Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość111

ANTYDEPRESANT! Pomozcie mi

Polecane posty

Gość gość111

Biore ponad trzy tygodnie antydepresant escitalopram dawka 10mg od ponad dwoch tyg. A zaczelam od 5mg przez pierwsze kilka dni. I gdy przenioslam sie na dawke 10mg odrazu poczulam taka ulge na ciele. I objawy leku fizyczne znikly, i tak jest do dzis ale pozostala mi jakas taka dziwna obojetnosc i chyba depersonalizacja wczesniej mialam derealizacje ktora teraz jest w postaci depersonalizacji. Mam wrazenie jakie jakbym nieistniala, gdy slucham jak z kims mowie to tak jakos dziwnie obce mi sie wydaje, nie czuje takiego pelnego uczestniczenia w zyciu. I mam przez to czesto mysli samobojcze, boje sie ze jak tak dalej bedzie ktoregos dnia mi cos odbije i cos zrobie:( przypominaja mi sie jakies uczucia, i wogole krotkie urywki z zycia takie o ktorych wogole nie mysle ani nic, mam wrazenie jakby moje myslenie nie bylo ode mnie zalezne. Gdy ide, czy siedze to jakos tak czuje sie jakbym myslami byla daleko daleko a o niczym nawet nie mysle. Jakbym byla niedostepna.Jestem zawiedziona :( tak sie cieszylam ze lek dziala gdyz lęki znikly, taka ulga na ciele fajna, a w glowie masakra. Pelno mysli jakis glupich dziwnych i uczuc z roznych etapow mojego zycia. Czy ktos tak mial?? Czy to minie?? Moze powinnam podnies dawke do 15mg. Moze to miec zwiazek z tym ze 4 miesiace temu nagle rzucilam palenie i picie a bardzo to lubilam..palenie szczegolnie gdyz dopadla mnie nerwica. I jedynie myslalam o tym co sie ze mna dzieje bo pierwsze w zyciu lęki itp. I teraz moze jak mi lęki znikly to organizmowi tych uzywek brakuje? Sama juz niewiem. Boje sie ze mam zaburzenia osobowosci:(

Gość gość
ile masz lat?

Gość gosc sasiada
koniecznie powiedz o tym lekarzowi

Gość gość111
Mam 20lat. Te objawy i mysli szczegolnie nasilaja sie noca i rano po obudzeniu w ciagu dnia to co jakis czas . Jak o nich pomysle. Np. Teraz mam wrazenie jakby mnie nie bylo jakbym nie istniala i nic wokol mnie nie istnialo choc wszystko normalnie widze.

Gość gość
mozesz podac gg?

Gość gość111
Hm tylko ze nie mam gadu. Gdyz neta mam w tel:\

Gość gość
a jutro?

Gość gość118
Hm tylko ze nie mam gadu. Gdyz neta mam w tel:\

Gość gość118
Ale zawsze korzystam tylko z tel z neta w domu mam tylko taki net na tel

Gość gość
jakie byly u ciebie przyczyny takich stanow?

to widzę, że od leków czasem gorzej niż od samej choroby. tak jak z antybiotykami. dobrze zrobiłam,że nie chciałam tego brać,.

Gość Miscuzi
zgłoś to lekarzowi

Gość gość118
Jednorazowy epizod z extasy wywolal u mnie lęki . Wystraszylam sie wtedy tak bardzo ze umieram. Heh i po dwoch tygodniach dostalam kolejnego napadu lęku ale juz bez zadnych narkotykow. Wystraszylam sie znow ale od wtedy bylo coraz gorzej nie moglam wstawac, chodzic ciagle sie balam wszystkiego nawet ludzi, wyjscia z domu, bylam pewna ze mnie opetalo, wkoncu wybralam sie do psychiatry ktory stwierdzil ze mam sklonnosci nerwicowe dziedziczne i ze narkotyk uaktywnil tą moja nerwice i z tym stany lekowe i depresje.

Gość gość118
Nie no. Ja nie powiem ze od lekow bo pewna nie jestem. Leki i tak mi duzo pomogly przynajmniej sie nie telepie i jestem duzo spokojniejsza tylko ta derealizacja mnie wnerwia niewiem czy to minie. W ulotce pisze ze moze wystawic jako skutek uboczny ale ja mam tak juz dwa tyg ponad i dziwi mnie ze tak dlugo by skutki trwaly.

zre antydepresanty od 2 lat ( z przerwami) i powiem ci, ze kazde to jednak drug, ktory fest rujnuje czlowieka. staram sie d nich uwolnic bardziej niz kidys od choroby :( sad but trie

Gość gość118
No teraz to mnie dobiles eh:( to co ja mam robic? Jak takie silne lęki mialam ze leki u mnie byly konieczne. A ty bierzesz tez na nerwice? Hm ja mam zamiar odstawic po paru miesiacach. Ty bierzesz za dlugo moim zdaniem bo dwa lata az. Slyszalam ze nie dluzej niz pol roku jest bezpiecznie.

Gość gość118
Nikt wiecej nie pomoze hm?

Gość asdfkarolcia
Hm, hej, ja biorę antydepresanty i prochy na nerwice dopiero jakieś 6 miesięcy, ale myślę ze skoro na ulotce Twój stan jest podstawiony pod objowy uboczne to powinnaś to zgłosić lekarzowi bo to znaczy że coś jest nie tak! Nieodstawiaj leków sama tylko bo to jeszcze bardziej zaszkodzi niż pomoże! powinnaś po prostu opowiedzieć o tym swojemu lekarzowi

Gość gość118
No wlasnie jutro do niego zadzwonie i mu opowiem o tym wszystkim tylko boje sie ze mi zmieni na inny lek a ja tamten ledwo odważylam sie wziasc tak sie boje lekow eh I do tego juz sie dostosowalam leku i fajnie na lęki mi dziala tylko ta obojetnosc moja mnie meczy i uczucie nieobecnosci tak to lek by byl ok a ty jaki lek bierzesz i po jakim czasie mialas pelne efekty dzialania?

Gość asdfkarolcia
ja nie moge brać mocny leków, mam 16 lat, ważę 39kg i 168cm wzrostu, (nie mam anoreksji), moja lekarka stwierdziła ze przy takiej wadze mocne proszki mogą mi zrobić krzywdę, biorę jakis zaasrany sulpiryd , ktory na moje stany depresyjne w ogóle nie działa jak i na nerwice. Do tego zaczynam się bać świata,wyjścia z domu, zamkniętych pomieszczeń, ludzi na ulicy. Ale nic moge zrobić, ze stresu chudne, z chudosci nie moge wyjść ze stresu. Zamknięte koło. Do tego bezsenność, otumanienie i problemy z koncentracją. Masakra. Jednak brat brał swego czasu mocno proszki na stany lekowe i depresje(nie pamiętam juz nazwy) i lekarz jakby coś było nie tak kazał się od razu zgłaszać. Wiec zadzwoń jutro i się wszystkiego dowiedz

Gość gość118
O jeju wspolczuje ci wiem jakie to okropne bo mialam to samo jedyne co mnie cieszylo to spanie. Bo wtedy nie czulam nic. Mowisz ze sie boisz wychodzic do ludzi i z domu heh dokladnie to samo mialam (fobia spoleczna, agorafobia) wpadalam w takie paniki serce mi chcialo wyskoczyc, rece i Nogi telepaly sie mialam wrazenie ze zemdleje albo umre..ale wlasnie ten nexpram mi pomogl i to po dwoch tyg brania podobno jest łagodnym leKiem i zwieksza mase ciala ja na nim przytylam 1,5kg w trzy tyg. Heh ale mam chec wychodzic do ludzi i na dwór i nie mam nawet jakiegos poczucia ani strachu do lękow bo wcale nie mam ich juz, mi sie zdaje ze za slaba dawke mam i dlatego takie skutki mam, albo depersonalizacja mi sie utrzymuje nadal bo moze lek walczy teraz z lękami ktore sâ w podswiadomosci m6jej

Gość asdfkarolcia
Mam nadzieje ze wszystko Ci się z czasem ułoży :) buziaki i trzymaj sie

Gość pani gosc
To minie, przeczytaj ulotke. Masz nasilone objawy bo zaczelas od pelnej dawki, spytaj lekarza czy czasowo nie zmniejszyc do polowy. Uczucie zobojetnienia zostanie, ale o to chodzi, bo masz czas zeby dac cialu odpoczac i zastanowic sie co Cie wprowadzilo w nerwice/depresje.

Gość verka1111
nie bierz antydepresantów....to jest życie za szybą. Czy próbowałaś juz kropel Bacha? Spróbuj ,zacznij od czegoś takiego a nie od razu takie ciężkie leki.

Gość gość
ja sie stopniowo ualniam od nich redukujac dawke,do nie wiem czy mi wypisza.jest bardzo ciezko p[oniewaz wystepuja objawy odstawienne leki.a co zrobisz jak ci nie dadza nastepnej recepty,mysli o ktorych piszesz nasila sie skonczysz w psychiatrku.wspominaz ze kiedys pilas alkohol,widze u ciebie syndrom odstawienny.ktorym sa w/w leki.odnosnie papierosow moge nie palic ,a jak zdenerwuje to od wczoraj wieczora wypalilam dziesiec.polecam ci do picia dziurawiec i z lekow na krotko melatonine.gdybym wiedziala jak tamte uzalezniaja nigdy bym nie wziela

Gość gość
verka1111 nie bierz antydepresantów....to jest życie za szybą. xx co za pierdy... gówno wiesz wiec siedź cicho. poczytaj sobie o mechaniźmie dzialania leków ad a potem wróć dyskutować

Gość verka1111
wiem o czym mówię "kulturalny gościu". Sama brałam antyderesanty. Jestem doświadczona w tym temacie.

Gość gość
verka1111-no ale czasem to chyba trzeba?

Gość gość
verka1111 - a jak dlugo i jakie bralaś? bo ja biore od 12 lat, wypróbowalam rózne ale zadne nie powodowaly "zycia za śzyba", wrecz odwrotnie, to depresja mnie odcinala od zycia, powodowala niemozność funkcjonowania a dopiero odpowiednio dobrane leki mnie przywrócily znów do zycia

Gość verka1111
brałam seroxat i anafranil. Wszystkie te leki powodują zmiany w mózgu. Ale rozumiem, że bez nich żyć nie możesz. Spróbuj innych metod również.