Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama4latkaaa

Grupa integracyjna w przedszkolu, niech to szlag!

Polecane posty

Nie wiem jak autorka, ale ja jednak widzę różnicę między agresją dziecka zdrowego, a chorego. To ogromna różnica, zwłaszcza że często się zdarza że dziecko chore, opóźnione umysłowo chodzi potem do klasy z dziećmi młodszymi od siebie - czyli mniejszymi i słabszymi i cierpią na tym właśnie dzieci zdrowe bo przeżywają zupełnie niepotrzebny stres. Druga sprawa to rodzice dzieci niepełnosprawnych umysłowo np. z downem :o kilka razy widziałam różne głupie sytuacje np. na placu zabaw...np na festynie przedszkolnym, albo innym są trampoliny do skakania, zamki dmuchane i inne tego typu atrakcje dla dzieci PRZEDSZKOLNYCH!!!! A rodzice wielgachnego chłopa z downem są w stanie wpuścić go na taką zabawkę razem z maluchami bo przecież on jest jak dziecko :o no może i jest, ale jednak wolę żeby na moje dziecko przewróciło się inne, cięższe najwyżej kilka kilo niż chłop ważący "na oko" z 60 kilo, który bawi się rownie nierozważnie jak przedszkolak :o Dlatego jestem przeciwna takiej integracji, która zagraża innym dzieciom i koniec. Możecie sobie być za integracją, ale ja za taką integracją nigdy nie będę

Gość gość
Cowy chcecie od dzieci niepełnosprawnych ciekawe jakby tak wasze było to czy wtedy byście byli tacy mądrzy dziecko niepełnosprawne to nie znaczy Zara zgnoic bo juz niepelnosprawny niektóre są z chorobami i normalni sa a nie nie zaraz nie wiadomo co

Gość magda13258
Witam. Jestem mamą córki prawie 3 letniej która chodzi do grupy integracyjnej bo ma orzeczenie o niepełnosprawności ze względu na wzrok. Ma hipoplazję nerwów wzrokowych. Widzi ale inaczej, na mniejszą odległość, zwraca uwagę na więcej szczegółów. Zabawkę ogląda ze wszystkich stron , ale z bliska. Ale nie jest gorsza od zdrowych dzieci. Tak moja córa gryzie i bije, ale w samoobronie. Dzieci ją popychają i zabierają zabawki. Tak dzieci zdrowe zabierają zabawki tylko przez to że ktoś się musi tej zabawce dokładniej przyjżeć. Agresja rodzi agresję. Nie popieram tego że moje dziecko bije i gryzie, ale skoro inne dzieci mogą je popychać to ja pozwalam gryz.

Gość gośćlaluna
Wieie co ja mam dziecko z autyzmem bardzo mi przykro bylo to czytac,jednak polska mentalnosc jest sto lat za murzynami ale to tylko przyslowie najlepiej getto stworzcie naszym dzieciom z zaburzeniami wogole ponizej godnosci ludzkiej ta pani tego czterolatka do niej to pisze,ja nie mam zamiaru izolowac swego dziecka i mam prawo zeby sie wychowywalo wsrod dzieci i ludzi,pani zycze dziecka z autyzmem

Gość gośćlaluna
Ja nie pozwalam gryzdz ani krzywdzic innych,pomimo ze np, pogryzlo lub popchnelo inne dziecko,chamow i podlych jak te matki co karza i ucza wet za wet,rozumu brak chyba

Gość gość
Na Dalekim Wschodzie tego nie ma ..w CHinach takie dzieci umieszcze sie w spec szkołach, tam idzie w kaftan bezpieczeństwa i psychotropy itp jak rozrabia .w Japonii ścisła izolacja . Tam rodzice się wstydzą nie pyskują i nie wciskaja nieudanego potomstwa gdzie nie trzeba... Poziom szkolnictwa -najwyższy na świecie .

Gość gość
Moje dziecko jest w integracyjnej grupie I z tego co sie zorietowalam to dorosli maja problem z niepelnosprawnoscia , a dzieci tego problemu nie maja:-) .dodam tez ze jestem bardzo,bardzo zadowolona z tego przedszkola,a moje dziecko jest zdrowe,a zapisalam do tej grupy poniewaz jest malo dzieci a Pan w grupie az 3 :-).Jak cos sie dzieje z tego co obserwuje to wlasnie ze zdrowymi dziecmi.tzn.np.dra sie I placza na dzien mamy I taty , a dzieciak z Zespolem Downa usmiechal sie I tanczyl .... przecieralam oczy ze zdumienia I tak sie zaczelam zastanawiac czy wiecej Ten chlopiec uczy to niepelnelnosprawne dziecko czy odwrotnie to niby zdrowe dziecko w tym momencie moglo wziac przyklad ze swojego kolegi z Zespolem,ktore akurat w tym momencie sobie lepiej poradzilo.

Gość gość
20:36 Idiotko, nie rozumiesz, ze dziecko moze sobie nie zyczyc , zeby bylo "troche mocniej" przytulane przed jakiegos autystyka? :P to samo jego rodzice, tez by woleli, zeby dziecko nie bylo narazane na ataki chorych psychicznie.

Gość gość
Gosclaluna ciekawe jak bedziesz spiewac jak twoj chory psychicznie dzieciak bedzie gnebiony przez zdrowego? tez bedziesz uczyc , ze sie nie oddaje? idiotko

Gość gość
Do autorki postu : dzieci niepełnosprawne za pomocą terapii moga dobrze funkcjonować. Niestety na Twoją głupotę nic już nie pomoże. Nie życzę Ci żebys kiedyś stanęła w takiej sytuacji. Ale my rodzice dzieci niepełnosprawnych naprawdę wkładamy wiele wysiłku w to ,aby nasze dzieci normalnie funkcjonowały. Niestety dzięki ludziom takim jak ty ograniczonym umysłowo,nie zawsze jest to łatwe.

Gość gość
Dzieci z natury są tolerancyjne, w przedszkolu bardzo szybko dostosowują się jedne do drugich. Mam syna z autyzmem (dziś ucznia 2 klasy), który uczęszczał do integracyjnego przedszkola. Nigdy nie było z nim problemów, z agresją zero. Były jednak dzieci trudniejsze (to nie jest tak, że jest ich nie wiadomo jak dużo, bo ilość dzieci niepełnosprawnych jest określona w ustawie), które były agresywne, i tu zaczyna się ciężka praca wychowawców. Przewidywanie i zapobieganie. Czasami się nie da, ale z ręką na sercu kobiety, czy wśród zdrowych dzieci nie ma takich sytuacji? Tolerancja, takie piękne słowo, szkoda że w Polsce nic nie znaczy.

Gość gość
Tak naprawdę dla dziecka to też jest nauka. Osoby niepełnosprawne, także umysłowo w naszym świecie są i będą. Dziecko uczy się chociażby tego, że taka osoba jest nieprzewidywalna i kiedy będzie zmuszone przebywać np. przy babci z demencją - poradzi sobie lepiej.

Gość gość
Jezu jaka dyskryminacja!!!!!!! Przypominam tylko że oddziały integracyjne są w szczególności dla dzieci chorych i to zdrowe mają się dostosować taki jest przekaż zakładania integracyjnych przedszkoli nie podoba się to zabieraj dziecko i tyle

Gość gość
Co za czasy ze agresywny bachor zamiast dostać porządne lanie to ma orzeczenie o agresji, ja pier....

Gość gość
Nie ma orzeczenia o agresji bo gdyby taka była to połowa ludzi piszaca tu musiałaby je otrzymać żenada dorośli ludzie którzy nauka do agresji i przemocy ! Powinno się was zamknąć za szerzenie dyskryminacji i nienawiści a o ile pamiętam to 2 lata z kodeksu karnego

Gość gość
Wątek nieco stary ale ...Mam syna ma pięć lat , jest autystą , chodzi do przedszkola od trzech lat jest w grupie integracyjnej .Od ,,zdrowych dzieci ,, nauczył się popychać , bić , wrzeszczeć , wyrywać rzeczy .Na szczęście dla nas zespół pedagogów jest świetny i nie tylko naszego syna uczy funkcjonowania w grupie ale też resztę dzieci .Długo zajęło mi wypracowanie u młodego , że nie wolno bić innych dzieci .I się udało dzięki współpracy z innymi rodzicami , dziećmi i pedagogami .Na początku września na zebraniu , przedstawiłam rodzicom naszą sytuację , przekazałam plan według którego zamierzam pracować nad tym by eliminować agresję u młodego i poprosiłam o zorganizowanie spotkania edukacyjnego dla dzieci ,żeby pokazać im czym jest autyzm i jak dziecko się czuje kiedy go ma .Dyrekcja przedszkola zorganizowała takie spotkanie , na koniec powiedziałam , dzieciom ,że młody jest zły wtedy gdy : ktoś go dotyka bo bardzo tego nie lubi , kiedy ktoś go popycha i tak w kilku punktach .Do dziś nie ma ani jednej skargi , a dzieci witają się z młodym , bawią i uczą .Jeśli dzieci mają zajęcia a on nie chce brać w nich udziału jedna z pań zabiera go do innego pomieszczenia i ten sam materiał przerabia indywidualnie .Można wszystko można ale podstawa do tego stanu rzeczy to komunikacja i wpółpraca

Gość gość
Tskie madre jestescie,tolerancyjne bo to nie dotyczy waszego dxiecka,ja autarke doskonale rozumiem.Niestety tez zapisalam synka do grupy integrscyjnej bo bylo po drodze do pracy i blisko do babci,bardzo szybko tego zalowalsm.Dziecko wracalo z siniakami,balo sie dziecka z adha ktoro nie potrafilo sie komunikowac.Chodzi do jowego przedsxkola,tez do grupy integracyjnej,ale nie ma tam adhd i innych przrjawow agresji.Czy sie popychaja,bija oczywiscie,ze bywa,ale to jest dla dziecka czytelne,a nie z nienacka wybuch agresji. Chlopiec tez ,adhd zepchnal dziewczynke ze schodow,pani nie dobiegla,wstrzas mozgu,zlamany nos.Pewne dzieci z eacji zaburzen wogole nie nadaja sie do przedsxkola,ale tam trafiaja i wzzyscy sa zakladnikami integrsci i tolerancji,tylko nikomu to na zdrowie nie wychodzi.

Gość gość
22:54 mozna, a ty i pracownicy oraz rodzice podeszliscie do tematu bardzo przezornie i z sercem. Niestety, ale gro "ułomności" to naciągane sprawy - co innego dziecko z autyzmem, a co innego taki agresor,. Którym rodzice nie potrafią sobie poradzić i oczekują tego od przedszkola, szkoły itp, a wręcz obarczają odpowiedzialnością za kształtowanie i wychowanie, nic takiemu nie wolno zrobić, nawet zwrócić uwagi, bo jest chroniony i ma przywileje; a atakuje wlasnie w taki sposób, Że nie jest to popchnięcie kolegi, czy pociągnięcie koleżanki za włosy, a wstrząśnienie mózgu plus złamany nos po zrzuceniu ze schodów:( bez przesady ludzie!

Gość gość
Wydaje mi się ,ze nie do końca znacie swoje prawa jako rodzice i nie potraficie wprost załatwiać ważnych dla was spraw .W każdym statusie przedszkola integracyjnego istnieje zapis ,że podopiecznym placówki nie może być dziecko agresywne i stwarzające zagrożenie dla innych osób w placówce .Można wnioskować o usunięcie takiego dziecka z placówki .autorka postu jeszcze nie posłała malucha do przedszkola a już wie jak wredne i niebezpieczne bachory będą go agresywnie maltretować .Co to za miejscowość ,ze są same grupy integracyjne?Matko dziecka dlaczego narażasz dziecko na niebezpieczeństwo , dlaczego skazujesz je na przebywanie w środowisku w którym na 110% zrobią mu krzywdę i będzie musiał się z tym borykać żyjąc w ogromnej traumie do końca życia ? Coż ciebie za matka , która zamiast chronić z poświęceniem swoje pisklę , wrzuca je w przepaść brutalności przedszkolnego życia i wylewa swoje obawy , których zresztą jest w pełni świadoma na forum .Czego oczekujesz matko? Działasz świadomie a więc podlegasz pod artykuł Art. 160 § 1. Kto naraża człowieka na bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia albo ciężkiego uszczerbku na zdrowiu, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. § 2. Jeżeli na sprawcy ciąży obowiązek opieki nad osobą narażoną na niebezpieczeństwo, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5. § 3. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 lub 2 działa nieumyślnie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. zmieniając swoje podejście możesz uniknąć kary jeśli § 4. Nie podlega karze za przestępstwo określone w § 1-3 sprawca, który dobrowolnie uchylił grożące niebezpieczeństwo.Natychmiast powinnaś zadbać o bezpieczeństwo pociechy zabierając je z tego piekła które chcesz mu zafundować .Bo w przyszłości może cie pozwać do sądu gdyż tylko jako pokrzywdzony ma taką możliwość § 5. Ściganie przestępstwa określonego w § 3 następuje na wniosek pokrzywdzonego Nie chcesz chyba żyć 18 lat na bombie uczuciowej .

Gość gość
W każdym statusie przedszkola integracyjnego istnieje zapis ,że podopiecznym placówki nie może być dziecko agresywne i stwarzające zagrożenie dla innych osób w placówce. To tylko na papierku .Sama pracowałam w takim przedszkolu i nie posłałabym tam własnego dziecka