Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość z centrum

Wybór chrzestnej - kogo wybrać?

Polecane posty

Gość z centrum

Mam dwie przyjaciółki i chciałabym by jedna z nich została chrzestną mojego dziecka. Z pierwszą znamy się od podstawówki , przez gimnazjum, choć różnie między nami wtedy było bo nie ciały czas się kumplowałyśmy. Później w LO znów się spotkałyśmy , choć w dwóch różnych klasach. W czasie studiów, choć w innych miastach nadal utrzymujemy kontakt, ale rzadko, 1 sms "co tam słychać?jak u małego?" itp, co pare miesięcy ( ona mieszka 200-250km ode mnie), czasem zamailujemy do siebie. Moje dziecko odwiedziła 2-3 razy, wiecej nawet nie było okazji, bo ona tez pracuje pon-pt. Dziewczyna zawsze była praktykującą katoliczką i dobrą duszą :) Ważny był dla Niej np post i co niedziela msza. Ale tak szczególnie. Drugę przyjaciółkę poznałam mają jakieś19-20 lat-spotkałyśmy się w pracy. Razem przeszłysmy przez okres studiów, w tym samym mieście choć na innej uczelni. Kontakt utrzymuję podobnie jak z Tą pierszą przyjaciółką, choć może trochę częściej się kontaktujemy. Faktem jest ze ostatni okres życia byłam bliżej właśnie z Tą drugą. Moją dziecinę również odwiedzała 2-3 razy. Nie kojarzę by uczęszczała na msze jak Ta pierwsza. To taka kochana, zabawowa dusza, ale pomimo tego inteligentna i ułożona jak ta pierwsza. Obie są serdeczne, zawsze pomocne na każdy sposób, w każdej opresji. Interesują się w takim samym stopniu moim dzieckiem. Obie mają partnerów i nie mają dzieci. Obie mają stałe prace. Obie uwielbiam tak samo i są mi tak samo drogie. Nie wiem kompletnie którą wybrać na matkę chrzestną mojego dziecka. Jakieś sugestie?

Gość z centrum
podbijam

Gość gość
Chrzestna to osoba ,która powinna uczestniczyć w życiu dziecka nie odwiedzać na chrzest, komunie i ślub. Wydaje mi się,że na chrzestnych lepiej wybrać kogoś z rodziny. Mój mąż ma za chrzestną koleżankę swojej mamy , kiedyś coś się poprztykały kontakt się urwał i praktycznie można powiedzieć ,że nie ma chrzestnej nawet na weselu nie była.

chrzestna to powinna byc osoba wierzaca, ktora bedzie Twoje dziecko ''uczyc'' tej wiary, zapoznawac z nia, prowadzic przez nia. W innym przypadku po co mu chrzestni? Do dawania drozszych prezentow z okazji urodzin, komunii, wesela itp. ??? Troche prostackie podejscie to by bylo mysle.

Gość z centrum
nie mamy w rodzinie nikogo kto mógłby być chrzestną. gdzieś tam jest jakaś siódma woda po kisielu ale to dalsze nam osoby niż moje przyjaciółki, dlatego wybiorę którąś z nich.