj pozostałą częśc ciasta, zapiecz i gotowe i to, że podsmażyłaś jabłka nie znaczy, że nie miały już wody widziałaś kiedyś suszone jabłka? w takich jabłkach prawie nie ma wody.... w jabłkach do szarlotki zawsze jest woda i to dużo i jeszcze w sprawie cukru - ja zawsze robię z kryształem, bo do pudru dodają teraz masą badziewnych antyzbrylaczy itd. i jest po prostu mało słodki i zawsze wychodzi ze zwykłym cukrem pudru już prawie nigdy nie używam w kuchni, czasami jak bardzo potrzebuję to mielę w młynku do kawy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
akurat kwaśna śmietana bardzo dobrze robi kr****mu ciastu. Jak mam w lodówce zawsze dodaję 1-2 łyżki na 200 g mąki. Ciasto jest bardziej kr***e. Natomiast nie dodaję do ciasta kr***ego proszku do pieczenia. Z proszkiem to już jest ciasto półkr***e. Nie używam też margaryny, bo uważam, że to chemiczny syf, natomiast moja rodzicielka tak, bo uważa, że masło jest do ciasta za drogie... Acha formę z wylepionym ciastem przed pieczeniem warto też włożyć do zamrażarki, tak żeby do nagrzanego piekarnika wkładać ZIMNE ciasto - wg mnie to jeden z sekretów udanego ciasta kr***ego. Natomiast nie udało mi się opanować rozwałkowywania ciasta - zawsze mi się kruszy, pęka na brzegach i nigdy, ale to nigdy, nie udało mi się rozwałkować go na równy placek; zawsze formę wylepiam potem fragmentami. Niezależnie czy wyrabiane dłużej czy krócej, różne przepisy też wypróbowywałem i zawsze kicha. A w programach kulinarnych zawsze mają okrągły równy placek, który potem hop do formy i tarta równiutka gotowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ooo ja też zawsze wylepiam formę, nie mam nigdy placka i to ciasto się ogrzewa, więc wsadzenie do lodówki na jakiś czas (do zamrażalnika nie wejdzie) to świetny pomysł, zrobię tak! a ile tej krupczatki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a bułka tarta jest po to, żeby właśnie spód nie namiękł od jabłek, ja robię mus jabłkowy i kładę na podpieczony spód, ale zrobiłam kiedyś z przepisu tej pani z linku jak każe pokroić tylko jabłka, to ciasto mi popłynęło i poszło do kosza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dobrym sposobem, aby spód nie rozmiękł jest posmarowanie go białkiem przed pieczeniem. Spróbujcie :) i prawda - kr***e robi się z masła (czasem jak robię kr***e do czegoś wytrawnego daję trochę smalcu) i mąki (najlepiej krupczatki) + żółtka i ewentualnie cukier

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
nie jestem żadna głupia c**a wody w jabłkach nie było, bo je usmażyłam, ponadto dodałam do nich bułkę tarta i na ciasto też posypałam bułkę" jestes glupia c**a bo nawet nie potrafisz przeczytac dokladnie a do ciasta kr***ego im wiecej dodaje sie tluszczu tym bardziej bedzie kr***e oczywiscie nie kazda odmaina jablek sie nadaje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
wiesz co jak chcesz mnie obrażać to się wynoś

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
aby ciasto było kr***e trzeba dodać trochę mąki ziemniaczanej :) a ciasto po wyrobieniu schłodzić i dopiero potem piec

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Macie dobry przepis na kr***e ciasto? Bo mi nigdy nie wychodzi, a jeść uwielbiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
1. trzeba do piekarnika wkladac zimne ciasto z lodowki 2. zadnych jajek - ja robie tak; 250g masla, 3 szkl. maki, 6 lyzek cukru, wody tyle ile trzeba i jest rewelacyjne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×