Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kaszka.32

Byłam w Chinach i próbowałam psa

Polecane posty

Gość mins
Królik hodowlany jest tak podobny do królików trzymanych w domu, że sam ten fakt powinien powstrzymywać przed jedzeniem go. Jeśli wyhodujemy nowy gatunek psów przeznaczony na mięso i nazwiemy go psy hodowlane to też będziesz mówił, że to zupełnie co innego?

zając jest większy i biega po polach. królik jest mały i kopie tunele. Taka głównie między nimi różnica.

Gość gość
z głodu chyba wszystko da się zjeść?

@mins: nie znam nikogo kto trzyma kroliki w domu, dla mnie to nie jest zwierze domowe, tylko cos na ksztalt zajaca, do ktorego mysliwi strzelaja w lesie.

Gość mins
Wielu ludzi je trzyma w domach, tak jak świnki morskie i inne futrzaki.

No ale ich nie jedza, bo sie z nimi zzyli. Jakbys trzymala/trzymal swinie w domu 5 lat, to tez bys jej chyba nie zjadl mam nadzieje.

Gość gość
Ja tez lubie eksperymenty kulinarne, ale kiciaka czy psiaka to bym nie ruszyla , dla zasady...

Gość mins
Nie wiem czy tutaj chodzi o zżycie się z danym zwierzakiem. Bo gdyby tak było, to paradoksalnie mógłbyś bez wyrzutów sumienia jeść mięso każdego innego psa niż tego, którego miałbyś w domu.

@mins: no niekoniecznie, bo ja mam do psow specjalny stosunek. Traktuje je prawie jak ludzi. Psy zreszta bywaja madrzejsze od wielu ludzi. Sluza czlowiekowi towarzystwem, pracuja w policji, biora udzial w polowaniach, pomagaja niewidomym itp. Nie bez powodu mowi sie, ze pies jest przyjacielem czlowieka. Pies w naszej kulturze nie jest traktowany jak kazde inne zwierze.

Gość gość
Świnie mają świetny węch i inteligencję 3-letniego dziecka. Po prostu nigdy nie dano im szansy się wykazać, pokazać że są wartościowe, mogą być przyjaciółmi ludzi, tak jak psy. Z góry skazano je na mordowanie i zjadanie. To jest DOKŁADNIE to samo co z psami, tylko wychowałeś się w takiej, a nie innej kulturze. To nie psy są wyjątkowe, a nasze traktowanie ich. x x Każdy pies ma innych charakter, wie to każdy kto przebywał z psami. Świnie tez mają różne charaktery, każda mogłaby nosić swoje imię, każda ma swoje wspomnienia, każda odczuwa ból, każda przeraźliwie boi się śmierci - jak Ty czy ja. Ale skazano je na śmierć bez pytania.

Najbardziej lubie beagle, labradory, jamniki i oczywiscie wilki. Nie lubie tych wszystkich stuknietych amstafow, pitpubli itp. Najdurniejsze sa wg mnie cocker spaniele. Najspokojniejsze sa wg mnie goldenretrievery. Swinia to po prostu pokarm, podobnie jak zwierzyna lesna (za wyjatkiem wilkow) i nie ma sie co nad tym rozczulac.

Gość gość
Maciek, ale zdajesz sobie sprawę, że to Twój punkt widzenia, a nie że natura stworzyła psa "lepszego"? Bo jeśli uważasz że natura uznała, że świnia to pokarm, a pies jest cacy, to jesteś wyjątkowo głupi.

Gość gość
TERAZ WSZYSTKIE psy beda na ciebie szczekac, wyczuja ze jadlas psinke, serio, psy beda sie ciebie teraz bac...