Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Staż w urzędzie - kto miał ?

Polecane posty

Gość gość

Dostałam się na staż, od poniedziałku zaczynam. Nie wiem czego się spodziewać. Podzielcie się swoimi wrażeniami.

Gość gość
miałam, pól roczny . Czego się spodziewać? ja nic nie wyniosłam, sprzątałam archiwum-przez pól roku w kurzu ( zmiana nazw na księgach , nowa numeracja etc)

Gość gość
siedzenie na portalach społecznościowych, odliczanie czasu do końca, nudy

Gość gość
stare biurówy beda cie wysylac po drozdzowki do sklepu i kazaly kawe parzyc

A ja powiem tak: kiedy ja byłam na stażu to była harówka! Nie miałam czasu kawy wypić, przepisywanie pism, wydawanie pozwoleń,wypisywanie/roznoszenie/rozsyłanie faktur, wiele spraw załatwianych w terenie(byłam w ref. inwestycji i gosp.komunalnej) itp.itd.....widze, że tylko ja miałam taką szkołę życia na stażu, ale nasz burmistrz ostro przykręcił śrubę pracownikom, może gdzies indziej jest lżej. ;)

Gość gość K.
Wszystko zależny w jakim urzędzie i w którym oddziale. Ja odbywałam staż w Urzędzie Wojewódzkim, w WSOiC, na obsłudze klienta w oddziale ds. Cudzoziemców. Pracy miałam bardzo dużo, czasami nie miałam czasu, aby zjeść czy sobie herbaty zrobić, warunki paskudne, musiałam w innym miejscu zostawiać rzeczy, bo nie było miejsca na "okienkach". Szybko nauczyłam się ustawy i przepisów, więc sobie bardzo dobrze radziłam, także pod względem językowym. Atmosfera paskudna, większość czekała na jakiekolwiek potknięcie, daremnie ;) Bardzo dobrze sobie radziłam, do dziś spotykam "moich cudzoziemców" na mieście i czasami sobie porozmawiamy, z kilkoma osobami zaprzyjaźniłam się. Nie zaproponowano mi pracy, tylko przedłużenie stażu - odmówiłam. Dostawałam 700 parę zł., a miałam 12 godzin z życia wycięte, wracałam pod koniec tygodnia półprzytomna, w środy tyrałam do 18 gdz., masakra. Zasypiałam w autobusie, byłam bardziej umęczona fizycznie.

Gość gość
Byłam na stażu w Urzędzie Miasta. Praca w stylu numerowanie stron w archiwum, przygotowywanie dokumentów do archiwum, porządkowanie..głównie to. Dodatkowo obsługa klienta (bardzo dużo się nauczyłam) mogłam spokojnie wytłumaczyć sprawę z którą ktoś przyszedł. (tutaj zależy od referatu, ja byłam w dwóch, w jednym nauczyłam się naprawdę bardzo dużo, w drugim robiłam tylko porządkowanie dokumentów do archiwum, więc nic nie wyniosłam )Oczywiście parzenie kawy itp. ale w pierwszym referacie było sympatycznie (fajne babki) więc miło parzyło im się kawy;) Wcześniej byłam w innym państwowym przybytku na stażu...masakra!!!! totalna zlewka na stażystów, poniżanie i wykorzystywanie na maksa, traktowanie gorzej niż zero..psycha mi się potym z lekka zryła. Zależy jak trafisz i jakie masz podejście. Od razu załóż sobie, że lepiej siedzieć cicho niż za dużo gadać;) lepiej na tym wyjdziesz. No i praca nie będzie za bardzo motywująco i ambitna;) wręcz odwrotnie niestety

Gość gość
Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa ,czy lepiej jest podejść do tego stażu z dystansem ,obojętnością i na luzie czy może od samego początku bardzo się starać i przy okazji stresować z nadzieją ,że zostanę na dłużej ? Nie ukrywam ,że już mam lekki stresik:)

Gość gość K.
Teraz wiem, że nie warto się angażować za bardzo, bo wtedy dostaje się więcej obowiązków, a i tak nie ma żadnych gwarancji na zatrudnienie w przyszłości. Trzeba też uważać, aby nie dać się wplątać w plotkarstwo. Etacik i tak otrzyma ten kto zna się najlepiej z odpowiednimi osobami.