Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiakasienka

Zespół policystycznych jajników- pytanie

Polecane posty

Gość kasiakasienka

Witam, czy któraś z Was boryka się z zespołem policystycznych jajników (PCOS)? Zdiagnozowali u mnie tą chorobę już kilka lat temu, lekarz przepisał mi tabletki Glucophage, jednak w niczym mi nie pomagały. Poprosiłam lekarza, aby przepisał mi inne, na co on odparł, że "przecież skoro brałam i nie miałam żadnych skutków ubocznych to mam brać je do końca życia". Wyszłam z gabinetu z płaczem i już tam nie wróciłam. Niecały miesiąc temu obudziłam się z bólem w podbrzuszu (jestem prawie pewna, że to jajniki). Od tego czasu co wieczór odczuwam w tym miejscu lekkie kłucie. Czy to może być torbiel na jajniku? I jeśli tak, co mi grozi, jeśli go nie usunę?

Gość gość
pewnie torbiel ja mam teraz torbiel prawie 8cmx5cm jak masz małą to lekami ci zbiją duże usuwają, ja czekam na operację powinnaś zrobić też badanie krwi CA 125,

Gość kasiakasienka
Dziękuję za odpowiedź! A co stanie się z nieleczonym niewielkim torbielem? Czy on może pęknąć, albo powstać z tego rak?

Gość kasiakasienka
Hej, jest tu ktoś?

Gość gość
mi lekarz kazał przeczekać 2 cykle i teraz pojadę obadac czy się zmniejszył czy urósł ale raczej mi rośnie i będzie operacja torbiele to zwykle łagodne zmiany, ale moga się przerodzić w raka dlatego zbadaj te ca 125, czy nie masz zmian nowotworowych u mnie w normie wyszło,...

Gość gość
a pęknąć może..

Gość kasiakasienka
Hm, może rzeczywiście powinnam. Ile takie badanie kosztuje?

Gość gość
90 zł chyba ale nich Ci lekarz da skierowanie jak masz torbiel to jego obowiązek :P zawsze to będziesz spokojniejsza

Gość gość
przed wynikami to prawie w gacie robiłam bo jakby pękł a komórki nowotw. by były i rozlały się po otrzewnej to koniec... :P choć jak mi zoperują to torbiel i tak pójdzie do badania histopatologicznego...

Gość kasiakasienka
Kurczę, byłam przekonana że taka torbiel jest niegroźna i można z nią żyć, jednak po tym co przeczytałam lepiej skonsultuję się z lekarzem. Dziękuję wszystkim za opinie i pozdrawiam.

Gość gość
nie no luz, aż tak się nie bój ale do lekarza idź, podpytaj zrób badania i obserwuj ;) mój mi hormonów nie chciał przepisać... ale może Twój przepisze i nimi zmniejszysz torbiel

Gość Milki092
Witam! ja też mam pewne pytanie, a dlatego że jestem tu po raz pierwszy nie wiedziałam gdzie napisać ( przy jakim temacie). Otóż mam zdiagnozowane PCO. Wszystko zaczęło się od nieregularnych miesiączek aż po wtórny bark okresu (występuje gdy nie występuje miesiączka minimum 3 miesiące - a u mnie ostatnia była 28 sierpnia).. jestem troche przestraszona tym wszystkim... gin przepisał mi METFORMAX 500 jednak boje się go brać ze względu na skutki uboczne (biegunka, bóle żołądka i wątroby).. a teraz do sedna sprawy: mam stałego partnera i na razie nie staramy się o dzidzi .. więc moje pytanie jest takie: czy przy PCO mogę uprawiać seks bez zabezpieczenia? (tzn. czy mój partner może kończyć we mnie bez obawy że będę w ciąży) rozmawiałam już z nim o tym i mam jakąś wewnętrzną blokadę ... oczywiście chciałabym spróbować i chcieć odczuć jak to jest kiedy partner kończy we mnie jednak nie wiem dlaczego ale sie boję ... pomóżcie :(

Hejka dziewczyny:) Od trzech lat staram się o dzidzie i niestety jestem już po dwóch poronieniach :-( Niestety dalej nic.Dwa tygodnie temu usłyszałam że mam Zespół policystycznych jajników (PCOS). Lekarka przepisała mi Metformax 500 który biorę i mam je brać przez 3 miesiące. Niestety jak na razie mam skutki uboczne, takie jak bóle głowy, nudności i wymioty. Może któraś z Was to brała i jesteście w stanie mi powiedzieć czy to tylko na początku tak będzie? Może organizm musi się przyzwyczaić? Jak myślicie , jest szansa zajść w ciąże po tym leku? Czytałam też że po nim się chudnie. Pozdrawiam

Gość laraoxy
Hej, Chcialabym powiedziec wszytkim mamom starajacym sie o dzidzie ze zajscie w ciaze przy PCOS jest mozliwe! Ja mieszkam w Uk, Zdiagnozowano u mnie PCOS przy badaniu USG po roku staran sie o dziecko i dobrych wynikach krwi. Rowniez zaczely wypadac mi wlosy garsciami, ale nie mialam nadmiernego owlosienia nigdzie indziej na ciele ( w ogole mam malo wlosow). Dodam rowniez ze nie jestm otyla, mam troche brzuszka ale jestem rozmiaru 36/38. Najpierw zalamka. Lekarka kazala mi sie nie zalamywac powiedziala ze mam 4 opcje: 1) lecznie lekami 2) leczenie laserowe 3) IVF 4) medycyna naturalna np. ziola i akupunktura Powiedziala mi rowniez ze mam duze ryzyko zachorowania na cukrzyce typu II (czyli to kontrolowana dieta a nie insulina) Lekarka kazala mi poczytac na temat PCOS i zapisac sie na silownie abym pomagala cialu 'wypocic' nadmiar meskich hormonow i stracic odrobine wagi. Mimo iz lekarka powiedziala mi ze jestem szczupla i mam prawidlowe BMI to nawet utrata 5% wagi (przy moich 57kg to niecale 3kg) moze zdzialac cuda. Oprocz tego mam przejsc na diete nisko weglowodanowa i zrezygnowac ze slodyczy i produktow bogatych w curky proste co uczynilam po paru tygodniach. Najpierw zaczelam czytac. Na wielu angeliskich i amerykanskich stronach natrafilam na rozne fora w ktorych kobiety zachwalaly dzialannie chinskiego ziola Dong Quai. Jak przeczytalamm ze to cos Chiskie to zwatpilam bo moja wlasna mama od lat jezdzi do jakiej Chinki ktora po prostu zdziera z niej kase. Wiele kobiet jednak mowilo ze po 3-6 miesiacach uzywania Dong Quai zaszlo w ciaze wiec zaczelam grzebac w temacie. Otoz to ziolo ma wlasciwosci regulujace gospodarke hormonalna kobiety jak rowniez jest pomocne przy klopotach z okresem. Ja bralam tabletki antykoncepcyjne przez 12 lat. Po ich odstawieniu od razu zaczelismy staranie o dziecko. Moj okres jednak z 5 dni i 28 dniowych cykli zaczynal sie zmniejszac do 3 potem do 1-2 dni i byl skapy z nieregularnymi cyklami (raz 26, 27, 28, 30). Wtedy zaczelam badania krwi ktore potwierdzily ze mam owulacje, a reszta hormonow w porzadku. Dopiero po 7 miesiacach od odstawienia tabletek zaczely mi wypadac wlosy i lekarka zaczela podejrzewac PCOS i wyslala mnie na skan. Po wyniku ze skanu od razu udalam sie do Hollands&Barret (taki sklep ze zdrowa zywnoscia i lekami) i zakupilam Dong Quai. Ja kupilam w kapsulkach po 530mg jedna. Zaczelam brac tak jak radzily kobiety ktore zaszly w ciaze po 1 tabletce 2 razy dziennie, rano i wieczor przez pierwsza polowe cyklu poczawszy od pierwszej miesiaczki. U mnie polowa to mniej wiecej 14 dni wiec bralam po 2 tabl dziennie przez pierwsze 14 dni a potem juz nic do okresu. Jajeczko dojrzewa 3 miesiace. Aby widziec skutki jakiegokolwiek leczenia hormonalnego tyle trzeba kontynuowac terapie. W 3 miesiacu przeszlam na diete niskokalorayczna ok. 1500kcal dziennie pi razy oko pi zrezygnowam ze slodzenia herbaty, kawy i ze slodyczy. Na silownie chodzilam od 2 go miesiaca brania Dong Quai. Oprocz Dong Quai bralam rowniez Oplimp Mama Plus, sa to tabletki dla kobiet w ciazy lub starajacyhc sie o dziecko ktore zawieraja chelaty. Witaminy w postaci Chalatow sa o wiele bardziej przyswajalne przez organizm. Akupunkture sobie odpuscilam. Nakluwanie jakos do mnie nie przemawia. Za to kontrolowalam czy wciaz mam dni plodne przez paski owulacyjne. Zaczynalam je uzywac w ok. 8 dniu cyklu az do owulacji. Wciaz uprawialam seks w owulacje ale bez rezltatow. Dokladnie po 3 miesiacach stosowania Dong Quai zaszlam w ciaze. Zaliczam sie wiec do grona kobiet ktorym ten lek/ziolo pomoglo. Nie wiem czy to jest szeroko dostepne w Polsce. Ja mam ten specyfik. Kosztowal tu w Uk jakies 50zl ale jedno opakowanie to 100tabl wiec starcza na ponad 3 miesiace. Ja uzywalam tego z firmy 'Good'N Natural' Dodam jeszcze ze przez caly okres schudlam 2 kg. Kobiety nie zalamujcie sie, mozna zajsc w ciaze z odrobina wysliku. Powodzenia,