Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziwny SMS !

Polecane posty

Gość gość

Dostałam od "wrózki" sms-a z informacją, że mogę dostać darmową wróżbę za 0 zł, jeśli wyśle sms-a na podany nr. Z ciekawości postanowiłam wysłać ale to wysyłanie trwało jakoś długo (kilka minut) więc je anulowałam. Czy przypadkiem to nie była jakaś próba włamania na komórkę? Dostaje multum tych wróżb, nigdy nie odpisuje ale po raz pierwszy to miała być darmowa wróżba! Czy ktoś dostał kiedyś podobnego sms-a?

Jeśli coś jest "darmowe" to znaczy, ze to jakaś ściema :P dlatego lepiej trzymać się z dala od takich "rewelacji". Często piszą, że sms jest b.tani (tutaj- darmowy), a rzeczywista cena to nawet 20 zł :P

Gość gość
Przyznaje jestem naiwna...ale już po fakcie, zastanawiam się tylko co to mogło znaczyć

Gość gość
czy zatem to była próba wyłudzenia pieniędzy? czy to coś innego? Czy w momencie tego wysyłania nadawca może dostac sie do komorki lub pobierac sobie bez mojej zgody pliki? Czy takie manewry są możliwe?Wiem, że to trochę dziwne pytanie ale ja mam dużą wyobraźnie :D

Gość gość
Mogła to być próba wyłudzenia pieniędzy lub danych. W ten sposób można nawet włamać się do czyjejś komórki i jeśli w tej komórce jest moduł GPS- ktoś może cię śledzić przez włączenie tego modułu.

Gość gość
"Mogła to być próba wyłudzenia danych" możesz rozwinąć, co masz na myśli używając słowa "danych"?

Gość gość
No danych, w sensie- informacji o tobie. Za pośrednictwem odpowiednio przygotowanego smsa można uzyskać np. dostęp do GPSA i śledzić twoją lokalizację, albo np. włączyć dyktafon i cię nagrywać bez twojej wiedzy. Są różne możliwości, są na ten temat artykuły w necie- poszukaj sobie. Ale to ci grozi zwłaszcza, jeśli masz rozbudowaną komórkę. Wiem, że są np. takie smsy specjalnie przystosowane do Iphone'a.

Gość gość
ale czy w trakcie takiego długiego wysyłania smsa mógł ktoś pobierać np. zdjęcie, film który miałam na komórce?