Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość limetkowa limetka

Pigułki + antybiotyk -> ból jajnika

Polecane posty

Gość limetkowa limetka

dzień dobry... szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, gdyż wizytę u lekarza mam dopiero w sierpniu... Przyjmuję od 3 lat Cyprest. W 3 tygodniu pigułek rozchorowałam się i zaczęłam przyjmować antybiotyk Zamur 500 mg (cefalosporyny). Dość duża dawka, w pierwszej dobie 3x 500 mg, następnie 2x 500 mg. Odstawiłam (z innego powodu) po 4 dniach. Jest to odpowiednik Zinnatu. W ulotce Zinnatu jest zaznaczone, że osłabia antykoncepcje, w Zamurze - nie. W ulotce Cyprestu również nic nie ma o cefalosporynach, jednakże informacje w sieci są różne... Dodatkowo przyjmowałam Flucofast 50 mg. Ponieważ przyjmowanie przypadłoby na 7-dniową przerwę, zgodnie z zaleceniami - nie zrobiłam jej. Akurat w związku z urlopem planowałam połączyć opakowania, by nie dostać krwawienia z odstawienia (raz już tak się udało, właśnie z Cyprestem). Niestety antybiotyk wszystko chyba popsuł... W trzeciej dobie przyjmowania antybiotyku pojawiły się bóle podbrzusza (jak na miesiączke, ale bardzo delikatne). W 4 dniu i dzisiaj dzień po odstawieniu antybiotyku - ból prawego jajnika... Bóli "miesiączkowych" obecnie nie ma, plamień też nie. Czy ból jajnika może zwiastować odblokowanie owulacji? Jeśli tak, skoro się odblokowała, to czy mimo połączenia opakowań, po owulacji dostanę "prawdziwą miesiączkę", mimo przyjmowania hormonów? Wiem, że każdy organizm reaguje inaczej i nikt jasnowidzem nie jest... ale w związku z urlopem, chciałabym wiedzieć na co mam być przygotowana :) a jak to jest z odblokowaniem owulacji - nie mam pojęcia przyznaję. Chciałabym uniknąć plamień, a tym bardziej prawdziwego krawienia, ale z naturą się nie wygra :) Bo sporu czy ten antybiotyk ma wpływ - chyba nie rozstrzygnie się (przekopałam cały internet), a ból jajnika świadczy chyba, że jednak wpływ był... Będę wdzięczna za pomoc, pozdrawiam :)

Gość gość
W ulotce Zamuru, którą znalazłam w Internecie jest informacja o możliwym obniżeniu działania tabletek antykoncepcyjnych. Ból jajnika nie musi od razu oznaczać owulacji. Antybiotyk MÓGŁ obniżyć skuteczność, ale nie musiał. Krwawienia raczej bym się nie spodziewała.

Gość limetkowa limetka
Dziękuję za odpowiedź. :) Tak, właśnie w internecie w ulotce też znalazłam taką informację, a w tej "mojej z pudełka" ani słowa, ale to i tak już w takim razie jasne, że wpływ mają, ehh... O dodatkowym zabezpieczaniu się oczywiście będę pamiętać :) Martwi mnie tylko ten ból jajnika (w zasadzie nigdy przed stosowaniem pigułek takowych przy owulacji nie miałam), jest dość uporczywy, może będę musiała poszukać lekarza wcześniej... Zobaczę w takim razie, najbardziej chciałabym uniknąć tego niepożądanego akurat krwawienia ;) ale z tego, co czytam, różnie bywa... pozdrawiam :)

Gość gość
Nie wpływają, a mogą wpływać. To jednak różnica. A nie zawsze jest to do końca jasne, bo nie zawsze są robione odpowiednie badania i producenci czasami tak "w razie czego" piszą, że mogą wpływać.

Gość limetkowa limetka
hmm.. rozumiem, stąd może sprzeczne informacje nt. substancji występującej w tych właśnie antybiotykach. W takim razie pozostaje czekać i czas przyniesie odpowiedź...