Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Æðelgast

Marzę o tym, by zostać alchemikiem.

Polecane posty

hmmm nie wiem. Joanna d'Arc broniła Francuzów przed Anglikami. A ja raczej wolę Anglików od Francuzów.

Gość Beruthiel
Chodzi mi o cechy osobowości, a nie po czyjej stronie była.

Gość dobrze ze mnie tu nie ma!
beruthiel sie naczepia atelgastowi i lazi za nim po topikach, jak blekitna za mackiem ;) albo jak czizas za szczerym.

Dziwne pytanie. Teraz raczej nie ma "dziewic orleańskich", które poruszają. To z jednej strony przykład ogromnego poświęcenia i altruizmu, z drugiej "baby z jajami". Ale myślę, że raczej tak . . .

Gość Beruthiel
No i co z tego, Gościu? Każdy ma prawo do posiadania partnera do rozmów.

Gość Beruthiel
Rozumiem :) A Tamta, ma coś z jej cech?

Trudno powiedzieć. Do poświęceń na pewno jest zdolna, kariery wojskowej chyba bym jej nie wróżył...:D

Gość Beruthiel
tak, jak G.I Jane?

Aha. Dodam, że pisząc o Joannie d'Arc w ogóle nie mam na myśli filmu z Jovovich. :D

Gość Beruthiel
G.I Jane do była pierwsza w historii dziewczyna, która zrobiła karierę wojskową w Navy Seals. A dokładnie, nazywała się Jordan O'Neil i była oficerem wywiadu Marynarki Wojennej. Polecam film! Jako alchemik, co chciałbyś robić?

Nie popadajmy w skrajności... Po prostu miałem na myśli, że nie kojarzy mi się z wojną i poprowadzeniem tłumu do pospolitego ruszenia... Chociaż, to miało znamiona nakłaniania do "pospolitego ruszenia". ;)

Hmmm nie wiem. Po peostu ręcą mnie po części hermetyczne klimaty. Traktuję alchemię raczej jako alternatywny język opisujący prawa rządzące wszechświatem. Alchemikiem w pewnym sensie jest każdy, kto zgłębia prawa rządzące naturą i je podporządkowuje we własnym zakresie, skończonym zakresie . . .

A historie o kamieniu filozoficznym i przemianie w złoto, powinniśmy raczej traktować, jako pewną alegorię opowiadającą o przemianie wewnętrznej. Nie chodzi tutaj o literalne złoto. Złoto jako metal korespondował w tradycji alchemicznej ze słońcem jako planetą (w tradycji alchemiczno-astrologicznej słońce było rozpatrywane jako jedno z 7 planet). Słońce jako planeta w tradycji astrologicznej oznacza całokształt ludzkich działań (siłę ciężkości wykorzystywanej energii). Chodzi tu prawdopodobnie o jak najbardziej optymalne wykorzystanie swego potencjału . . .

Gość Beruthiel
Np. zakłada ogród warzywny i sadzi tam pomidory(własny zakres), potem je zbiera i robi z nich przetwory, które spożywa (skończony zakres)?

Gość Beruthiel
O kurczę, ale to uprościłam :)

W pewnym sensie. Ale to trochę zbyt prosty przykład. Chodzi tu raczej o wykorzystanie sił drzemiących w człowieku (właściwą proporcję między świadomością i podświadomością etc)

Z resztą dawno temu o tym czytałem, więc nie mam głowy do tego. Jest kilka ciekawych stron poświęconych alchemii i hermetyzmowi . . .

Gość Beruthiel
Ach, tak? Psychologia się kłania...

Gość chodzi ci o pustelnictwo?
?

Gość Beruthiel
Jak jesteśmy już przy marzeniach, to jakie jeszcze masz marzenia?

Zbudować własny pojazd latający i zobaczyć, jak leci. Kiedyś przymierzałem się do budowania rakiet, niestety potem, życie zaczęło rzucać kłody. Zainteresowałem się tym pod wpływem książki Elsztejna. Miałem też marzenie, żeby założyć, albo współzałożyć zespół psychodeliczny, ale tego na pewno nie uda mi się zrealizować. To pierwsze może, bo próbuję się kształcić w tym kierunku . . .

Gość Beruthiel
Psychodeliczny źle mi się kojarzy. A Ty, masz dobry kontakt z przyrodą?

Ja wiem? Zwierzęta chyba raczej mnie lubią. Lubię wychodzić w plenery... Lubię wodę, którą mam obok siebie. Czemu psychodeliczny źle Ci się kojarzy? Takie "Astronomy Domine" chociażby, albo "Purple Haze"

Gość Beruthiel
Kiedyś czytałam, że psychodeliczny jest związany z New Age i szatanem. A jakie lubisz zwierzęta?

Hmmm. Większość, poza nielicznymi wyjątkami. Jeśli chodzi o te nie lubiane to przychodzą mi na myśl co niektóre małe rasy psów i szympansy.

Gość Beruthiel
Ze zwierząt nie lubię karaluchów i szerszeni. Nie grzeszą ani urodą, ani wdziękiem.

Gość Beruthiel
Dokładnie to nie przytoczę Ci tytułu, ale to był jakiś katolicki magazyn.