Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Poważny problem ze studiami

Polecane posty

Gość gość

Witam! Otóż mam taki problem, może ktoś coś poradzi, a może po prostu chcę się wyżalić :( Wybieram się na studia II stopnia. Zamierzenie było takie, że po licencjacie (studia dzienne) pójdę na studia zaoczne, a w tygodniu będę pracować, aby zdobyć doświadczenie. Dostałam się na UJ, jednakże jak się okazało - zajęcia odbywają się tam co 2 tygodnie w piątki, soboty i niedziele. No właśnie...w piątki! Miesięczna opłata za studia to 460 zł. Chciałam pracować, ale skoro zajęcia są w piątki to jak? :( Na Uniwersytecie Ekonomicznym jest tak samo, tyle, że zajęcia w piątki rozpoczynają się od godziny 15:40, a przecież w biurze pracuje się przynajmniej do 16. Ponadto, w przypadku rozpoczęcia studiów na tej uczelni należy z góry zapłacić za cały semestr czyli 2400 zł. Nie wiem co robić. Dodam, że do Krakowa mam kawał drogi, więc wiążą się z tym duże koszty.

Gość gość
Spróbuj dogadac sie z pracodawcą, jesli tematyka studiów wiąże sie z Twoja praca to napewno szef doceni ze chcesz podosic swoje kwalifikacje i ustali tak grafik by mozna było co drugi piatek pojechac na uczelnie. a druga alternatywą jest jakas praca na zlecenie gdzie nie masz stałych godzin pracy i dopasowujesz je sobie do swojego planu zajęć, ja tak pracowałam własnie podczas studiów dziennych nawet w tyogdniu.

Gość gość
W tym problem, że ja pracy dopiero szukam. Jest bardzo ciężko, duża konkurencja... Zależy mi bardzo na pracy w zawodzie, żeby już teraz się czegoś uczyć praktycznie, a nie dopiero jak skończę studia. Myślałam nawet, aby pójść na staż, ale też w piątki będę musiała być w pracy ;/

Gość gość
Hahaha, dogadaj się z pracodawcą??? Jaki pracodawca ma interers w zatrudnieniu studentki, która dopiero podnosi kwalifikacje i nie będzie jej pół dnia w piątki, skoro może zatrudnić osobę już wykształconą. Ty wiesz, jakie są realia na rynku pracy???

Gość hermionaona
witam w prawdziwym świecie, te piątki to zmora prawie każdego studenta zaocznego. A potem zdziwienie "jak to? Studiujesz zaocznie i nie pracujesz?" Staż jest dobrym wyjściem, bo masz 2 dni wolnego w miesiącu, więc możesz je przeznaczyć na te piątki. Trudniej będzie, jak będziesz musiała podjechać na uczelnię w tygodniu (bo pan profesor tylko w tygodniu ma czas dla Ciebie) albo zjazd będzie 3 razy w miesiącu (co też się zdarza)

Gość gość
Jesli nie praca na etat w zawodzie to zlecenie i do przodu, nie ma co narzekac tylko dzwonic dzwonic i pytac, od siedzenia i biadolenia jeszcze nikomu sie nic nie udalo. Ja pracowałam podczas studiów DZIENNYCH i nie jedna moja kolezanka tez wiec wiem ze jak sie chce to mozna. Moze to nie były prace marzeń i w zawodzie ale kasa była i wyżyc było mozna,

Gość gość
Hej! u mnie bylo tak, że wykładowxy rozumieli, że normalni ludzie nie sa w stanie na 16 dojechać w piatek, raz, że praca, dwa, że niektórzy maja dzieci , trzy-ze czasami dojazdu-po prostu nie ma. wiec była grupa, która docierała zawsze a wykładowcy rozumiejac to nie sprawdzali w piatki listy. z reszta bardzo czesto przekładalismy zajęcia z piatku na sobot-wykladowcom to pasowalo bo przyjezdżali 2 dni a nie 3, poza tym plan jest ruchomy, nie zawsze w piatki sa te same zajecia, moze sie okazać, że co zjazd masz inne, do tego może cie nie być 2 razy w semestrze, rozumiesz o co mi chodzi? np. ja gramatyke opisowa ( filologia) miałam tylko raz w piatek więc tylko raz mnie nie było pozostałe zajęcia z tego przedmiotu miałam w niedziele, wiec zawsze byłam. na twoim miejscu poszła bym do pracy normalnie, na pierwszy piatkowy zjazd pojedziesz i zobaczysz jak jest( moze nawet jeszcze pracy nie znajdziesz a jak tak to powiedz pracodawcy ,że na drodze wyjatku, albo raz pojdziesz na L4) , weźmiesz kontakty do ludzi... kazdy tak robi, 10 zjazdów w pół roku nie moze decydować o calym twoim zyciu!!! masz duzo do zyskania, a ze studiów nie wylecisz, bo kazdy tam tak ma! ja dojeźdżałam 200 km na UAM

Gość gość
to już zależy od uczelni, ale też studiowałam na UAM i w piątki były tylko ćwiczenia, na których można było nie być tylko raz, a tych zajęć było np. 10, więc nie pojawienie się na większej ilości ćwiczeń oznaczało albo to, że nie dopuszczą mnie do egzaminu, albo to, że w tygodniu będę musiała przyjechać, żeby to odrabiać (tzn. przyjechać na dyżur i odpowiadać z tematu na którym mnie nie było)

Gość gość
Fakt, też racja, ale tysiace ludzi studiuje zaocznie przeciez niemozliwe,żeby wszyscy niepracowali.....

Gość gość
sugeruję wejźć na jakieś forum studentów UJ , albo zalożyć temat na kafe do studentów zaocznych i spytać....powaznie;)