Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

osiemnastolatka z bardzo zepsutymi zębami

Polecane posty

Gość gość

Witam wszystkich. Mam bardzo poważny problem. Od małego nienawidziłam dentysty. Efekt: Nierówne zęby z próchnicą Jedynki i dwójki, między nimi są czarne szpetne boki, pęknięte z boku i w środku czarne po prostu z tyłu prawie zęba nie mam, sam się wykruszył i korzenie chyba zostały a spuchniete miejsce pod nim już dłuższy czas mam problemy z żuchww chyba, bo przednie żeby nakladam nie na dolne, a umiejscawiają się przed nie W ogóle cztery zęby z przodu i góra i dol są tak ustawione jakbym dostała piłką i się cofnęły idealnie jakby w odwrocona literę c Nie mam pieniądzy zbyt wiele. Te zeby odejmuja mi pewność siebie, czuje się fatalnie. Jest szansa naprawić te zęby z NFZ? bardzo proszę o kontakt email volte@poczta.fm Nie wiem co ze sobą zrobić. Mieszkam w okolicach Tarnobrzega, a więc ciężko o dentystę, który by to wyleczył

Gość gość
Poczytaj sobie co podlega refundacji przez nfz. Jest to dość ograniczone niestety. Krzywe zęby da się naprawić założeniem aparatu korekcyjnego ale na darmowy nie masz co liczyć bo jesteś już powyżej wieku kiedy przysługuje aparat. Poczytaj sobie tu: http://stomatologiainfo.eu/stomatologia-na/ Zacznij od wizyty kontrolnej to stomatolog ci powie co i jak u ciebie możnaby zrobić. Ale nie licz na wiele z nfz.

Gość gość
Można. Znajdź tylko dobrego, poleconego dentystę. Kiedyś tacy byli tylko prywatnie, ale dziś dużo dobrych specjalistów leczy na NFZ i mają dobry sprzęt. Ja sama "odkryłam" w moim mieście świetną dentystkę. Co do ceny: wiele rzeczy masz za darmo tj. głównie leczenie, usunięcie kamienia raz do roku. To powinno pomóc, a co do żuchwy i ksztaltu zębów to nie wiem :).

Gość gość
Skoro masz zepsute zęby to najpierw trzeba wszystkie wyleczyć a dopiero pozniej można myslec o bardziej zaawansowanych metodach, typu aparat ortodontyczny. Zęby owszem można leczyć na nfz lecz tylko ubytki. Aparat refundowany jest do 12 roku życia. Ponadto jesli ubytki są tak duże że niektórych zębów po prostu nie ma to nie wiem czy któryś ortodonta podejmie się leczenia aparatami. Trudna sprawa. Lepiej nałóż sobie ładne licówki, koniecznie te droższe czyli porcelanowe. Będziesz miała wizualnie znacznie prostsze zęby. Niestety koszt jednej licówki to około 1500zł.

Gość volte
chciałabym bardziej szczegółowe odpowiedzi, konkretnych dentystów Tarnobrzeg Rzeszów Nowa Dęba najbardziej mi zależy na przednich zębach. są zepsute, ale nie mam aż 1500 tyś x 4 zęby.

Gość gość
ała, współczuję. stomatolog na nfz niewiele pomoże. leczyć zęby można do woli, ale są to plomby amalgamatowe, czyli srebrne (!). raz do roku jest scaling i rtg dwa razy, o ile dobrze pamiętam. może idź na nfz na wizytę kontrolną i dowiedz się dokładnie, co masz do zrobienia w jamie ustnej, a potem poszukaj kulturalnego, niepazernego prywatnego dentysty, który cię będzie krok po kroku wyciągał z tego. w Twoich okolicach niestety nie znam, gdybyś była z Wro, to bym się posłała tu www.stombis.pl .

Gość gość
Blondynka wraca roztrzęsiona do domu i mówi do swojego chłopaka: - W ogóle nie da się jeździć po tym mieście! Skręcam w lewo - drzewo, zawracam - drzewo, wszędzie drzewo. Naciskam hamulec, próbuję cofnąć, odwracam się - drzewo... - Spokojnie kochanie, to tylko choinka zapachowa.

Gość gość
Hahah, dobre :) A co do tematu nie ma co pisać na forum, tylko się wziąć za ząbki. Próchnicę trzeba poleczyć, aparaty są też teraz różne, nie musi być koniecznie na stałe, ostatnio jest modny np www.clearaligner.pro , którego prawie nie widać. Teraz w ogóle leczenie zębów nic nie boli, tylko tyle co znieczulenie. Spróbuj się przełamać.

Gość gość
Przecież dziewczyna pisze, że nie ma za bardzo pieniędzy, więc nie mów jej takich rzeczy. Niestety autorko na NFZ ortodonta przysługuje tylko dzieciom. Plomby możesz robić, ale będą się różniły kolorem od zębów i nie przysługuje ci dodatkowe znieczulenie. Raz na rok masz też usuwanie kamienia.Byłam i nie polecam, zęby mnie bolały jeszcze tydzień po tym. U mnie w Iławie jest przychodnia niestety prywatna http://stomatolog-ostroda-ilawa.pl tam się zajmują ciężkimi przypadkami, ale w porównaniu z innymi jest jeszcze w miarę tanio.