Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

przykra sytuacja rodzinna. wejdzcie

Polecane posty

Gość gość
jak dla mnie to stan zdrowia babci ma duże znaczenie. co do słów: nie powinny paść, ale ja bym poszła... dlaczego? bo tak naprawdę nie wiesz kiedy zobaczysz ją ostatni raz, ale to problem Twój i Twojego sumienia..

Gość dziecko na niebie
Olej! Najlepiej faktycznie wyślij kartkę. Na Twoim miejscu nie miałabym ochoty nawet na rozmowę telefoniczną z Babcią. Dla buractwa poniżej pewnego poziomu nie ma wytłumaczenia, a już na pewno nie jest nim wiek... Po co Ci dodatkowy stres? Trzymaj się i powodzenia w staraniach życzę :) Dziecko na pewno będzie! Tylko tak jak napisał ktoś wcześniej - może za bardzo tego dziecka chcesz, stresujesz się i przez to włącza się blokada. Wyluzuj. Trzymam za Was kciuki!!! :)

Zgadzam się z wypowiedzią gościa z 20:20. Babcia powiedziała coś, czego absolutnie nie powinna była mówić, ale tak już jest niestety, że starsi ludzie często zachowują się nieracjonalnie, mówią i robią różne dziwne i niestosowne rzeczy. I właśnie z racji wieku im się to wybacza, zwłaszcza jeśli ich stan zdrowia jest niezbyt dobry (bo wtedy, uwierz mi, dużo łatwiej o takie sytuacje). Autorko, wiem, że teraz jesteś rozżalona i zła na babcię, to całkowicie zrozumiałe. Ale wybacz jej i pójdź na te urodziny. I porozmawiaj z nią. Dla niej, ale przede wszystkim dla samej siebie. Gwarantuję Ci, że poczujesz się lepiej niż jeśli ją olejesz. Bo możesz być z babcią pokłócona i nie utrzymywać z nią kontaktów, ale w przyszłości, kiedy jej zabraknie sumienie może nie dać Ci spokoju mimo tego co wcześniej od niej usłyszałaś. Po co Ci to?

Gość gość
Ludzie są teraz strasznie p******i i nie liczą się z uczuciami innych. Moja znajoma jakiś czas temu wypaliła mi tekst -,, ty po 30 na pewno nie będziesz mogła mieć dzieci" . Normalnie aż mnie zatkało.

Gość nie rozumiem zachwytu
nie uwazam, ze ludziom powinno się na pewne rzeczy pozwalać tylko dlatego, że są starzy :O Chamstwa nie powinno się tolerować. A prawda jest taka, że jak ktoś jest taktowny, kulturalny i miły za młodu to taki zwykle pozostaje do późnej starości. A Ci zgryźliwi tetrycy byli kiedyś podłymi młodzieńcami. Starość wcale tak ludzi nie zmienia- co najwyżej starsi ludzie wyzbywają się czasem pewnych hamulców, mniej się kontrolują i ich "charakterek" w pełni wychodzi na swiatło dzienne

I co w związku z tym? Może i ktoś był taki całe życie, może i zmienił się na starość, ale jak to się ma do problemu Autorki? Jak babcia była taka całe życie to powinna postąpić tak a jak się zmieniła - inaczej?

Gość nie rozumiem zachwytu
To odnośnie tego, że starszej osobie trzeba wybacz bo jest starsza :O Uważam, ze wybaczyć to można komuś, kto żałuje. Starość nie jest żadnym usprawiedliwieniem.

Gość gość
Ale co tu wybaczac?! Babcia powiedziala prawde

Gość Biedronka fionka
Nie wiem,co wy macie za narady plemienne,ze juz rodzina cala wie,czy idziecie na urodziny,czy nie. Ja bym tez pewnie wyszla po takim tekscie,bo bym sie zwyczajnie nie chciala poryczec w towarzystwie. A na urodziny tez bym sie nie wybierala,bo bym byla na babcie wsciekla. i nie wiem,czy mialabym juz wystarczajaco duzo dystansu,zeby babci na spokojnie powiedziec,ze mnie w****ila,urazila i sprawila przykrosc

Gość gość
hmmm..my z mezem staraliśmy sie o dziecko 6 lat...słyszałam też ze mąż puste jaja nosi..że nie zdolny itp....ale to babcia.....potem jak miałam inseminację..(myliła to z invitro to sie cieszyła)...babcia to babcia... życie jets za krótkie na urazy....

Gość gość
moja babcia ma 74 lata i owszem - ma swoje dzikie fazy, ale czegoś takiego nigdy by nie powiedziała!!!!!!!!!!!!!!

Gość gość
moja 80 ja mówiła tak....ale ze kochałam ją nad życie to wybaczałam...choć prykro było....teraz dużo bym dała zeby np się do niej przytulic..ale nie ma jak...ponad rok temu zmarla...i może dlatego tk do tego podchodzę

powinnaś babci powiedzieć co cię zabolało i olać ostentacyjnie urodziny jak jesteś dobrze wychowana to złóż jej życzenia telefonicznie wiem co mówię mam taka babcię niech żyje kolejne sto lat ale nie chce mi się jej słuchać bo jest wredna

Gość gość
70 lat to nie jest jeszcze taka stara zeby nie wiedziec co sie mowi. perfidna baba

Gość gość
70 lat to przecież nie jest jakaś staruszka ,która nie wie co mówi.

ja bym nie poszła, nie uważam że wiek jest wytłumaczeniem takiego zachowania, ogólnie uważam że jak ktoś zrobi coś złego to należy to piętnować, bo ignorowanie tego jest tylko wyrażeniem zgody na dalsze bycia chamem i jeśli teraz odpuścisz, to babcia uzna że miala racje i będzie robić z Ciebie ofiarę losu za każdym razem...nie mówiąc o tym co będzie jak kuzynka już urodzi.... a skoro uważasz że jesteś na tyle dorosła by mieć dzieci, to chyba masz wystarczająco lat żeby nie musieć sie tłumaczyć przed szeroko pojętą "rodziną"

Gość gość
wiek absolutnie nie jest przyzwoleniem na chamstwo. A rodzinka niech sie nie wtrąca. Ja miałam wredną babcie i wcale mi nie było przykro gdy umarła, że nie było mnie przy niej itp itd. za to płakałąm za babcia, która kochałam. Ona miała miażdżyce, zapominałą się bardzo ale nigdy NIGDY!!! nie była dla nikogo przykra nawet jak już nie wiedziała co mówi. A gdy ktos cąłe życie bnył wtedny to i na starośc taki będzie, ale to nie znaczy, że trzeba to tolerowac ze względu na wiek tej osoby

Gość gość
Zgadzam sie z wypowiedziami zeby nie udawac ze wszystko jest ok i babcie tlumaczy wiek. Babcia jest wredna na starosc i taka pewnie byla cale zycie. Znasz powiedzenie: z szalonej dziewczyny - zwariowana kobieta - stara wariatka? No wlasnie! Tak jak ci tu sensownie radza, wyslij babci zyczenia poczta, a jesli ktos zapyta czemu nie osobiscie - powiedz ze babci wypowiedzi sa obrazliwe i wskazuja na jej niezyczliwosc wiec sie nie poczuwasz.

Gość gość
po pierwsze: babcia nie powinna wyjezdzac z takimi tekstami przy calej rodzinie, bo nie jest waszym materacem! to wasza sprawa kiedy bedziecie miec dziecko bo nikt nie daje wam na utrzymanie wasze i dziecka!!! po drugie mogla juz wam w 4 oczy powiedziec "sluchajcie dzieci moze to przykre, ze poronilas, ale ciezej byloby jakbys miala wychowywac chore dziecko". to brzmi juz inaczej nie? to jest na pewno prawda, ze lepiej poronic niz zyc z chorym dzieckiem i rezygnowac z pracy, zyc od 1 do 1...ale cholera dlaczego przy calej rodzinie musi glosic takie kazania? na twoim miejscu powiedzialabym, ze macie zaplanowane wakacje, a do babci zadzwonilabym i tyle. a w ogole co wasi rodzice na ten temat? jak rodzina zareagowala jak babcia z takim tekstem wyjechala?

Gość gość
No właśnie, co na to rodzina?