Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Szpilkka

Kwas foliowy a wady dziedziczne

Polecane posty

Gość Szpilkka

Witam! Zamierzamy z mężem zacząć starania o maleństwo, jednak mam zamiar najpierw przez minimum pół roku brać kwas foliowy. Niestety urodziłam się z wadą (mam problemy z kolanem, jedynie operacyjnie dało się to wyleczyć) mimo tego, że moi rodzice nie mieli problemów. I tutaj mam do was pytanie czy wcześniejsze zażywanie kwasu foliowego pomorze zmniejszyć ryzyko odziedziczenia tej choroby przez moje dziecko??? Co mogę jeszcze zrobić żeby tego uniknąć??? Prosze o pomoc! z góry dzięki .... Dodam, że urodziłam się jako wcześniaik i może to spowodowało u mnie krzywicę

Gość gość
ale przecież Twój problem z kolanem, to żadna wada genetyczna, a kwas foliowy zapobiega głównie wadom cewy nerwowej

Gość gość
Jeżli występowały jakieś powżne wady to udaj sie do gina i na pewno dostaniesz zwiększoną dawkę kwasu bo podstawa to za mało ale też nie uważam żeby ta twoja wada była winą braku kwasu.

Gość gość
kwas to taki bajer ktory mozna brac,bo nie zaszkodzi.Ale zaden folik ci nieda gwarancji jakie dziecko sie urodzi.Znam osoby co nigdy nic nie braly i zdrowe dzieci i na odwrot.Wszystko w rekach losu .

Gość gość
ja nie brałam kwasu dopoki się nie dowiedziałam, mam zdrowego wczesniaka, ale wczesniactwo nie bylo zwiazane z niczym, poprostu stan przedrzucawkowy

Gość kwas foliowy to nie cudowny
środek! Owszem pomaga zredukować ryzyko wystąpienia wad cewy nerwej ale też nie w 100 procentach! To czy dziecko jest zdrowe zależy od różnych czynników.

Gość Szpilkka
Tak, wiem do czego jest kwas foliowy bo ostatnio czytałam to w ulotce, jednak miałam nadzieję, że troszkę zapobiega innym wadom..... Hmm cóż to dzięki za wypowiedzi w takim razie muszę to skonsultować z lekarzem

Gość gość
glupota wymysl firm farmaceutycznych!moja mama nigdy nie brala kwasu ani przed ani w ciąży.urodzila 5 zdrowych dzieci

Gość ania.doradca.ladeevit
Twoje problemy z kolanem nie są związane z przyjmowaniem lub nie kwasu foliowego. Niemniej przyjmowanie witamin i minerałów podczas ciąży może zapobiec niedoborom w organizmie i uchronić Ciebie i dziecko przed wieloma dolegliwościami.

Większość dzieci rodzi się teraz zdrowa, ale jednak kiedyś częściej występowały wady wrodzone spowodowane brakiem kwasu foliowego. Tylko nie było o tym tak głośno.