Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MyślicielXXIwieku

Dlaczego ludzie nie wierzą?

Polecane posty

Gość MyślicielXXIwieku

Trafnie wyjaśnia to o. Bashobora na wczorajszej konferencji: "Wina za brak wiary leży po twojej stronie - jeśli nie czytasz Biblii i nie chcesz poznać Boga". "Poganie wierząc tylko w swoją mądrość stają się głupcami". Dodam jeszcze słowa z Biblii: "Ponieważ choć Boga poznali, nie oddali Mu czci, jako Bogu, ani Mu nie dziękowali, lecz znikczemnieli w swych myślach, i zaćmione zostało bezrozumne ich serce. Podając się za mądrych, stali się głupcami." (Rz 1, 21-22)

Gość gość
nawet wsród katoli wiara jest okreslana jako łaska, więc albo sie ja ma, albo nie... czytanie biblii ma sie do tego nijak, przeciez mozna wierzyc bedac niepismiennym, nawet najwiecej wierzacych jest wsród tych prymitywnych ludów... ja bym powiedziała, że im b inteligentne społeczeństwo tym mniej wierzace... człowiek jak czegos nie potrafi wytłumaczyc rozumem to musi w inny sposób, bo inaczej sie boi,

Gość gość
dlaczego nie wierza? bo łatwiej jest uwierzyć w coś namacalnego, łatwiej uwierzyć np. w pieniądz. wiesz, że pracujesz, wiesz że go dostaniesz. Myślę, że każdy z nas przyjmuje sobie jaką prawde( na swój sposób) bo łatwiej się żyję, jak sobie coś wytłumaczymy. Jedni gro zjawisk tłumaczą sobie działaniem Boga, inni dziełem przypadku itd. Myślę, że wiara jest"mało atrakcyjna".

Gość mmmmmalizna
wychowałam się w rodzinie katolickiej, ale od dzieciństwa pamiętam miałam chwiejną wiarę wiary uważam nie można narzucić i myślę że jeżeli istnieje dobry Bóg to on to rozumie trzeba być dobrym człowiekiem, szanować innych, pomagać sobie nawzajem iść przez życie nie ranić innych przecież Jezus powiedział że najważniejsze jest przykazanie miłości gdyby ludzie się do niego zastosowali, na świecie byłby raj :D

Gość ania123455555555
czemu nie wierza-bo ten swiat jest tak glosny, demony go takim uczynily z pomoca naszych rak, zesmy nawet nie mieli czasu uslyszec slow w kosciele ''szukajcie a znajdziecie'' dzisiaj liczy sie materialism a nie swiat duchowy :( nikt nie szuka Boga bo wszyscy pedza na oslep za pieniadzem :( ja szukalam, szukalam wszedzie,nawet o okultyzm sie otarlam, narazilam na niebezpieczenstwo ustaty zdrowia ale znalazlam ta łaske wiary, Bog zlitowal sie nade mna I obficie rozlal na mnie swoje łaski czego zycze wszystkim czytajacym ten temat zacznijcie szukac, patrzec,sluchac... znajdzieie najwieksza perle zycia

Gość ania123455555555
ludzie musicie zrozumiec... w Waszych rękach leży odnalezienie drogi do Boga, co wam po tym że będziecie pomagać będziecie dobrzy będziecie hojni.... musicie mieć żywą I prawdziwą społeczność z Bogiem, rozmawiać z Nim jak z najlepszym przyjacielem to On za Was umarł na krzyżu należy się Jemu najwyższa chwala I uwielbienie a dopiero potem wasze dobro I szlahetnosc wobec innych nabierze nowego sensu, wszystko musi miec swoja kolejnosc w zyciu kazdego chrzescijanina, upewnij sie czy oby na pewno na miejscu nr1 stawiasz Boga

Gość gość
Ale Boga się nie szuka, On przecież jest wszędzie. Wystarczy mu zaufać

Gość gość
ania , przestań juz bełkotac, za duzo sie nawdychałas kadzideł... LOL Ze tez w 21 wieku jeszcze takie tepaczki funkcjonuja

Gość gość
Ludzie tracą wiarę, bo ci którzy się uważają za katolików, albo za chrzescijan w ogólności, są źli, zarozumiali, podli, zdolni na wszelkie sposoby gnoić bliźniego swego i nie znają nawet swojej religii ani jej nakazów. Ja straciłam 99 % zaufania do Boga jak trafiłam na sektę rzekomych katolików którzy się uważają za największych swietych na swiecie. Tacy zresztą zawsze są najgorszymi ludźmi.

Gość ania123455555555
mow za siebie I nie obrazaj ok?stac cie na ten malutki czyn?

Gość gość
Poza tym, ostatnio coraz częściej Boga się przedsatwia jako tego, który chce dla człowieka tylko krzyża i smierci!!! To ja dziękuję za takiego Boga.

Gość gość
nawet wsród katoli wiara jest okreslana jako łaska, więc albo sie ja ma, albo nie... czytanie biblii ma sie do tego nijak, przeciez mozna wierzyc bedac niepismiennym, nawet najwiecej wierzacych jest wsród tych prymitywnych ludów... ja bym powiedziała, że im b inteligentne społeczeństwo tym mniej wierzace... człowiek jak czegos nie potrafi wytłumaczyc rozumem to musi w inny sposób, bo inaczej sie boi, Zgadzam sie

Gość gość
Jak ktoś cię cięzko skrzywdzi z Bogiem na ustach to też stracisz wiarę. Jak Bóg będzie ci powoli zabierał wszystko to zostaniesz jego wrogiem tak jak on jest twoim i jak on ciebie nienawidzi.

Gość ania123455555555
'' Ja straciłam 99 % zaufania do Boga jak trafiłam na sektę rzekomych katolików '' czemu szukając Boga patrzycie na innych ludzi ja nie potrafię tego zrozumieć... przecież ludzie to tylko ludzie a Bóg to Bóg jak można szukać Boga wśród ludzi oglądając się na ich czyny, ludziom się nie ufa! A Bogu - w 100 procentach bo On nigdy nie zawodzi

Gość ania123455555555
Bóg nie jest mojim wrogiem jest mi najlepszym przyjacielem najbliższym memu sercu wybawił mnie z niejednej opresji jak miałam kłopoty mył mi matką gdy tej brakowało jego słowa są pokrzepieniem w trudnych chwilach dzięki Niemu śpię spokojnie I mam co jeść, Bóg mnie kocha jak może byc mojim wrogiem ktos kto za mnie oddał życie???

Gość gość
a ja jestem tylko człowiekiem i potrzebuję ludzi, więc jakis czas bywałam na ich forum.

Gość gość
A mnie Bóg dręczy z całą nienawiścią i jak tylko się pozbieram to dowala mi kolejnym udreczeniem, żebym straciła wiarę i się potepiła.

Gość ania123455555555
dla mnie ludzie którzy mają Boga na ustach a krzywdzą innych to wilki w owczych skórach które nie mają wogóle społeczności z Bogiem

Gość gość
Dla Bóg jest wcielonym sadyzmem i niesprawiedliwością i wiem, że jak zasnę spokojnie to następnego dnia spadnie mi na głowę kolejne nieszczęście.

Gość gość
Dla mnie Bóg jest wcielonym sadyzmem i niesprawiedliwością i wiem, że jak zasnę spokojnie to następnego dnia spadnie mi na głowę kolejne nieszczęście.

Gość ania123455555555
to nie Bóg Miłosierny panuje teraz nad Tobą. Musisz otworzyć serce dla Boga, wołać do Niego prosić o pomoc w tych chwilach, zaufaj!!!!! Nie ludziom, ale Bogu

Gość gość
naprawde wam ludzie potrzebne do zycia te bzdury? Zycie jest piekne, trzeba z niego korzystac, nie potrzeba do tego boga zeby było piekne... kazde zwierze stadne ma moralnosc, i nikt jeszcze nie udowodnił, zeby wiara w boga w jakikolwiek sposób polepszała ludzi. wrecz przeciwnie, im b krwawe i prymitywne spłeczeństwo tym b religijne: Arabowie, Turcy... na drugim biegunie ateistyczna Szwecja, Norwegia- tam przestepczosc prawie nei istnieje

Gość gość
wołałam tyle razy że już nie mam wiary. Nie można ufać prześladowcy, w dodatku wszechmogącemu.

Gość ania123455555555
Twoja wiara jest teraz poddana próbie, poddajesz się jak dla mnie bez walki!!!!

Gość Dżisas Krajst
Ania coś Ci się pomerdało z tym Bogiem, bo jak mógł Bóg umrzeć na krzyży jak a: To był Jezus b: Jezus to syn Boży c: Bóg jest nieśmiertelny d do z - Wierzcie w Boga, ale nie Kościoły Katolickie czy inne, bo tak naprawdę tylko to się liczy. Nie potrzebujecie tej otoczki KK, aby mieć Boga w sobię, nawet Bibli.

Gość ania123455555555
są 3 osoby Boskie Bóg Ojciec Syn Boży I Duch Św Jezus też jest osobą Boską I tak zwykłam pisać I nic mi się nie pomerdało ;)

Gość gość
nie obchodzi mnie twoje zdanie, a walczyłam już wiele lat. Nie zamierzam dłużej walczyć o coś, co jest przeciwko mnie.

Gość gość
ludzie nie wierzą, kiedy spotyka ich zbyt wiele niesprawiedliwego cierpienia.

Gość MyślicielXXIwieku
@gość A czy wybaczyłaś już wszystkim tym, którzy Ciebie zranili w przeszłości? Może czujesz niepokój, ponieważ nie jesteś jeszcze dostatecznie czysta?