Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZaintrygowanaWwa

Wynajmujący każe mi zwracać za wytarte panele podłogowe

Polecane posty

Gość ZaintrygowanaWwa

HELP! Zdaję mieszkanie wynajmowane prawie 3 lata - właściciel chce żebym zwróciła mu koszt "wytartych" paneli podłogowych. Są wytarte w kilku miejscach, delikatnie po prostu zszedł kolor, głównie tam gdzie się chodziło lub stało krzesło. Dodam, że panele są z serii "najtańsze" i nie najlepsze.. Czy muszę za to zwracać?

Gość gość
oczywście że nie.

Gość gość
Oczywiście, że tak. Zniszczyłaś to odkupuj!:O Facet pójdzie do sądu i zapłacisz podwójnie🖐️

Gość ZaintrygowanaWwa
Ogólnie zniszczyły się podczas normalnego użytkowania, czyt. od chodzenia i mebli które na nich stały (chociaż były zabezpieczone podkładkami, ale panele cóż nienajlepszej jakości). Nie ma żadnych rys ani dziur. Już mnie szlag trafia bo "klamki też się wytarły" czyt. zeszła z nich farbka, też od normalnego użytkowania. I co? Mam robić kolesiowi remont na swój koszt?

Gość ZaintrygowanaWwa
Do sądu raczej nie pójdzie bo nie zgłosił umowy do US i nie odprowadzał podatków.

Gość .wredna jędza
Wydrukuj mu stwierdzenia prawne dotyczące zużycia mieszkania i tego, kto ponosi za nie koszty i przedstaw wynajmującemu. Jeśli nie dotrze do niego, to powiedz, że możecie to rozwiązać na drodze sądowej.

Gość gość
ja mam najtańsz dużo dłużej, i też stało krzesło i też się chodziło ale nic nie zniszczyłam więc chyba łaziłaś w buciorach i szurałaś bez opamiętania tym krzesłem więc mu odkup też te najtańsze skoro takie właśnie zniszczyłaś pindo!

Gość ZaintrygowanaWwa
<

Gość ZaintrygowanaWwa
<

Gość Ale to już było
<

Gość Ale to już było
<

Gość Ale to już było
<

Gość Ale to już było
<

Gość Ale to już było
<

Gość gość
wg klasycznej umowy, mieszkanie nalezy oddac w stanie niepogorszonym

Mieszkanie powinno być przekazane właścicielowi w należytym porządku, bez uszkodzeń.Pewnie tak masz w umowie? Jeżeli zniszczyłaś panele musisz zapłacic za uszkodzenia.

Gość ekspertka
W przypadku wystąpienia szkód, zniszczeń powstałych w czasie trwania umowy najmu Najemca poniesie koszty ewentualnych napraw, oraz usunięcia innych szkód w lokalu mieszkalnym. Najemcy nie obciążają koszty wynikłe np. z zalań lokalu wynajmowanego z innych lokali, pęknięć rur i działania innych czynników zewnętrznych, chyba że są one wynikiem jawnego zaniedbania. W przypadku stwierdzenia w protokole podpisanym przez obie strony, iż lokal uległ zużyciu lub zniszczeniu wykraczającemu ponad normalnę zużycie, strony mogą samodzielnie powołać biegłego do oszacowania zniszczeń. Opinia biegłego będzie podstawą do dochodzenia od Najemcy zwrotu kosztów z tytułu usunięcia zniszczeń i przywrócenia lokalu do stanu właściwego. Koszt opinii biegłego obciąża: Wynajmującego: jeśli powołał biegłego i nie stwierdzono uszczerbku w stanie lokalu wykraczającego ponad normalne zużycie. Najemca: jeśli powołał biegłego i stwierdzono uszczerbek w stanie lokalu wykraczający ponad normalne zużycie. Proszę bardzo :)