Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

teściowie - większy strach niż poród

Polecane posty

Gość gość
Esh - ja właśnie za każdym razem tłumaczę sobie, że to tylko moment, ale dziecku wytłumaczyć nie potrafię. Po ostatnim spotkaniu została wyściskana i wycałowana w usta, przepłakała w swoim pokoju sporo czasu po powrocie i nie daje sobie wytłumaczyć, że to z życzliwości... ona ma 10 lat, jest teraz taka trochę "nietykalna", teściowie zawsze ją lekko tylko przytulą, buziak w policzek czy nawet bez a te "babcie" takim szarpaniem, całowaniem po prostu ją zraziły. Te tulenie do piersi i łapanie za głowę strasznie mnie denerwuje, czuję się osaczona, ale jakoś sobie radzę ;-) Mąż nie widzi problemu, ciocie przecież są takie rodzinne... Nie bardzo mam jak zwracać uwagę, bo to starsze kobiety po 70-tce, ze wsi, słabo je znam i nie chciałabym ich obrażać. Trudno, jakoś trzeba będzie pomyśleć przed kolejnym spotkaniem ;-) Dobrze, że się odezwałaś i jeszcze dziewczyna powyżej to przynajmniej wiem, że nie tylko ja taka chłodna jestem ;-)

w żadną stronę przesadzać nie należy. niektórzy rodzice przeginają w drugą - np. moja koleżanka nauczyła synka dawać buziaki - w usta. i co ją odwiedzam, to jest zachęcanie, żeby cioci dał buziaka. dla mnie to nawet nie jest przyjemne ze względu na to, że własne usta służą mi do całowania najbliższych, a nie obcych i ja ze względu na niehigieniczność czuję się z tego powodu niekomfortowo. o higienie dziecka nie wspominając. po co ludzie tak robią?? teraz mały ma prawie 3 latka, a tak było jak miał niecałe 2 powiedzmy.

Gość gość
Jestem autorką tematu i ku przestrodze... Moje dzieiątko jednak kiepsko przeżyło pielgrzymki rodzinne do szpitala - nikt się nie pytał czy może przyjść. Zatem miała ogólne, nieokreślone zakażenie okołoporodowe od 3 doby życia, dwa antybiotyki przez tydzień z czego jeden konieczny do podania, ale powodujący ryzyko uszkodzenia słuchu u dziecka... Wpis dedykuję wszystkim tym tym którzy tutaj pisali jaka jestem nienormalna że chcę izolować dziecko od gości przeróżnej maści.

Gość mama W
Hej! mam bardzo podobny problem, teść ogólnie niby czysty ale jak patrzę na jego ręce to mnie w środku ściska! Jest to mężczyzna pracujący fizycznie, nawet jeśliby łapki godzine mył to i tak będą wyglądały jakby ziemie nimi orał, bo to w smarze są, to w ziemi. W dodatku opiekuje się swoją mamą -leciwą, 92 letnią kobietą która ma chorobę Parkinsona a wiadomo z higieną u takich osób różnie, czasem umyje ręce, czasem zapomni (często nosi swoje odchody przy sobie-tak ma), schorowana kobieta, a teściu co? bierze Małą na ręce-niemyte i kładzie moje dziecko swojej matce na ramieniu czy gdzie tam jeszcze, no kurczę, jak tu uwagę zwrócić? przecież taka osoba-prababcia-nie dość że schorowana to i florę ma taką, która jakby to rzec może bardziej zaszkodzić dziecku niż pomóc, więc proszę o radę jak delikatnie a skutecznie nauczyć dziadka myć ręce i oduczyć kładzenia 3miesięcznego dziecka na schorowanej prababci. Calowanie w rączki? całowanie w policzki?-chleb powszedni, a mnie coś trafia bo sama unikam takich zachowań w stosunku do mojego dziecka jeśli nie mam czystej buzi czy rąk. Może przesadzam, ale przemawia przeze mnie zwykła troska o zdrowie mojego dziecka. PS: doskonale rozumiem matki, które mają podobne rozterki. pzdr

Gość gość
Dziwny troche ten post szczegolnie jesli od dr. pediatrii. Po urodzeniu dziecka w rozwinietym kraju poza Polska nie moglam sie nadziwic, ze na drugi dzien przychodzili odwiedzajacy calymi rodzinami. Wpuszczano ich prosto do pokoju matki z noworodkiem i sasiadka. Po opuszczeniu szpitala nierzadko tutejsze mamy biora kilkudniowego malucha i wychodza z nim od razu miedzy ludzi. Jakos nie widzialam zeby wszyscy sie zaraz rzucali do calowania dziecka bo i dlaczego. Wiekszosc ludzi obejrzy malucha, cos powie i juz. Czemu zakladasz ze tesciowe zaraz zechca brac na rece i calowac? Moze przyjda, popatrza i tyle.

Gość gość
Autorko a moze ty po prostu masz obsesyjna fobie na zarazki? Mam kolege ze studiow, chlopak 29 lat i nie pozwoli aby nikt lacznie z matka dotykal jego rzeczy. Mieszka z matka i nie pozwoli jej nawet wyjac swojego prania z pralki. Wiec jak sam zapomni to nikt nie moze skorzystac z pralki :-)

Gość gość
ja tam mojej zabroniłam bo ma raz w miesiącu zimno na buzi zanim się wybuduje to nie widać, bałam się ze mi noworodka zarazi na szczęście udało się uniknąć w pierwszych miesiącach zaraziła mała dopiero jak miała pół roku