Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama siłaczki

Pozwalać czy to za wcześnie?

Polecane posty

Gość mama siłaczki

Moja córka ma 3 miesiące. Od urodzenia jest bardzo silnym dzieckiem. Obraca sie już z pleców na boki i odwrotnie. Jak już leży na boku to ciągnie sie żeby obrócić sie na brzuch ale jeszcze jej sie nie udało. Teraz natomiast od ok 3-4 dni trzymana za ręce podciąga sie do siadu i nawet jej to wychodzi. To samo robi leżąc na macie edukacyjnej. Łapie sie zabawek i podciaga. Pozwalać jej na to czy jeszcze za wcześnie żeby robiła takie rzeczy?

Gość mama siłaczki
Up

Gość kasiulek1989
Jak najbardziej pozwalać, ale nie zachecać specjalnie. Moja tez sie podciagala jak mogla. Każde dziecko rozwija sie indywidualnie.

pewnie, że tak, dziecko samo reguluje swój rozwój, na tym etapie moja mała też się podciągała, można jej pomagać, ale nie wolno sadzać dziecka i pozwalać długo być w pozycji siedzącej. Kręgosłup nie jest jeszcze na tyle ustabilizowany, żeby wytrzymał takie przeciążenia. A do siedzenia jeszcze daleko ;)

Gość gość
Jak to mój lekarz mówił- pozwalać, ale nie pomagać, niech robi tyle ile da radę sama. Czyli nie podawaj rąk, ale jak sama coś złapie i siada, to niech siada ;) Z jednej strony jak dziecko do tyłu w rozwoju, to od razu radzą do specjalisty iść- jak nie chodzi na roczek, jak nie siada w wieku 9 mcy... A mój właśnie też taki szybki był i słyszałam że to niezdrowo jak tak szybko do pionu wstał bo może mieć słaby kręgosłup/kolana. Ja uważam że dziecko robi tyle na ile mu mięśnie pozwalają, to one w końcu ten szkielet podtrzymują, i skoro może sam wstać, siadać, przewracać się- to niech sobie radzi. Co miałam zrobić, związać go czy w klatce zamknąć? A może na rękach nosić? Grunt żeby nie sadzać podpartego poduszkami, nie prowadzić pod pachy itd.

Gość tasia600
Moja byla taka sama.Diecko samo wie co potrafi a czego nie.Jesli to robi wlasnymi silami to jest to naturalne.Ja mysle,ze zle jest jak dziecko nie jest jeszcze gotowe a matka na sile chce przyspieszyc rozwoj.Sadza malutkie dziecko oklada poduszkami a to biedne wykrzywione dziecko w wieku 4m musi tak siedziec.a potem wielki napis na fb moje dziecko juz samo siedzi w 4m:)