Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy chwalenie się na FB rożnmi rzeczami jest rozsądne Są tego jakieś wady

Polecane posty

Gość gość

Bo widzę mnóstwo osób, które chwalą się podróżami, partnerami, domami, drogimi samochodami a nawet... dziećmi. Czy może to przynieść jakieś niebezpieczeństwo w przyszłości?

Oczywiście. Cały świat zna Twój status finansowy, co masz w domu, jaki samochód i gdzie parkujesz. Przyjdą i zabiorą. :)

Gość gość
Żartujesz, czy piszesz poważnie, sugerując, że złodzieje mogą się "bogatymi" użytkownikami portalu społecznościowych, chwalących się na lewo i prawo tym co mają, zainteresować?

Oczywiście, złodzieje biorą informacje z każdego możliwego źródła a to jest bezpłatne i łatwo dostępne, no i dokładne.

Gość gość
To po co ludzie publikują takie zdjęcia? Po co te zdjęcia z podróży, zdjęcia dzieci (czasami i po kilkaset), zdjęcia domu, samochodów itd? Czasami z samych zdjęć i informacji na profilu można dowiedzieć się bardzo dużo o człowieku. To chyba troszkę nieodpowiedzialne, prawda?

Oczywiście, że to nieodpowiedzialne a robią to po to, żeby znajomi im zazdraszczali. proste.:)

Gość gość
No chyba, że przykładowemu Kowalskiemu zależy na tym, aby cały świat wiedział, gdzie pracuje, jakąś szkołę skończył, z kim jest w związku, czym się interesuje, w jakim domu mieszka, gdzie był w zeszły wtorek i z kim, jakim samochodem jeździ, jak ma na imię i jak wygląda jego dziecko itd... Tylko dlaczego miałoby mu na tym zależeć?

Gość gość
Aha, czyli tylko o wzbudzaniu zazdrości u "pseudo-znajomych" (bo nie wierzę, że ludzie mający 300 znajomych, rzeczywiście się z wszystkimi przyjaźnią). Czasem to przecież całkiem obce osoby, które się widywało raz czy dwa w jakimś miejscu :o

Ale ludzie chwalącym się nie przeszkadza, że widzieli kogoś raz w życiu. Ważne, że mają poczucie, iż mają lepiej niż inni. Taka polska mentalność.

Gość gość
Ale przecież dorośli ludzie mają w zasadzie w nosie, to co kto posiada. Ja tam nie czuje zazdrości w stosunku do tych, którzy jeżdżą drogimi samochodami czy mieszkają w Willach. Zarobili, to mieszkają, mi też - zdrowemu człowiekowi - nikt nie broni być ambitnym, dorobić się wielkich pieniędzy i kupować drogie, wybierać się w egzotyczne podóże czy mieszkać w rezydencjach. Myślę że inni ludzie też mają gdzieś to, że jakiś ich znajomy dorobił się więcej od nich. Dziwni są ci ludzie. Myślisz, że tak tylko w polsce? To wina polskiej mentalności?

Gość gość
Np. Bill Gates ma oficjalne konto na FB i nie widzę żeby się chwalił bogactwem :) Ma tam jakieś zdjęcia z podróży i to takich które są związane z jego działalnością charytatywną.

Nie, myślę że to nie tylko w Polsce są tacy ludzie ale dla nas to typowe. Jednak może tu w grę wchodzić jeszcze pewien rodzaj ekshibicjonizmu.

Gość podpowiem z ubocza
z reguly chwala sie. nie koniecznie bogactwem, ale pomyslem, fantazja, slowoklectwem. ale rowniez chca po prostu podzielic sie swoja radoscia z innymi. czesto chca pokazac zdjecia osobom, ktorym kiedys sie zdjecia poczta wysylalo, jak np. babciom, ciociom, kuzynom. ja np. lubie ogladac zdjecia moic dawnych kumpelek, z ktorymi praktycznie nie mam kontaktu i ciesze sie, ze maja takie ladne dzieci, jada sobie na jakas ladna plaze, maja fajnego meza i fajne zycie towarzyskie. milej mi jest widziec to, niz dowiadywac sie, ze jakiejs innej kumpelce sie nie powiodlo, miala meza tyrana, czy jakies tam niepowodzenia :)

Gość podpowiem z ubocza
i to jest fenomen swiatowy, nie tylko polski, bron boze.