Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lalunia1111

Rodziny wielodzietne - czy to rozsądne?

Polecane posty

Gość mio-mio
Samotna w rodzinie - mąż mnie będzie utrzymywał. Tak ustaliliśmy, taki mieliśmy plan, ze póki dzieci nie będą szły do szkoły ja z nimi będę w domu. Po to sobie dzieci sprowadzamy na świat, aby samemu się nim opiekować, dziadkowie też jeszcze pracują i pewnie będą do śmierci.

Gość gość
ja tez uwielbiamsie kochac.juz jest nas 11 osob(9dzieci) i jestem bardzo szczesliwa..tak sobie pomyslalam ,ze bede ich miala 12 i na starosc bede u nich bywala 1 raz na caly mieciac z moim mezem!W koncu to my powolalismi je na swiat i one musza nam zapalcic za to ,ze sa.ma racje!!!!Trzeba dobrze myslec.a tak wogole to jedno drugioe chowa,pomoc spoleczna dba o nas i jest dobrze!!!

Gość weeeeeeeeeeeeeeee
"Kto powiedział, że w moim interesie jest utrzymywanie dzieci sąsiadów?" W twoim interesie jest żeby dzieci sąsiadów zajęły się sensownym zajęciem i nie popadły w patologię. I teraz możesz mieć za sąsiadów ludzi rozsądnych, którzy sobie dobrze radzą i wtedy luzik, rodzice przekażą dzieciom dobre wzorce i nie ma problemu. I to jest najlepsza opcja. No ale może też się trafić tak, że niestety twoi sąsiedzi to ludzie nierozsądni, (albo po prostu pechowi) i z jakiegoś powodu mają problemy finansowe. I teraz w twoim interesie jest żeby państwo w jakiś sposób pomogło dzieciom twoich sąsiadów wyrosnąć na normalnych ludzi. Czyli, żeby owe dzieci pomimo nierozsądnych rodziców skończyły szkoły i zdobyły umiejętności pozwalające w przyszłości utrzymywać się z normalnej pracy. Ewentualnie w twoim interesie jest wspomożenie w chwilowych kłopotach owych sąsiadów, bo np dzięki temu wyjdą na prostą i będziesz mieć porządne sąsiedztwo a w przeciwnym wypadku, następowałaby degradacja i w miejscu kiedyś miłych sąsiadów miałabyś melinę :P. Oczywiście można się wyprowadzić i grodzić, no ale mnie się bardziej podoba model skandynawski niż model znany z Meksyku.

Gość gość
Ja tak mam, że nie interesuje mnie co jest u moich sąsiadów, wszystko co robię to dla mojej rodziny, nie będę nikogo utrzymywać. Każdy jest dorosly i bierze odpowiedzialność za siebie i za swoją rodzinę. Jeśli jest się społecznie do tego nie przystosowanym to takiej rodziny się nie zakłada.

Gość gość
zauważyłam bardzo niezwykłą rzecz: Dzieci które dzielą pokój z rodzeństwem uczą się zazwyczaj lepiej od dzieci jedynaków

Gość gość
moi sasiedzi maja 6 dzieci ale juz wszystkie dorosle, miedzy najstarszym i najmlodszym jest 15 lat roznicy, zyli skromnie ale sie kochali, nie gnieździli sie w 2 pokojach bo maja duzy dom pietrowy na pietrze jest 5 pokoi, prawie kazde dziecko mialo swoj pokoj(dwoch chlopkakow mialo razem) nim najmlodsze doroslo to dwojka strszych sie usamodzielniła. Dali rade wychowac i wyksztalci a pracowal tylko ojciec bo matka po 3 dziecku zostala juz w domu. Jak dla mnie to glupota miec 6 dzieci w bloku na 2 pokojach, ale jak ma sie dom i ogrod to czemu nie

Gość gość
up

Gość upadła kobieta i nie wstała
to okrutne i bezduszne,bezmyslne dawać do zrozumienia rodzinom biednym wielodzietnym ze są pasozytami albo patologią bo nie moga sobie poradzic...rozumiem pouczać ludzi i uswiadamiac ale w ten sposób dołować kiedy dzieci sa juz na świecie to chore i chamskie

Gość gość
ale od tysiecy lat jest nakaz-by miec jak najwiecej dzieci nawet w biedzie , głodzie ciasnocie brudzie smrodzie , przy zrujnowanym zdrowiu -kto mądry tego nie słucha ale naiwni ludzie słuchaja tzw autorytetów i zyją w nędzy ze stadem dzieci

Gość upadła kobieta i nie wstała
bo pierze sie ludziom mózgi od małego,straszy i urabia wedlug własnej filozofii ,dla korzysci finansowych i nie tylko a potem ludziom cięzko sie przestawic i zacząć samodzielnie myslec ,są zastraszeni i zamnipulowani,tak jak ofiary przemocy...jesli ktos ich nie wyciągnie i nie wytłumaczy,nie pomoze sami nie dadzą rady wyjsc z błednego myslenia

Gość gość
ale ci wszyscy nakazywacze i propagatorzy wielodzietnosci pomagaja takim rodzinom tylko słownie-bo nie praktycznie-wedlug nich dzieci wychowuje sie powietrzem-lub szczawiem i mirabelkami a swoja droga ludzie sa durni ze sluchaja tzw autorytetow zamiast za jedyny autorytet uznać pieniądze

Gość gość
Jestem kobieta z zawodu ogrodnik , prowadze wlasna dzialalnosc i kiedys mialam zlecenie od bardzo milej rodziny ludzie mieli........ 6dzieci ale dom ponad 300m kazdy mial swoj pokoj , bawialnie , czytelnie , silownie , w domu pracowaly 2 nianie a co mnie zdziwilo to to ze dzieciaki byly bardzo fajne , mile zawsze pogadaly chwile , co do takiej wielodzietnosci nic nie mam wiec odpowiem na pytanie -tak wielodzietnosc jest rozsadna JAK CIE NA NIA STAC, inaczej to nie wielodzietnosc tylko patologia

Gość samotna choć wśrod ludzi
dlaczego nazywacie patologią rodziny w których dzieci są ubrane,nakarmione,kochane przez rodziców i dobrze się uczą,są fajne,miłe i wesołe?to ogromnie krzywdzące bo znam tez takich bogaczy których dzieci miały wszystko a skonczyły w pierdloo

Gość gość
zamozne rodziny wielodzietne to promil- wystarczy zajrzec do dzielnic nędzy, na wies by zobaczyc jak wegetuja takie rodziny-ale propagatorzy wielodzietnosci sie tym nie przejmuja tylko bredza -ródzcie co roku

Gość gość
A co jak sie kochaja to czemu nie.ja ma 7 i teraz jestem w ciazy z blizniakami......jest nie zle z kasa

Gość wielki brzuchol i co z tego
mam pięcioro,pewnie byłam nierozsądna bo kasy czasem brakuje ale moje dzieci nigdy nie były głodne,zle ubrane a i warunki mieszkaniowe mamy dobre i sie bardzo kochamy,zadnego nie żaluje i za złoto świata bym ich nie oddała...a sugerowałam sie tym co księza mówią.tyle ze nie oni mi teraz pomagają:/ode mnie złotówki nie zobaczą bo zmądrzałam

Gość gość
up

Gość gość
Jak sie majom rodzic dzieci to niech to bedom nasze polskie a nie rumuskie i ukrajskie jak sobie nie zdacie z czegos sprawy to polski nie bedzie bo poskie panie bedom mialy pieski zamiast dzieci bo taniej