Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ohlala3

Opiekowanie się malutką siostrą.

Polecane posty

Witajcie,w te wakacje będę mniej więcej co dwa dni opiekować się moją małą siostrą,która ma 2,5 roku.Jest bardzo marudna i płaczliwa gdy nie dostanie czegoś czego chce.Co mam z nią robić,jak ją zabawić?Po drzemce jest szczególnie bardzo marudna,płacze i nie można jej uspokoić.Jakieś porady?

Gość gość
Wymyślać różne zabawy- mój lubi takie dotykowe, turlam po nim piłeczki do tenisa, turlam jego samego, bujam albo ślizgam na kocu, łaskoczę, opowiadam przy tym wierszyki typu "idzie rak, nieborak...", pozwalam mu się czesać, robię masaż... Na spacerach najmniejszy problem, poogląda wszystko, dżdżownicę czy pszczołę, bawimy się patykami. W domu- książeczki, uwielbia a jest tego sporo, trochę mu robię animację do tego, uczy się różnych rzeczy. Naśladowanie dorosłych- pomaga przy myciu naczyń, robienia prania, jak gotuję to on "gotuje" obok w pustym garnku, jak robię kanapki to układa dodatki na chlebie, miesza składniki itp. Pieczenie ciasteczek to zabawa na pół dnia. Zabawy plastyczne- ciastolina to strzał w 10 (a zestaw z dodatkami za 20 zł można kupić, a bardziej miękka od plasteliny), malowanie plakatówkami, kolorowanki, czasem mu wycinam zwierzątka z kartonu i na stojąco, na pasku kartonu włożonym na krzyż daję. Budowanie domku z krzeseł- do środka kołdra i sam się "urządza", z puzzli piankowych budowanie drogi, zagród i domków dla pluszaków. Odgrywanie scenek, bawi się w małpkę, strażaka (ratuje mnie z ognia), w śmieciarza, szuka potwora, no i chowa się a ja go długo szukam, do znudzenia. Muzyka i tańczenie. Na pewno ma jakieś zainteresowania, pojazdy, lalki, zwierzęta z dżungli czy wiejskiego podwórka, zabawy zręcznościowe itd. A jak uspokoić... hm, pogadaj z mamą, ale może za długo śpi? Ja swojego budziłam po pewnym czasie, puszczałam ulubioną piosenkę i wstawał z uśmiechem na ustach. NIe za dużo słodyczy bo od nadmiaru cukru dziecko jest pobudzone.

Gość gość
tak ja wyzej pieczenie ciastek, wyklejanie obrazkow np z kulek podartej gazety, pieczatki z ziemniakow farbki i frajda na pol dnia(najlepiej na podworku to caly dom nie bedzie upackany) mozesz z farbami pobawic sie tez w odbijanie raczek nozek. Mozesz tez bawic sie w kto szybciej po wrzuca zabawki po zabawie ten wygrywa (np laskotki, spacer,czy ulubiona bajke)

Bardzo dziękuję za pomysły.Właśnie z nią jest tak,że chodzi spać no dosyć późno,bo w nocy nachodzi ją energia na bieganie i "wścikanie się",ale i tak wstaje rano..Płaczliwa jest po drzemkach w ciągu dnia,a wtedy śpi jakąś godzinę,czasami dwie i to już jest święto!

Pierwsza rada to nie pozwolić małej wejść sobie na głowę :D Czasami płacz i krzyk trzeba przetrzymać , tym bardziej jak się dziecku żadna krzywda nie dzieje ;) Teraz jest lato i wiele możliwości. Jak nie pada to spędzaj jak najwięcej czasu na dworze - plac zabaw a tak wiele atrakcji (piaskownica,huśtawki i towarzystwo innych dzieci ) , gra w piłkę, jazda na rowerku, spacery,wypad na lody etc. A jak będzie pogoda byle jaka to dzieci lubią piec ciasteczka,babeczki a potem je dekorować i jeść :D Można robic ludziki i inne stworki z masy solnej,malować kredkami,bawić się w sklep,układać puzzle itd.