Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

CZY NA ZACHODZIE TEZ SĄ TAKIE MARNE EMERYTURY?

Polecane posty

Gość gość

ostatnio sie wkurzyłam jak mojej mamie,zarabiajacej ok.8 tys na reke,ZUS wyliczyl emeryture na 1500zl! A mama na to,ze w innych krajach tez sa marne emerytury.Jednak nie chce mi sie wierzyc,ale tez nie wiem jak jest w innych krajach,napiszecie cos na ten temat?

Gość gość
Zalezy gdzie, w Szwajcarii nie. Masz trzy tzw. filary i pracujac zobowiazany jestes tak samo jak pracodawca wplacac na 2a pierwsze, trzeci jest prywatny, nie obowiazkowy. Emerytury sa wystarczajace, aby godnie doczekac starosci.

Gość gość
za to w uk podstawowa (nie prywatna) emerytura to okolo 400funtow misiecznie wiec tez marniutko

Gość gość
gowniana

Gość gość
oooj byly czasy kiedy niemcy angliki jezdzili po swiecie na emeryturach, teraz araby i inne murzyny rozplodowe placa na nich, czyli wcale. Jeszcze z ich emerytur musza ta szarancze multi kulti utrzymac.

Gość gość
Emerytury sa i beda coraz mniejsze, bo spoleczenstwo sie coraz bardziej starzeje. Na Zachodzie jest dokladnie ten sam problem, bo u nich ludzie zyja nawet dluzej niz w Polsce. Na emerytury idzie z budzetu panstwa najwiecej pieniedzy, dlatego sa coraz mniejsze, bo nie ma z czego dawac. Mozna miec prywatne emerytury, ale to tez nie wiadomo jak sie zycie ulozy i co bedzie za 30-40 lat. Najlepiej inwestowac pieniadze samemu jak sie jest mlodym, zeby na starosc w razie czego nie zostac z niczym.

Gość gość
Ja na starość wrócę do Polski z odłożoną też kasiorą. Już odkładam...... do tego emerytura i jakoś pociągnę do ost,moich dni :P

Gość aj nid dzob
w polsce 400 funtow to dobrze, mozna zawsze wrocic na starosc do polski z emeryturka angielska i beda ladne 2000 :P

Gość irlandka  juz od dawnaVpracuje
moja mamma ma po 10 latch pracy w irlandii 200e na tydz wiec nie jest tak zle:)z podstawowej reszte sama oplacasz sobie ile chcesz

Gość gość
nie

Gość gość
w UK panstwowa podstawowa bez rewelacji, ale panstwo doplaca do oplat za mieszkanie, rachunki, sa znizki na wszystko, darmowe leki, komunikacja publiczna itp, wiec automatycznie jest latwiej

Gość vvvc
Moim zdaniem powinieneś zajrzeć po prostu na stronę internetową http://www.emeryturazanglii.pl - znajdziesz tam wszystko na temat zakładania konta emerytalnego w UK, co jak co, ale naprawdę będziesz zadowolony.

Gość gość
nie wiem jak w europie ale w Szwecji jest lipa , mam roznych znajomych szwedow i nie tylko szwedow jedni sa inzynierami drudzy ekonomistami(jak moj maz) inni zwylkymi bileterami czy przedszkolankami ale kazdy , doslownie kazdy zanosi sie pustym smiechem jak poruszana jest kwestia czerwonej koperty

Gość gość
po to w UK jest tak niski ZUS żeby sobie samemu odkładać na starość!!! a nie wszystko przepieprzać a potem płakać że nic nie ma