Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przepuklina pepkowa

Polecane posty

Gość gość

moje dziecko ma przepukline pepkowa i bedzie operowanie jak bedzie miec ok. poltora roku:/ przyznam, ze troche sie boje, bo operacja odbedzie sie pod ogolna narkoza.. caly czas mam nadzieje, ze przepuklina sie jednak sama wchlonie.. slyszalyscie o takich przypadkach?

Gość gość
moja córka miała przepuklinę pępkową, po kilku konsultacjach zdecydowałam się na klejenie. Teraz jest dobrze, chociaż może pępek lekko odstaje... lekarz mówi, że to kwestia kosmetyczna i jeżeli kiedyś zechcę ja albo nawet ona sama jak dorośnie to można to ładnie "zrobić", ale nie jest to już przepuklina. Wcześniej lekarz mówił, że jeżeli klejenie nie pomoże to można operować jak dziecko będzie miało około 5-6 lat, przed pójściem do szkoły. Wcześniej nic się nie robi...

Gość gość
no wlasnie, w wieku 5-6 lat to chyba ok. ale moje bedzie miec 1,5 roku i nie wiem czy to nie za szybko.. teraz naklejamy plastry, przepuklina nie powieksza sie, ale tez nie znika. jest caly czas taka sama :/

Gość marrtaaaa
Ile m-cy ma obecnie Twoje dziecko? Mój synek mial pr zepukline jak miał 2 m-ce była wielkości mandarynki. Gdy ustąpiły bóle brzuszka, stopniowo zaczęła sie wchłanić. Po pół roku wchłonęła sie całkowicie. Teraz ma 1;5 roku , ma płaski pępek,

Gość gość
oo to super, ze sie wchlonela! moze u nas tez tak bedzie :) moj ma 8 miesiecy i przepuklina wg mnie jest nieduza, mysle ze tak ok 1,5-2 cm. ale wg lekarzy raczej sie nie wchlonie. mamy przyjsc na kontrole po nowym roku i wtedy ostatecznie zadecyduja, ale twierdza, ze prawdopodobnie trzeba bedzie operowac

Mój syn też miał przepuklinę pępkową, też nie dużą, taką jak mały orzech. Kleiliśmy systematycznie plasterki i się wchłonęło. Ważne, by kleić te plastry ciągle, nie raz na jakiś czas. Może pomoże...

Gość marrtaaaa
Nam chirurg powiedział, że gdyby sie nie wchłonęła, operacje będzie można przeprowadzić najwcześniej gdy dziecko skończy 4 latka. U Ciebie faktycznie dość wcześnie chcą operować. Jest szansa, że się wchłonie. Dodam, że ja nie stosowałam żadnych plastrów, jeden lekarz zalecał kleić, inny nie, posłuchałam tego drugiego. A jaka była przyczyna powstania przepukliny u Twojego dziecka?

Gość gość
niestety nie wiem skad ta przepuklina:/ podejrzewam, ze moze przez to,ze pepowina zostala szybko przecieta- zaraz po tym jak urodzila sie glowka (byla owinieta wolol szyi). moze polozna niechcacy za moco pociagnela za nia przy przecinaniu,nie wiem.. pytalam chirurga, a ten stwierdzil, ze to pytanie do anestezjologa, a nie do niego ;p

Gość gość
u mojego synka się wchłonęla, lekarka zaleciła dużo na brzuszku klaść

Gość gość
Mój synek miał przepuklinę pępkową w około 6tym miesiącu. Kleiłam plasterki i odklejałam, w końcu trafiłam do dobrego chirurga na konsultację, mocno, ciasno zakleił i nie pozwolił odklejać przez 7 dni. Po tym czasie wszystko się ślicznie wchłonęło :) Ma 6 lat i zero problemów z przepukliną.

Gość da----da
mój synek miał przepuklinę. najpierw kleiliśmy sami plastrami z apteki, ale nie było poprawy. udaliśmy się do chirurga, który zakleił innym plastrem i po tygodniu była już znaczna poprawa. w sumie byliśmy chyba na trzech wizytach u chirurga i po problemie. według mnie te plastry z apteki były do niczego, rozchodziły się. uważam,że powinnaś skonsultować się z jeszcze jednym lekarzem