Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

podłoga po umyciu mopem śmierdzi (kafelki)

Polecane posty

Gość gość

znacie ten zapach? mop i kij nowy podloga - kafelki w kuchni płyn - ajax floral fiesta i po umyciu jest taki smrodek dziwny, nie pachnie wcale kwiatkami jak plyn z butelki. Podobnie smierdzą stare, niewymieniane mopy, ale ja mam nowy, moze 3 raz go uzywam... dlaczego?

Gość gość
kurde ja mam to samo,tylko że ja znalazłam przyczynę - mam podłogę podgrzewaną i dlatego taki smród zimą latem w piecu c.o. czasem palę,bo mam z tego ciepłą wodę i chcąc nie chcąc i tak coś się ta podłoga chyba zagrzewa (pomimo tego że wszędize ogrzewanie mam zakręcone) bo też ajax śmierdzi nie śmierdzi mi tylko cif jakiś tam brilans czy cuś

Gość gość
ciekawe, zawsze mialam ajax i taki smrod byl jak mop byl dlugo nie wymieniany. ale teraz jestem w nowym domu, nowy mop (ajax ten sam) i smierdzi. moze to kwestia firmy? podloga jest zwykla, normalne kafle jak w milionach polskich domow

Gość gość
jaki macie mop ? ja mam mop płaski , wkład jest z materiału mikrofibry , płyn mam z biedronki niebieski cler zmywam całe podłogi w domu i nic nie capi tylko pachnie płynem

Gość gość
no ten cler z biedry teżfajny, tylko ja lubię czerwony ale naprawdę ajax u mnie śmierdzi

Gość gość
Moim zdaniem to kwestia mopa. Ja mam płaski i mam kilka końcówek. Każdą piorę po jednym użyciu i nie śmierdzi. Jak taka wilgotna końcówka postoi choć 2 dni to już się robi "zatęchła".

Gość gość
nie lubie plaskich, mialam okaze uzywac pol roku i podziekowalam. mam takie sznurkowe, ale nie te tanie, co sa beznadiejne, ale jan niezbedny - naprwde sa super, zbieraja elehancko do srodka, plaskie rozcieraja po myciu suszy sie na kaloryferze/dworze albo po prostu dobrze rozkladam

Gość goscia
jesli masz sznurkowy, to niestety trzeba po kazdym uzyciu go moczyc w chlorze, albo jakos momentalnie I totalnie wysuszyc, bo przez wilgoc zawsze bedzie ssie w nim legnac taki zapach stechlizny. sama mam teraz dylemat jaki mop kupic. sznurkowe w sumie sa najbardziej powazne, ale plaskie latwiejsze w utrzymaniu. z tym, ze one nie myja tak dobrze jak sznurkowy, bo tylko wlaka za soba jakies kurze.

Gość gość
plaskie sa do d**y, nadaja sie jak ktos codziennie zmywa i nie ma zaschnietego brudu ani kawalkow roznego syfu\

Gość gość
po pierwsze najpierw ściera ,wiaderko z płynem i na kolanach dokładnie umyj podłogę , potem kup Sidolux -mydło marsylskie (piękny zapach) potem już tylko przecieraj

Gość gość
Ja mam to samo po ajaxie. Podloga, kafelki smierdza takimi brudnymi nogami. Tez sie zasrabawiam czemu. Jak umyje zwyklym ludwikiem smrod znika.

Gość gość
wkład do mopa trzeba od czasu do czasu zmienić a po umyciu podłogi go wyprać i wysuszyć to podłaga nie bedzie śmierdzieć , jest super płyn do podłóg nazywa sie Admirał kupuje go w sklepie z Niemiecka chamią

Gość gość
Możesz i drugi raz używać mopa, ale nic nie poradzisz pewnie się zaśmiardł, heh. Musialaś źle wyplukać mop albo/i go potem nie dosuszyć.

Gość gość
U nas też wali szczochami pomimo nowego mopa i niemieckiego płynu. Moim zdaniem to wina samych kafli które są tez nowe i capi jak w kiblu.

Gość gość
to nie wina mopa tylko tego plynu. tez mylam ajaxem i smierdzialo a jak innym plynem to pachnie

Gość Radagast
Spróbuj umyć podłogę zimną wodą. U mnie pomogło :)

Gość Z plonska
Tez mam smierdzaca podloge, ale przyczyna jest inna. To woda z wodociagow. Gdy myje plyte indukcyjna samą wodą to smierdzi tak samo jak podloga. Wodociagi mowia ze bakterii nie ma, tylko moze byc duzo chloru, ale wszystko w normach. Czasem tak woda smierdzi chlorem ze fuj. woda po przegotowaniu jest lepsza

Gość Z plonska
Na podloge nadal nie znalazem rozwiazania, dalej smierdzi ok 2dni po umyciu

Gość TTT

Stawiam na ogrzewanie podłogowe u mnie to samo :classic_blink: zmiana płynu i mopa nie  pomaga. 

Gość NOVA

A może by tak... NOVA Centrum Edukacyjne?
NOVA Centrum Edukacyjne da Ci to, czego potrzebujesz? 
Bezpłatne kierunki, własne pracownie specjalistyczne i nauczyciele z pasją? Tak, to u Nas 
Przyjdź z dowodem osobistym i zapisz się! Liczba miejsc ograniczona, dlatego zapraszamy, jak najszybciej! 
ul. Krakowska 17/9  Tarnów 143000350/796400893

Gość Karolina z Berlina

Wina to płyn, którego używasz. Ja "Ajakasu" od dawna nie używam i jest wszystko okej, bez względu na starość mopa. Poprzedni płyn zostawiał zapach skarpet, nie wiem, dziwny jakby wilgoci i mokrego drewna, nie wiem sama. 

Gość Sandra33

U mnie podloga smierdzi pisem, a psa nie mam. Przez to tez smierdzi w domu. Dzis podloge myłam 4 razy I dalej smierdzi. Chyba faktycznie w Ajaxie jest problem....🤔

Gość Gość

Zapewne na podłodze są płytki, a między nimi fugi. W fugach gromadzi się brud. Może to "coś" (bakterie?) siedzi w fugach i ożywa pod wpływem wody?

Gość Katarzyna z Arbiton

Przy podłodze z płytek trzeba pamiętać, by co jakiś czas dokładnie wymyć fugi. Jest z tym trochę roboty, dlatego ja nie zdecydowałam się na płytki i mam w całym domu panele winylowe Arbiton z szeroką deską. Raz na tydzień myję płynem do paneli winylowych a w międzyczasie w tygodniu przemywam letnią woda z eterycznym olejkiem lawendowym. Ważne jest też regularne pranie końcówki od mopa, dobrze, jak jest zdejmowana. Co jakiś czas, dla wybicia bakterii, warto też końcówkę od mopa wymoczyć w wodzie z octem.

Woda z octem i cytryna raz na jakiś czas a później tylko ajax.. U mnie nic się nie dzieje. Warto tez raz na jakiś czas przeprać mopa