Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ale mnie wkurza jak ktoś mówi, że Bóg jest winny zła na świecie

Polecane posty

Gość gość

Czem u obwiniacie Boga o zło na świecie? Skoro Bóg jest sprawcą zła to co w takim razie robi szatan? siedzi i patrzy jak Bog wyręcza go w czynieniu zła? Pomyślcie logicznie, ludzie. Skoro w raju szatan powiedział ewie że ludzie nie potrzebują Boga i mogą sami sobą rządzić to co miał zrobić Bóg? Pozwolił im rządzić samym, żeby się przekonali czy szatan ma rację czy nie. I od tej pory my rządzimy tym światem i wszelkie pretensje możemy mieć do siebie, albo do adama i ewy bo jakby im się nie zachciało słuchać diabłą to teraz żylibyśmy szczęśliwie w raju, bez chorób i nieszczęść. Bóg pozwala na to wszystko bo ludzie muszą zrozumieć, że szatan to kłamca. Przyjdzie czas, że Bóg usunie zło i cierpienia

Gość gość
Popieram! Ludzie ludziom zgotowali ten los, nie Bóg.

Gość gość
Nie ma Boga, nie ma Szatana - ludzie wystarczą :P

Gość Ewki lina
ludzie czy Ludzie?

Gość gość
ludziska

Gość gość
mnie też taka maksymalna głupota oburza!

Gość PrzepięknaKroloowa
Widząc gwałconą kobietę nie pomagasz jej a przechodzisz obojętnie dalej, to jest złe czy dobre?

Gość gość
porównanie człowieka do BOGA jest nie na miejscu. Przeczytaj jeszcze raz uważnie wątek tego tematu

Gość prawictwo pospolite125
chodzi o trzesienie ziemi na Haiti ?

Gość gość
bo jak się znajdzie jakiegoś winowajcę to od razu lżej na sercu :D Zawsze jest jakiś ON winny, albo ONA. Od razu inaczej się żyje. A czy to jest Bóg, czy sąsiad, czy znajomy - to najmniej ważne.

Gość gość
hahaha chciałabym mieć tylko takie problemy :)

Gość ubp
A ja tak właśnie sądzę . Wszechmogący Bóg pozwala by rodziły się szmaty alkoholiczki które wychowują gnoji którzy zadają innym cierpienie

Gość gość
on na to pozwala, ale kto stworzył alkoholizm jak nie szatan? czemu do niego pretensji nie masz? napisałam dlaczego Bóg na to pozwala żeby ludzie wreszcie zrozumieli jak działa szatan.

Gość Lelolelo
W kwestii Boga i szatana: kto czytał Księgę Hioba i jakie na nim wrażenie wywarła ?

Gość gość
prosze udowodnij mi że szatan stworzył alkoholizm

Gość gość
nie zapominaj, ze to Bóg stworzył Szatana i skoro Bóg jest wszechwiedzący - doskonale wiedział ile Szatan narobi na świecie zła!!! więc czyja wina???

Gość gość
Gdyby Bóg był taki wszechmogacy i miłosierny jak wmawiają wszystkim jego wyznawcy to nie pozwoliłby na te wszystkie okrucieństwa, alkoholizm, faszystów, nacjonalistów a przede wszystkim księży wyzyskujących poczciwych ludzi w imię Boga i robiących z ich mózgów sieczkę itp

Gość gość
nie zapominaj, ze to Bóg stworzył Szatana i skoro Bóg jest wszechwiedzący - doskonale wiedział ile Szatan narobi na świecie zła!!! więc czyja wina??? xxxxxxxxxxxxxx i do tego wszystkiego ludziom których stworzył dał takie cechy charakteru, że by Szatanowi ulegali - niezłą sobie zabawę z nas zrobił, co?

Gość gość
Jeżeli Bóg istnieje (tego nie wiem bo nie mam dowodów ani na istnienie ani na nieistnienie) to musi być z niego niezły sadysta. I nie zwalajcie winy na szatana bo to ponoć sam Bóg go stworzył a chyba wiedział co się święci.

Gość gość
mamy XXl wiek a niektórzy wciąz wierzą w brodatego dziadka, gdzies tam w chmurach :D🖐️

Gość gośc2
pamietam jak rodzice okłamali mnie ze św Mikołajem a potem się sucho tłumaczyli że to taki zwyczaj tradycja itp. A ja głupi wierzyłem. Jednak z Bogiem to już przegieli konkretnie

Gość Lelolelo
"Zdarzyło się pewnego dnia, gdy synowie Boży udawali się, by stanąć przed Panem, że i szatan też poszedł z nimi. 7 I rzekł Bóg do szatana: "Skąd przychodzisz?" Szatan odrzekł Panu: "Przemierzałem ziemię i wędrowałem po niej". 8 Mówi Pan do szatana: "A zwróciłeś uwagę na sługę mego, Hioba? Bo nie ma na całej ziemi drugiego, kto by tak był prawy, sprawiedliwy, bogobojny i unikający grzechu jak on". 9 Szatan na to do Pana: "Czyż za darmo Hiob czci Boga? 10 Czyż Ty nie ogrodziłeś zewsząd jego samego, jego domu i całej majętności? Pracy jego rąk pobłogosławiłeś, jego dobytek na ziemi się mnoży. 11 Wyciągnij, proszę, rękę i dotknij jego majątku! Na pewno Ci w twarz będzie złorzeczył". 12 Rzekł Pan do szatana: "Oto cały majątek jego w twej mocy. Tylko na niego samego nie wyciągaj ręki". I odszedł szatan sprzed oblicza Pańskiego." Po przeczytaniu Księgi Hioba rozpoczął się mój odwrót od religii i wiary w biblijnego Boga.

Gość gość
Bóg zawsze lubiła bawić się i dręczyć ludzi - jak mały chłopiec mrówki w akwarium!!!

Gość gość
Ja znam księge Joba, dostaliśmy wolną wole aby móc zawołać do Boga kiedy jest źle, On nie wchodzi do życia na siłe, nie rozumiem ludzi którzy to negują, lepiej narzekać i zwalić na Niego wine? ON cały czas czeka a życie z Nim jest extra

Mnie też to wkurza ;) Tak samo jak ktoś mówi, że piękno tego świata to zasługa boga. Ale chyba mnie z innego powodu ;]

Gość gośc2
Powiem wam cos czego pewnie nie wiecie. Religie zostały założone tysiące lat temu z dwóch powodów. 1. Aby utrzymać porządek publiczny w ryzach. Stworzenie praw boskich, strach przed piekłem i nagroda po śmierci (niebo) skutecznie potrafiły utrzymać w ryzach współczesne niewykształcone społeczeństwa. 2. Trzepanie kasy i władza dla urzędników Boga. Tu chyba wszystko jasne i tak działa to po dziś dzień. Obecnie ludzkość ucywilizowała się do takiego stopnia że nie potrzebne są im prawa boskie żeby wiedzieć co jest moralne a co nie. Nie muszą już chodzić na kazania aby księżulo mówił im co jest dobre a co złe. Dlatego tak dużo osób odchodzi od kościoła w Polsce a na uprzemysłowionym cywilizowanym i światłym zachodzi już w zasadzie większość ludzi to ateiści. Tak będzie i Polsce ale za parę, parenaście lat dopiero jak odejdzie pokolenie klęczące. Polska rozwiąże złodziejski konkordat a kraj powstanie z kolan.

mnie nie wkurza :) bo po takim stwierdzeniu wiem ,ze człowiek nie ma pojęcia o Bogu , o Jego naturze :) Ignorantów po prostu mi żal :)

Gość gość
Do lelo, losy Joba są owszem przegibane, ale zważ na to że w ST niewielu dostąpiło zbawienia, jeżeli czytasz biblie to wiesz że żeby wypełnić "zakon" to trzeba było wypełnić 613 przepisów, ale w Nt już łatwiej ew jana 3 wer 16, list do efezjan 2 wer 8

Gość gość
Do gość2, moralność humanizm dobroczynność itp, największym dziełem szatana było wmówienie ludziom że go nie ma, ale ja tu nie będe agitował nikogo bo ja nie jehowiec, jeżeli chcecie to żyjcie "moralnie" itp, zdziwko będzie po śmierci;-)

Gość gośc2
skąd wiesz co będzie po śmierci i czy nie będzie to przypadkiem zdziwko dla ciebie? Na świecie są tysiące różnych religii, skąd wiesz że akurat katolicka przedstawia prawdę a nie jedna z tysiąca innych? Tylko dlatego że urodziłeś/aś się w Polsce wierzysz w to co wierzysz.