Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Prosty przepis na ciasto z truskawkami.

Polecane posty

Gość gość

Macie jakis prosty przepis.?

Gość gość
ja ostatnio kupilam gotowy biszkopt senik na zimno w katonie-fimy tesco, wystarczylo dodac mleko na to truskawki i galaretka

Gość gość
nie chce sernika chce jakies pieczone ciasto.

Gość gość
ale mi smaka narobilas:) moja babcia zawsze je robila,pychota:) pamietam ze smakowalo to jak waniliowa babka a w srodku pokrojone truskawki, na to cukier puder :)

Gość gość
musze cos wykabinowac z takich skladnikow. cukier, margaryna, jajka i maka. deszcz leje i niecche mi sie nigdzie wychodzic. a dostaalam duzo truskawek i musze je do czegos wykorzystac.

Gość wiśnióweczka
ja często piekę jogurtowe ciasta z owocami, ostatnio już kilka razy z truskawkami i jest pyszne ;-) 160 ml oleju słonecznikowego 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 duże jajko sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka z niej otarta 600 g jogurtu greckiego 500 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 600 - 700 g dowolnych owoców Połączyć rózgą albo nawet widelcem jajko z cukrem i olejem, dodać jogurt, później mąką z sodą i sok z cytryny. Ciasta nie miksować, bo będzie zakalec, tylko mieszać ile konieczne do połączenia składników. Na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą/albo na papier/ wyłożyć ciasto, na wierzchu ułożyć gęsto owoce. Po upieczeniu posypać pudrem. Ja mieszam drewnianą łyżką i piekę w dużej blaszce sernikowej około godzinki w 180 st. góra/dół. Smacznego ;-) możesz też upiec zwykłe ucierane z truskawkami albo biszkopt i wkroić trochę truskawek. Jogurtowe jest o tyle "lepsze", że gęsta konsystencja ciasta trzyma owoce, możesz sypnąć więcej, nie opadną. Po upieczeniu z kolei jest lekkie.

Gość gość
wisniwoeczka a czy ziamast oleju moge uzyc margaryny?

Gość gość
4 jajka, 2 szkl mąki, 1 szkl cukru ....mieszasz, dodajesz do środka truskawki mieszasz i 180 st na ok 40 min - a masz olej ? mozna jeszcze łyżeczke proszku do pieczenia dodać, jak masz...

Gość gość
nie mam oleju tylko margaryne.

Ja właśnie piekę ciasto z truskawkami bo tak jakoś się naoglądałam programów kulinarnych i mi się zachciało ;-) Takie proste, 4 jaja białko ubijam osobno, szklanka mąki, 3/4 szkl cukru, łyż cukru waniliowego, łyż proszku do pieczenia, dodaję wszystko razem mieszam na górę truskawki i do piekarnika

Gość gość
Nasturcja bez margaryny?

Gość gość
a gdzie jakis tluszcz- mamo nasturjco

Gość wiśnióweczka
myślę że spokojnie możesz margarynę, ale roztopiona i ostudzoną; przepis nasturcji to a'la biszkopt

Gość gość
a wisnioweczka a moze byc jogurt naturalny.?

a ja robię na kruchym 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, 3 żółtka, pół kostki masła lub margaryny. Zagnieść, na pół godziny do lodówki, następnie na blaszkę na wierzch truskawy i do pieca na 50 min, termoobieg na 160 st. Pyszka

wisnioweczka, wlasnie takie a'la nie wiadomo co ;-) Ja uwielbiam gotować, ale talentu do ciast nie miałam po kim odziedziczyć w rodzinie tylko ja piekę ciasta, mama niestety nie przekazala mi paleczki bo umie gotować, ale piec niezbyt :-P wiec zaczynam od najprostszych

Gość wiśnióweczka
1i1/4 szkl mąki 3/4 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia/nie koniecznie? 3/4 szkl cukru 4 jajka owoce Miękką margarynę utrzeć na pianę, wbijać kolejno po 1 jajku i wsypywać po łyżce cukru. Na koniec wsypać mąkę połączona z proszkiem do pieczenia - wyrobić. Wyłożyć na wytłuszczoną i wysypaną bułka blachę, na wierzch owoce. upiec. Posypać cukrem pudrem. Ciasto ja wyrabiam mikserem i piekę do suchego patyczka. Smacznego ;-)

Gość wiśnióweczka
Mama Nasturcja - do biszkoptu zamiast oliwy dodaj kieliszek wódki - też nie będzie suche i nie opadnie po otwarciu piekarnika ;-) Jogurt naturalny myślę, że tak, chociaż ja robię z greckim albo typu greckiego. Na kruchym też robię, chociaż częściej zimą. Ogólnie ja ciągle piekę, bo mam na to smakoszy ;-)

wypóbuję chętnie z tą wódką :-D A ciasto mi Zazwyczaj nie opada, bo jak wyłączę to nie wyciągam od razu tylko zostawiam na chwile. Ale spróbuję twoim sposobem b chętnie :-)

Gość wiśnióweczka
Do każdego biszkoptu, również do murzynka warto dodać alkohol, standardowy kieliszek albo chociaż łyżkę. Jak nie masz akurat to można też łyżkę octu, często tak podają stare przepisy.

polecam tartę - szkl mąki pszennej, szkl. krupczatki, kostka masła (nie robię z margaryną, bo jedna drugiej nie równa i jak się zrobi biała maź to wypłynie z ciasta ;P) 3/4 szklanki pudru, szczypta soli. Zagnieść, wyłożyć na dużą blachę (wygnieść tak,żeby na boki wchodziło) upiec, aż się zarumieni :-) Na to albo bita śmietana, albo jakiś krem na bazie mleka z paczki, albo masa budyniowa (budyń z masłem) - co kto woli, na to surowe truskawki. Można zalać galaretką, ale nawet bez jest fajne ;P

Gość gość
Nie wysylo mi.

Gość gość
"ja ostatnio kupilam gotowy biszkopt senik na zimno w katonie-fimy tesco, wystarczylo dodac mleko na to truskawki i galaretka" xxxxxxxxxxxxxxxxxxx szczyt lenistwa i głupoty (sama chemia) i pewnie dzieci tym nakarmiłas :(