Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ktoś był w takiej sytuacji?

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie. Otóż sytuacja przedstawia się tak: jest trzech współwłaścicieli mieszkania którzy dostali je w spadku. Tylko jeden z nich nie zgadza się na sprzedaż. Sprawa jest kierowana do sądu. I moje pytanie brzmi - ile czasu ta sprawa będzie się ciągnęła?

Gość gość
moi znajomi 16 lat walczą o takie coś

Gość gość
O masakra, nie osłabiaj mnie, serio? :-O

Gość też sędzina
zależy od obłożenia sądu sprawami i od stopnia zawiłości sprawy. Jak możesz napisz coś więcej. Spróbuję pomóc

Gość gość
moja mama po 20 latach zrzekła się chaty z działką. w tym czasie nic tam nie mogło byc robione i została nic nie warta ruina

Gość gość
serio i końca jeszcze nie widać

Gość gość
aha i jeśli nie chce się zgodzić to niech was spłaci i będzie spokój

Gość gość
Właściwie to nic więcej nie wiem. Znalazłam ofertę mieszkania, która mnie zainteresowała, zdecydowałam się na kupno i nagle chłopak mnie informuje, że jeden ze współwłaścicieli wycofał się ze sprzedaży. Teraz sprawa odbywa się w sądzie. Mieszkanie oczywiście nadal mnie interesuje, ale nie wiem ile czasu miałabym czekać aż sprawa się zakończy, stąd moje pytanie.

Gość gość
W takim razie mam pytanie odnośnie dwóch akapitów, może ktoś się zna na rzeczy i mi odpowie. Co do podstawowych sposobów zniesienia współwłasności stosowanych przez sądy wskazać należy: ∙ podział wspólnej rzeczy (prawa), z możliwością ewentualnego zasądzenia dopłat pieniężnych; ∙ przyznanie rzeczy (prawa), stosownie do okoliczności, jednemu ze współwłaścicieli z obowiązkiem spłaty pozostałych; ∙ sprzedanie rzeczy (prawa), stosownie do przepisów K.p.c. i podział uzyskanych pieniędzy pomiędzy współwłaścicieli. Jeśli chodzi o ostatni akapit, to czy chodzi o sprzedanie rzeczy (mieszkania) przez komornika?

Gość gość
Tzn,. miałam zapytanie odnośnie jednego akapitu, nie dwóch, pomyłka.