Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Æðelgast

Marzę o tym, by zostać alchemikiem.

Polecane posty

"A przyszedłszy w swoje ojczyste strony, nauczał w synagodze ich, tak iż się bardzo zdumiewali i mówili: Skąd ma tę mądrość i te cudowne moce? Czyż nie jest to syn cieśli? Czyż matce jego nie jest na imię Maria, a braciom jego Jakub, Józef, Szymon i Juda? A siostry jego, czyż nie są wszystkie u nas? Skąd ma tedy to wszystko? I gorszyli się z niego. A Jezus rzekł im: Nigdzie prorok nie jest pozbawiony czci, chyba tylko w ojczyźnie i w swoim domu. I nie uczynił tam wielu cudów z powodu ich niewiary. " Mateusza 13:53-58

Gość Beruthiel
Edelgaście, bracia to inaczej znajomi, kuzyni. Każdy z nas jest bratem lub siostrą dla kogoś, jakby tak spojrzeć z Boskiej perspektywy :) Miło mi się z Tobą rozmawia :)

To dla czego ci czterej bylio tylko wymienieni i przyszli wraz z matką Jezusa? I dlaczego Jan Chrzciciel, który był bezsprzecznym kuzynem Jezusa nie jest nigdzie nazwany Jego bratem? PS> Dziękuję

Gość gość
maz marii, jozef, byl wdowcem, ktory juz mogl miec swoje dzieci z pierwsza zona, takze to moze oznaczac wymienienie tych braci. a poza tym to nie wiadomo i sie nigdy nie dowiemy ;)

Gość Beruthiel
Może byli zaadoptowani?

"17.07.13 [zgłoś do usunięcia] gość maz marii, jozef, byl wdowcem, ktory juz mogl miec swoje dzieci z pierwsza zona, takze to moze oznaczac wymienienie tych braci. a poza tym to nie wiadomo i sie nigdy nie dowiemy " Gdzie jest napisane, że był wdowcem? Poza tym, czemu jest napisane, że Jezus w wieku 12 lat pojawił się w Jerozolimie z Józefem i Marią i czemu jest napisane, że Józef uszedł do Egiptu tylko z Jezusem i Marią. Czemu nigdzie nie ma słowa o gromadzce józefowych dzieci? Beruthiel wtedy adopcji nie było w takiej postaci, jak teraz. Wtedy, jeśli dziecko traciło rodziców, trafiało do najbliższych krewnych, jako do krewnych, nie rodziców. Stryjkowie, wychowywali dzieci jako stryjkowe. Najlepszym przykładem jest przykład Estery, która była wychowywana, przez Mordochaja, jako przez stryja, nie jako ojca.

Gość Beruthiel
Mordochaj? haha, ale imię. Czyli tłumacząc na polski "cześć mordo". :P :P :P

Podobno przedwojenni polscy i polskojęzyczni żydzi zdrabniali na "Mordek". :)

Gość gość
nigdzie nie jest napisane, ze jest wdowcem, ale biorac pod uwage tamte czasy i kulture mozna zalozyc, ze zaplodniona maria nie bylaby pozadanym materialem na zone dla mlodego kawalera. natomiast nieco starszy wdowiec, juz ustawiony zyciowo i zawodowo, chetnie sie taka dziewczyna mogla zaopiekowac, oszczedzajac jej znieslawienia, a dla siebie mial towarzyszke zycia :) o marii i jej zyciu w biblii nie ma prawie nic (wiecej jest w koranie, bodaj caly rozdzial), ale, podobnie jak w innych kwestiach, gdzie nie mamy wiedzy pisanej historycznej, mozna jedynie opierac sie mniamaniach wydedukowanych z analizy tamtych czasow i kultury :)

Po primo koran to bajki . . . Po secundo jest napisane wyraźnie że kiedy się dowiedział, że jest wciąży, chciał ją odprawić... Czyli kiedy Józef i Maria się zeszli Józef o tym nie wiedział, że jest w ciąży...

nie w tym rzecz, czy koran, czy jakiekolwiek inne ksiegi religijne to bajki, tylko wspomnialam jako ciekawostke, ze w koranie jest wiecej o maryi niz w bibii. dla mnie to wszystko sa bajki, jedne ladniejsze, inne brzydsze, ale cel taki sam, maja umoralniac ludzi i czynic ich lepszymi. ale mniejsza o to. no mozliwe, ze jozef najpierw nie wiedzial, ze jest w ciazy. ja niczego nie stawiam, jako pewnik, bo w tym wzgleddzie mozna jedynie gdybac.

to masz prawo do swojej opinii, ja do swojej i pozostanmy przy swoich opiniach, a nie gadac, ze kogos opinia jest mylna podczas, gdy nie ma mowy o zadnych faktach ;)

W Talmudzie jest napisane, że Jezus był nieślubnym dzieckiem Marii i Legionisty. A potem jest napisane, że Jezus nie został ukrzyżowany, lecz ukamienowany, a jego ciało potem wywieszone na krzyżu na widok publiczny. Tego typu kłamstwa są w talmudzie i koranie. Są to faryzejskie książki i nie powinniście czegoś takiego czytać . . .

ba, nawet nie zamierzalismy ;)

Gość Beruthiel
Edelgast to mądry człowiek, wie co mówi.

Gość Antykomunista
Polska powinna być od Odry aż po Dniepr, od Dźwiny aż po Dniestr.

Gość Beruthiel
Jeny, a Ty Anty znów tutaj. Piszesz nie na temat.

Gość Antykomunista
Dobrze, Żydów już w Polsce prawie nie ma.

Gość Beruthiel
Anty, co się dzieje? Źle się czujesz dzisiaj?

Gość Antykomunista
Wysoka Warszawianka z Sympatii mnie odrzuciła.

Gość Beruthiel
Może trzeba spojrzeć wstecz i się rozejrzeć, czy przypadkiem ktoś na Ciebie nie czeka?

Antykomunista, a skąd wiesz ilu Jehudim było wśród twych przodków... Beruthiel nie rozumiem po co tyle wazeliny . . . :(

Gość Antykomunista
Warszawianka jest wyjątkowa, nie znam piękniejszej kobiety, z którą pisałem. Gdyby udało mi się zdobyć do niej GG albo facebooka, to byłoby dobrze, bo mam dobrą bajerę.

antykomunista załóż top o swoich warszawiankach, a nie rozwalaj komuś tematu... Kto normalny korzysta z sympatii . . . ? Z resztą atrakcyjni ludzie na takich serwisach to pewnie fałszywe profile założone do łapania klientów . . .

Gość Beruthiel
WIdzę, że Anty jest smutny, to próbuję się dowiedzieć dlaczego. Nie lubię, jak ktoś jest smutny, bo sama od razu robię się smutna.

Gość Beruthiel
Bo Cię lubię. Jako jeden z niewielu (narazie jeszcze) mnie nie obraziłeś, i można z Tobą normalnie rozmawiać. Widać, że czytasz ze zrozumieniem, a nie jak niektórzy, albo w ogóle nie przeczytają tego co się napisze, albo niedoczytają, i później rodzą się problemy, a niektórzy nie potrafią wtedy zapanować nad emocjami, i kogoś wyzywają. Gdyby chociaż z 1/2 osób na kafeterii rozmawiało by mi się równie dobrze, jak z Tobą, to pewnie nie musiałabym przebierać w topikach. A tak to, jak pewnie sam czytasz tematy, to nie ma prawie nic ciekawego. Ludzie bez przerwy narzekają na związki, na swój wygląd, na wygląd innych, i inne bzdury. Nie mam nerwów, żeby takie coś czytać, bo to jest denne, zwłaszcza, jak ktoś narzeka na swojego partnera, a nie widzi swoich własnych wad.

A ja uważam, że przez świrów jest tu śmiesznie. I fakt faktem, tu mało kto nie wyjeżdża ad personam. :D