Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile kosztują okulary/soczewki w UK?

Polecane posty

Gość gość

Czy są droższe/tańsze niż w Polsce?

Gość gość
Zapomniałam też się spytać ile kosztuje wizyta państwowa/prywatna i czy są duże kolejki, ponieważ w Polsce czasem są zbyt długie zapisy i płacę za wizytę prywatną. (ok.50-100 zł). Bardziej zależy mi na soczewkach niż okularach, znalazłam brytyjski sklep internetowy i soczewki są tam 2 razy droższe niż w Polsce...

Gość gość
Czyli co, proponujesz jeździć na święta do Polski i zaopatrywać się tam w soczewki? :D Zamierzam wyjechać na kilka lat i nie myślałam, że kupowanie soczewek w UK jest takie skomplikowane... A mógłbyś mniej więcej przybliżyć koszt tych wszystkich wizyt, papierów i samych soczewek? :)

Gość miastowy
proponuje latac do Polski czesciej niz raz do roku :) jak latasz tak jak ja czyli 4 , 5 razy na rok to nie jest to zaden problem - zamawiasz na aledrogo czy czyms podobnym i wysylaja za kilka pln na adres rodzicow - soczewki maja dlugi termin waznosci to mozesz zamowic wiecej - nawet wyslac poczta od rodzicow byloby o wiele taniej bo kontakty sa lekkie . na moim przypadku - spadly mi okulary na podloge i sie rozwalily - ok - ide do ang optyka i byla taka opcja ze jak kupie 2 pary to badanie gratis - no to ok mysle moze byc - ale te 2 pary byly troche drogie - no ale kij z tym nie bede przeciez bez okularow :) za jakis miesiac czy dwa chcialem w TYM SAMYM miejscu kupic soczewki - i pokazuje ze bylem u nich badany MIESIAC TEMU i mam recepte - a ona na to - tak ale nie na noszenie soczewek co kosztuje 30 funtow hahhaha rece opadaja i uslyszalem ze moga zrobic badanie za darmo na soczewki jak bede brac od nich co miesiac paczke za jakas chora cene . generalnie durny zlodziejski kraj jesli chodzi o uslugi :) a tak jeszcze z innej beczki - chcialem zmienc funty na euro bo lecialem na urlop - i taniej wyszloby wymienic funty na zlotowki i potem zlotowki na euro w POLSKIM KANTORZE W POLSCE niz w angielskim futny prosto na euro - tak wlasnie zdzieraja w anglii na kazdym kroku. kto nie wierzy niech przeliczy

Gość gość
Oj bez przesady. Ja place za lens plan 10f miesiecznie. Soczewki pzychodza listem do domu. Ostatnio wymienilam tez szkla w okularach (oprawki z Polski), owszem wynioslo mnie ok 100f, ale obsluga swietna i fachowa. Ostatnio sie nacielam na optyka w Polsce, ktory zle mi zmierzyl wade i przez dlugi czas sie meczylam. Takze takie bajki to sobie mozna wsadzic miedzy ksiazki.

Gość gość
Co wy mowicie? Ja kupuje soczewki przez internet, zadnej recepty nie potrzeba, 20 funtow na 3 miesiace firma johnsons&johnson... Wiec nie wygadujcie bzdur ;)

Gość gość
no tak teraz firmy wysylkowe w anglii juz obchodza ten zapis I wysylaja soczewki z holandii tym co nie maja recepty :) co nie zmienia faktu ze sa okolo 100 % drozsze niz w polsce - czyli jak w angli masz 10 funt na miesiac to w polsce by wyszlo 5 funt miesiecznie - niby niewiele ale zawssze cos w skali roku :)

Gość gość
co ty pieprzysz??? w Polsce 30 sztuk jednodniowych kosztuje ok 100 zł - (musisz kupić dwa opakowania, żeby starczyło na miesiąc) - czyli koszt miesięczny to 200 zł!!! to jest to twoje 5 funtów???

Gość gość
no wydaje mi sie ze nalezy porownywac identyczne soczewki - a wiec na aledrogo - 2 paczki focus dailies = 100 pln z dostawa - czyli 20 funtow - a w uk 30 funtow - czyli 10 funtow taniej w pl - zawsze beda tansze soczewki z polski ale dla niektorych 10 funtow to bez roznicy - ale tu 10 tam 10 tam 15 - I miesiecznie sie robi 50 a rocznie 600 :))) a wiecie co ja moge miec za 600 ?:>

Gość gość
ja zamawiam na allegro teraz mozna znalezc fajne obnizki;) kupilam 2 tyg temu soczewki miesieczne 3 pary wazne do 2015 roku i jestem zadowolona wystarczy zaplacic angielska karta ;) a co do przesylki dogadac sie z sprzedajacym ;) taka opcja wydaje mi sie prostsza tym bardziej ze nie czesto podrozuje do Polski ;) tez bylam zdziwiona tym ze nigdzie nie moglam dostac soczewek ani na amazon ani na e bay ;/ chodz w sklepach tesco tzw funciakach dostepne sa okulary ale + ;(

Gość gość
Ja nigdy jakoś nie narzekałam na optyka tu gdzie mieszkam (Edynburg). Od 6 lat jestem zapisana do 2020 opticians. Miałam już u nich wyrabiane 2 pary okularów i nosiłam różne rodzaje miękkich soczewek, od miesięcznych za 11 funtów miesiecznie poprzez dwutygodniowych po obecnie jednorazowe soczewki jakiś super nowy rodzaj (płacę 38 miesecznie) te które mam są naprawdę świetne i nie drażnią moich oczu, co bardzo ważne, bo od kilku lat mam alergiczne zapalenie spojówek które od czasu do czasu nawraca). za pierwsze okulary jakoś 5 lat temu (pogorszenie wady i musialam aktualizować okulary ktore miałam z Polski) zapłaciłam jakoś 120 funtów przy czym miałam zniżkę 50% na szkła a oprawki wybrałam takie zwykłe za 40 funtow bodajże, nie pamietam. wtedy mialam tą kartę tax credits exemption card czy jakoś tak , mielismy te karty z mężem przez peirwsze dwa lata życia naszego dziecka. potem nam zabrali bo uznali, że za dobrze zarabiamy (haha). za drugie okulary płaciłam 160 funtów, rok temu, już bez znizki na szkła bo już nie miałam tej karty ulgowej, tylko mialam 10% zniżki na oprawki jako stały klient płacący za soczewki direct debit. za wizyty u optyka nie płacę nic, są to wizyty na NHS. mimo że nie mam żadnych zasilków la osób bezrobotnych itp. , normalnie oboje pracujemy i jak juz pisałam, kartę nhs tax credits zabrali nam 3 lata temu. wychodzę z założenia, że tutaj tzn w Szkocji optyk jest za darmo tak jak i recepty.

Gość gość
Aha a na wizytę nie czekam nigdy dłużej niż 5-7 dni. czasami jest dostępna wizyta tego samego dnia, gdy dzwonię zapytać o termin.

Gość gość
K***a umiałaś napisać o tym na kafeterii nie umiesz sobie poszukać w internetach? :D

Gość gość
Drogo. Zbyt drogo. Kto rozumny, ten zamawia w Polsce, najlepiej przez internet. W zyciu nie kupiłbym jakichs szkiełek za grube funty. Polecam obczaic ceny na www.galeriawidzenia.com , bardzo ekonomiczne, a i jakosc dobra.

Gość gość
jakie drogo bez przesady. Ja za moje dailies płacę direct debit jest to 48 miesięcznie. przedtem miałam tygodniówki i płaciłam 22 miesięcznie ale od pół roku wolę single use. a okulary niedawno moja koleżanka sobie robiła i zwykle, bardzo ładne ale nie "markowe: oprawki plus dobre szkła to koszt 220 był. nie tak źle. bo w salonie, oczywiście, namawiali ją na oprawki które były za 200, same oprawki...