Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Katiiikaa

Jak odstawic tabletki anty

Polecane posty

Gość Katiiikaa

Czesc. Chce odstawic tabletki antykoncepcyjne. Wlasnie wczoraj skonczylam 3 opakowanie Qlairy (28 tabletek, zazywa sie bez przerwy). Dzis powinnam rozpoczac nowe opakowanie. Jak odstawic tab, zeby nie zajsc w ciaze? Ile jeszcze dni mam brac tabletki? Jak to zrobic?

Gość Katiiikaa
Up

Gość gość
Prosze o pomoc. Nikt nie wie????

Gość hermionaona
Po prostu nie bierzesz nowego opakowania i od jutra zabezpieczasz się w inny sposób

Gość gość
Czemu chcesz odstawic po 3 miesiacach tylko?

Gość Katiiikaa
Wypadaja mi brwi, wlosy i rzesy. Nie moge nie wziac kolejnego opakowania, bo jezeli byl stosunek do 7 dni wczesniej, moge zajsc w ciaze. Tak napisane jedt w ulotce. Ale nic nie ma o odstawianiu.

Gość kasiul0074
Chwileczke ... nie Ty wybralas sobie te tabl , wiec jesli zle na Ciebie dzialaja dlaczego nie poprosisz lekarza o skierowania na badanie , by stwierdzic co mozesz brac a czego nie ?Nie chce tu ublizac Twojemu lekarzowi , ale zanim cos sobie ubzdural i pomyslal ze poprobuje na Tobie powinien spawdzic jak to dziala ......

Gość toutou
Ja bym raczej poszla do lekarza po zmiane tabletek, takie odstawianie po 3 miesiacach nie jest dobre dla zdrowia, moja gin mi to nawet mowila.

Gość Katiiikaa
Co to za badanie? Chce na chwile odstawic. Pozniej wezme inne. Powiedzcie mi tylko, jak to zrobic

Gość gość
Bzdury wypisujesz. Nic takiego w ulotce nie ma. Po prostu nie zaczynasz kolejnego opakowania. Każdy stosunek do ostatniego dnia stosowania tabletek był zabezpieczony. Badania hormonalne, pod katem zakrzepicy i próby wątrobowe.

Gość Katiiikaa
Ja piernicze, chyba studiowalam ulotke!

Gość gość
Bez sensu. Odstawianiem "na chwilę" narobisz sobie więcej szkody niż pożytku! Po prostu idź do lekarza i zmień te tabletki na inne.

Gość gość
To przestudiuj jeszcze raz. To o czym piszesz (stosunek 7 dni przed) tyczy się pominięcia tabletki np. krótko po przerwie. Jest osobny podrozdział dotyczący odstawienia i jest tam jak byk napisane, że możesz odstawić w dowolnym momencie.

Gość Katiiikaa
Dobra... To jak juz teraz zaczelam kolejne opakowanie (dzisiaj bylaby 3 tabletka), to moge je odstawic juz dzis?

Gość gość
Jak teraz odstawisz to już od dziś się zabezpieczaj w inny sposób.

Gość hdgyr
Ja bym kontynuowala to opakowanie i zapisala sie jak najszybciej do gina po zmiane tabletek. To prawda, odstawianiem teraz na chwile zrobisz sobie krzywde, rozregulujesz sobie kompletnie hormony. Lekarka mojej kolezanki kiedys na nia normalnie nawrzeszczala za takie cos.

Gość Katiiikaa
Moj gin powiedzial, ze musze odstawic i pojsc do dermatologa. A pozniej albo plastry albo tabletki. Od jakiegos czasu mam wrazenie, ze gosc jest niekompetentny. Patrzcie, co jest w ulotce: PRZERWANIE STOSOWANIA LEKU QLAIRA: Przyjmowanie leku mozna przerwac w dowolnym momencie. Jezeli nie chce sie zajsc w ciaze, nalezy poradzic sie lekarza co do innych skutecznych metod kontroli urodzin... Z kolei w schemacie postepowania podczas pominiecia tabletki jest napisane, ze jezeli podczas przyjmowania 1-9 tabletki w opakowaniu zapomni sie ktorejs, a wystapil stosunek 7 dni wczesniej, mozna zajsc w ciaze. Dla mnie to sprzecznosc.

Gość gość
Jeżeli zapomnisz tabletki w tych dniach jest możliwość wystąpienia owulacji i trzeba się dodatkowo zabezpieczać. Przerwać w każdym momencie też możesz i przestajesz być zabezpieczona tabletkami musisz zabezpieczać się np. prezerwatywą

Gość hdgyr
To nie jest sprzecznosc. Jesli odstawiasz tabletki, to od tego samego dnia zabezpieczasz sie juz inaczej, czyli tak jakby tabletki juz nie maja nic wspolnego z tym czy zajdziesz czy nie w ciaze i nie reguluja juz twojego cyklu. Natomiast jesli pominiesz ktoras z pierwszych 9 tabletek to znczy, ze moglo dojsc do owulacji i zaplodnienia jesli w tym czasie byl niezabezpieczony inaczej stosunek. I nawet dalsze prawidlowe kontynuowanie tabletek nie pomoze. A jak gin kazal ci odstawic tabletki to nie zapytalas kiedy i jak masz to zrobic? Przeciez od tego on tam jest zeby na takie pytania odpowiadac.

Gość hdgyr
Niezabezpieczony stosunek przed tez jest ryzykowny, bo plemniki moga w tobie przetrwac kilka dni i zaplodnic komorke.

Gość Katiiikaa
No wlasnie! Czyli jednak bezpiecznie nie mozna przerwac brania tabletek w kazdym momencie, bo jak byl stosunek 7 dni przed ( tabletki 1-9) moge zajsc w ciaze. Gin powiedzial, ze moge odstawic od razu, ale to mi sie gryzlo z ulotka

Gość hdgyr
Dlatego wlasnie napisali zeby poradzic sie lekarza jesli chcesz odstawic. On by powiedzial kiedy najlepiej to zrobic.

Gość hdgyr
Wiesz, poza tym to jesli sama wiesz, ze chcesz odstawic, to dla pewnosci kilka dni przed przerwaniem tabletek powinnas sie zabezpieczac jakos "podwojnie", wtedy masz spokoj w razie czego.

Gość Katiiikaa
Chyba skonsultuje sie z innym ginekologiem, zeby byc spokojna. Musze odstawic to jak najszybciej, bo niedlugo strace wszystkie rzesy i wlosy. Codziennie wypada mi ok.10, ogarniacie?!

Gość Katiiikaa
10 rzes *

Gość Katiiikaa
Na razie w ogole zrezygnowalam ze stosunku.

Gość gość
aby dobrać odpowiednio tabletki, należy zbadać hormony z krwi -jaki ich masz poziom itp, żeby wiadomo było które tabletki ci pasują.tabletki odstawiasz normalnie-bierzesz do końca całe opakowanie a potem już nie,fakt skutki odstawienia są tym bardziej ze brałaś je tylko 3 mies -ja kiedyś zrobiłam podobnie ;/ od momentu odstawienia tabletek wraca ci płodność, i należy uważać gdyż przez parę miesięcy ma się dużą szansę na ciąże bliźniaczą, także radzę używać prezerwatyw itp. mam nadzieję ze pomogłam , pozdrawiam:)

Gość hdgyr
To wcale nie musi byc przyczyna tabletek. Mnie tez bardzo wlosy wypadaja od dawna juz, a tabletki biore dopiero kilka miesiecy i sytuacji raczej ani nie poprawily ani nie pogorszyly.

Gość gość
bierz te tabletki jeszcze tydzien ale nie uprawiaj juz sexu lub uzywaj jeszcze gumki.Po tygodniu odstsw tabsy i zrob sobie 2 mies przerwe