Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

syn 11 mcy chodzi na paluszkach czy to mpdz

Polecane posty

Gość gość

Witam ! Syn za 4 dni skonczy 11 mcy .Jestesmy pod kontrola neurologa ze wzgledu na niewielkie zmiany w usg przezc swiadczace o niewielkim niedotlenieniu okoloporodowym. Syn mial onm wiec mial krotka rehabilitacje dokladnie 2 razy po 2 tygodnie ze wzgledu na niepodnoszenie glowy do trakcji w wieku 3,5 mca . Pozniej w wieku 6 mcy bo przestal podnosic i po 2 tyg vojty znow zaczal juz na stale . W wieku 8 mcy neurolog stwierdzila onm w nozkach jednak gdy po miesiacu od wizytu u neurol trafilismy do rehab stwierdzil ze reba ilitacja nie jest potrzrbna i napiecie jest ok . Przedwczoraj bylam na kontrolnej wizycie u neurologa obejrzala dziecko i stwierdzila ze napiecie ok , opoznienia psychoruchowego tez nie ma - dziecko wstaje , siada, raczkuje ...niestety siada w literke " w " o czym zapomnialam wspomniec Pani neurolog . W domu zauwazylam jeszcze jedna niepokojaca rzecz - syn prowadzany za raczki chodzi na paluszkach nie na pelnej stopie .Pani neurolov chyba nie zwrocila na to uwagi bo gdy przeszlam sie z nim pare krokow w gabinecie mial skarpetki . Nie prowadzalam wczesnien synka dopiero wczoraj 1 raz dzis przeszlam sie z nim boso i przerazilam sie : wiem ze tak chodza dzieci z mpdz ...co zrobic ? Czy ktorejs z mam dziecko chodzilo na paluszkach ?? Neurolog nie zalecila rehab ale moze jednak syn powinien byc rehabilitowany ...dodam ze synek nie chodzi jeszcze przy meblach .wstaje wszedzie i przy wszystkim ale nie chodzi ..wiec moze on nie jest gotowy na to chodzenie za raczki i dlatego tak reaguje ...

Gość gość
Mone choguxujx

Gość gość
mój synek nie ma problemow zdrowotnych a zaczynajac chodzic chodzil wlasnie na paluszkach (mial 12 ms) po ok mies mu to minelo

Gość gość
Moja cora chodzi na calych

Gość gość
Moze to miec zwiazek z niewygaszonym odr****m chwytnym stopy odruch ten zanika do 12 mca

Gość gość
chodzenie na palcach może być z jednej strony czymś normalnym (szczególnie u dzieci bardziej r***liwych), choć z drugiej może też wiązać się np. z zaburzeniami integracji sensorycznej. To drugie diagnozuje się oczywiście w oparciu o kilka czynników, a nie tylko o to, jak dziecko stawia nogi.

Gość gość
Nie sadze aby to byly zaburzenia integr.sens bo synek stajac samodzielnie przy meblach , w lozeczku staje na pelna stope i tak stoi ..nie chodzi jeszcze wokol mebli i lozeczka wiec nie wiem w jaki sposob bedzie ukladal stopy ale prowadzany za dwie raczki chodzi na palcach . Ps rzeczywiscie odruch chwytny stop jeszcze nie wygasl , mam nadzieje ze po jego wygasnieciu problem zniknie

Gość gość
Bo rehabilitantka wspominala kiedys ze dopoki wystepuje odruch chwytny stopy dziecko nie zacznie chodzic bo bedzie stawac na palcach ....ale wspominala tez calkiem niedawno ze dzieci ktore siadaja w literke "w" pozniej chodza na palcach ale juz nie dopytalam dokladnie

Gość gość
Bo rehabilitantka wspominala kiedys ze dopoki wystepuje odruch chwytny stopy dziecko nie zacznie chodzic bo bedzie stawac na palcach ....ale wspominala tez calkiem niedawno ze dzieci ktore siadaja w literke "w" pozniej chodza na palcach ale juz nie dopytalam dokladnie

Gość gość
nie upieram się, że twoje dziecko ma zanurzenia SI, to tylko jeden z pomysłów. To, że dziecko stoi przy meblach nie musi oznaczać, że nie ma zab integracji. Objawiają się one różnie i w różnym nasileniu, o wiele łatwiej diagnozuje się je u starszych dzieci. Mój pomysł bierze się też stąd, że masz dziecko, które jest niejako obarczone tendencją do pewnych rzeczy (choć oczywiście wcale nie musi ich mieć i tego życzę)

Gość gość
Akurat w tej kwestii bardziej boje sie o mpdz niz SI ,.ktorych nie sadze aby mial tymbardziej ze neurolog stwierdzila ze jest zdrowy zarowno w sferze fizycznej , jak i umyslowej

Gość gość
Co wy wciskacie lasce o SI itp sama pisze ze dziecku nie wygasl odruch chwytny a dopoki nie wygasnie dziecko bedzie stawalo na palcach.Zreszta dziecko ma 11 mcy to jego pierwsze kroki fakt jak bedzie tak stawalo przez najblizsze pol roku i wiecej to trzeba sie temu przyjrzeca nie teraz kiedy dziecku nawet odruch chwytny nie wygasl .mnostwo zupelnie zdrowych dzieci staje najpierw na paluszkach bo czuja sie pewniej .czytalam kiedys ze jesl dziecko jest w stanie postawic cala stope na podlozu to nie ma sie czym niepokoic

Gość gość
Co wy wciskacie lasce o SI itp sama pisze ze dziecku nie wygasl odruch chwytny a dopoki nie wygasnie dziecko bedzie stawalo na palcach.Zreszta dziecko ma 11 mcy to jego pierwsze kroki fakt jak bedzie tak stawalo przez najblizsze pol roku i wiecej to trzeba sie temu przyjrzeca nie teraz kiedy dziecku nawet odruch chwytny nie wygasl .mnostwo zupelnie zdrowych dzieci staje najpierw na paluszkach bo czuja sie pewniej .czytalam kiedys ze jesl dziecko jest w stanie postawic cala stope na podlozu to nie ma sie czym niepokoic

Gość gość
panikujesz! tez tak panikowalam, ze wzgledu na niedotlenienie NIEWIELKIE. Przestalam, jak sie kapnelam, ze jestem o krok od szpitala dla psychicznie chorych. Wszytsko jest ok.