Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

soczewki kontra okulary - kto sie na tym zna?

Polecane posty

Gość gość

Witam! od jakiegos czasu chcialm przerzucić się z okularów na soczewki jednak okulistka powiedziała ze moja wada nie nadaje sie do soczewek, poniewaz jest za mala... Cos mówiła o astygmatyźmie i że nie mają soczewek do mojej wady... Moglby mi ktos wytłumaczyć o co w tym chodzi, jaką trzeba mieć wade by móc nosić szkła kontaktowe? Moja wada to : DO DALI: O.P. : STREFA :-0,5 CYLINDER +1,25 OŚ 80 O.L. : STREFA -0,25 CYLINDER +0,5 OŚ 100 i jak mam interpretować te wadę? co dotyczy astygmatyzmu a co wady zwyklej??

Gość gość
- 0,5

Gość okularnicaaaa
Cylinder to inaczej astygmatyzm. Faktycznie, z takim astygmatyzmem chyba trudno o soczewki...

Gość gość
no ale niech mi ktos wytłumaczy o co w tym chodzi ?? co jest gorsze ta moja wada -0,5 i -0,25 czy ten astygmatym 1,25 i 0,5 bo ja tego nie rozumie a okulistka tez cheta do tlumaczenia nie była tylk oze nie ma soczewek na oko astygmatyzm -0,5 tylko wieksza wada musi byc...

Gość okularnicaaaa
Z tego co ja się orientuję, to soczewki dla astygmatyków zaczynają się od cylindra 0,75 (choć w mogło się coś zmienić). Jeśli chodzi o tą 'zwykłą' wadę to soczewki są, nawet dla ludzi z tak niewielką wadą. Pamiętaj tylko, że recepta na okulary to nie taka sama recepta jak na soczewki. Nie jestem okulistą, ale sama długo soczewki nosiłam i wiem, że recepty czasem się różniły. Dlatego polecam wybrać się do innego okulisty :)

Gość bartek:)
Ja chodzę w soczewkach od 5 lat bodajże, jestem bardzo zadowolony. Nosiłem już Acuvue, teraz nosze Aquaview (tańsze, a bardzo fajne:) ). Nie wyobrażam sobie teraz chodzić w okularach. Ubieram je tylko do czytania i nawet wtedy źle się w nich czuje. Zdecydowanie polecam soczewki:))

Gość bindek
ja miałem na początku spory problem z tym, żeby zakładać soczewki. I szczerze mowiac najbardziej pomogly mi... filmiki na youtube. bardzo fajnie tlumacza co i jak robic.

Gość MartynaZabrze
Ja noszę soczewki od 7 miesięcy i jestem bardzo zadowolona. Kupuję FitView 2weeks - są fajne i stosunkowo tanie. Szybko nauczyłam się je zakłądać, nie miałam z tym żadnych problemow:)