Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak obliczyc wiek ciazy kiedy nie mialo sie okresu

Polecane posty

Gość gość

czy ktos wie? bo w necie wszedzie tylko ''id pierwszego dnia ostatniej miesiaczki'' i tak w kolo macieja, a nikomu do glowy nie przyszlo ze sa rozne przypadki jak np wtorny brak miesiaczki. Ja wlasnie nie miala okresu od roku a zaszlam jakos w ciaze. Wg usg jestm dzis dokladnie w 12 tygodniu ciazy. Ale bardzo bym choala wiedziec kiedy mniej wiecej doszlo do zaplodnienia. W jednej ksazce czytam ze plod powstaje dopiero po 2 tygodniach. wiec d;atego zqwsze liczy sie wiek ciazy 2 tygodnie wstecz (wtedy doszlo do zaplodnienia ale dopiero po 2 tygodniach istnieje zarodek wiec to jest wiek zarodka/plodu. jak to jest jak mam to obliczyc? niech ktos mi pomoze, chodzi mi tylko i wylacznie o czas kiedy doszlo do zaplodnienia, 12 tygodni temu czy 10 tygodni temu?

Gość gość
Nie wiem gdzie czytalas,ze plod powstaje po 2 tygodniach.Faktycznie z powodu braku miesiaczki ciezko ustalic wiek ciazy.Z moich obliczen wynika,ze skoro jest to ciaza 12 tygodniowa,to do zaplodnienie moglo dojsc miedzy 5-12 maja

Gość gość
jesli wg usg jestes w 12 tyg to zaplidnienie bylo 10 tyg temu

Gość gość
Z usg podaja wiek zarodka na podstawie jego wielkosci. Jesli okreslony jest na 12tydzien. Znaczy, ze do zaplodnienia doszlo 14 tyg temu

Gość gość
usg liczy wiek tak jakby od okresu więc nie trzeba nic do wieku który podaje dodawać. Tak jak ktoś napisał że wiek 12tydz. oznacza że zapłodnienie było 10tyg. temu.

Gość gość
usg liczy wg okresu czyli do rozmiaru zarodka dodaje 2 tygodnie

Gość gość
Nie krzycz tak bo sie spocisz! :) usg podaje wiek ciazy, zaplodnienie nastepuje po 2 tyg. Od ostaniego okresu ktorego nie mialas.

Gość gość
Nie krzycz tak bo sie spocisz! usmiech.gif usg podaje wiek ciazy, zaplodnienie nastepuje po 2 tyg. Od ostaniego okresu ktorego nie mialas. a ty sie nauczyc czytac ze zrozumieniem bezmozgowcu. chyba napisala ze nie miala okresu

Gość TotalneBZDURY
USG też podaje w rozumieniu ostatniej miesiączki, kobieta, która ma regularne (i ok 28 dniowe) cykle ma taki sam ( zbliżony) termin z OM i Usg!!! Najwiarygodniejszy termin porodu z usg jest ten z początku ciąży, bo później to siè zmienia i jest uzależnione od rozwoju płodu ( u mnie 4 dni przed terminem z OM, termin wg usg przesunął się o tydzień) Je§li wg usg masz 12tc to tak jakbyś miesiączkę miała 12 tygodni temu! Nawet gdybyś miała regularne miesiączki i znała datę ostatniej a współżyłaś więcej niż raz to nie będziesz miała pewności, który stosunek to był "ten".

Gość gość
Nie wiesz kto moze byc Tata? :) dnia ci niestety nie podamy. Trzeba bylo porozmawiac z lekarzem jak w twoim przypadku to obliczyc bo to dosc specyficzna sytuacja.

Gość gość
he he pewnie nie wie który bedziesz szczesliwym tatuśkiem :D :D

Gość gość
autorko mi lekarz wytlumaczyl to tak ze jest to kwestia umowna bo prawie kazda kobieta wie kiedy miala miesiaczke ale nie kazda kobieta moze wiedziec kiedy doszlo do zaplodnienia, np, wpadka, tylko kobiety po zabiegach moga podac dokladna date, dlatego umownie liczy sieod miesiaczki,

Gość gość
''nie wiesz kto moze byc tata'' zalosne...naprawde...wezcie wy sie trzepnijcie w te swoje bezmyslne czabany zanim cos napiszecie... ojcem jest moj wlasny osobisty maz a daty zaplodnienia nie znam poniewaz..drodzy debile nie mam okresu od roku...i nie mialam tez przed zaplodnieniem wiec-logiczne...stad ten temat. a mi wy ciagle o miesiaczczce pieprzycie, czy ja rozmawiam naprawde z dojrzalymi, normalnymi ludzmi?? bo bardzo mocno zaczynam w to watpic...

Gość gość
pieprznięta jesteś czy co? po co ci to wiedzieć? a po drugie - jak nie mając okresu można zajśc w ciąże? na pewno nie masz raka macicy albo cos w tym stylu? bo to jakas bajka jest...

Gość gość
pieprznięta jesteś czy co? po co ci to wiedzieć? bo mam akurat taka potrzebe, bo mam takie widzi mi sie...nic ci do tego to moja osobista sprawa, a po drugie - jak nie mając okresu można zajśc w ciąże? na pewno nie masz raka macicy albo cos w tym stylu? bo to jakas bajka jest... nie to nie ejst bajka a zajscie w ciaze bez okresu jest mozliwe i ja jestem tego najlepszym przykladem choc sama w to nie wierzylam. ziagnozowano u mnie rok temu pcos...prze co zatrzymal mi sie okres. szansa na zajscie byla jedna na milion a jednak stalo sie...sama nie wierzylam, zrobilam 7 testow zanim umowilam sie do ginekologa. przed wizyta obdzwonilam mase lekarzy by zapytac czy to moze byc jakis guz czy cos - przez co testy wychodzily pozytywne...ale okazalo sie ze ciaza na 100 procent. Odpowiedz na ten temat »

Gość gość
Niektórzy widzę powinni się doinformowac zanim głupoty napiszą ><'. Kolejnym przykładem zajścia bez okresu jestem ja. Otóż nie miałam go bo bardzo długo karmiłam piersią ;) A jak wiadomo (pewnie nie wszystkim) po porodzie okresu można nie doświadczyć nawet do roku, ale to nie znaczy, że nie można zajść w ciążę. Pozdrawiam :)

Gość gość
K***a ludzie doedukujcie się trochę!!! Żeby był okres musi nastąpić owulacja, nie odwrotnie! Dlatego m.in. w ciążę zachodzą kobiety którym nie powróciła jeszcze miesiączka po urodzeniu dziecka! Dochodzi do owulacji a okresu już nie dostają bo są znowu w ciąży! Wróćcie na biologie do podstawówki.... :/

Gość gość
ja miałam "nieco" podobnie:) co prawda miesiączkę miałam ale cykl nieregularny więc z daty z ostatniej miesiączki nie da się wyliczyc prawdziwego wieku ciąży. Obliczyłam go z daty zapłodnienia bo wiem kiedy było (w 25dniu cyklu). Od zapłodnienia wychodzi że jestem w 15 tygodniu ciązy a na usg że w 17. czyli jesli na usg wychodzi Ci ze jestes w 12tc to do zapłodnienia doszło 10tygodni temu:)

Gość tomek 86
cześć witam was mam takie pytanie uprawiałem sex z koleżanką i teraz jest w ciąży 10 wrzesnia 2014 mi powiedziała że jest w 6 tyg ciąży a z tego co pamiętam kochałem sie z nią 7 sierpnia jak to obliczyć bo ona nic mi nie powie kiedy miała miesiaczkę tylko ze jestem tata prosze o odpowiedz dziękuje z góry każdemu z osobna .

Gość gość
A po co ci ta data? Patrząc po kalkulatorach ciązy okres miała pod koniec lipca i zaszła ok. 7.08. Wszystko się zgadza. Ale nic więcej nie można powiedzieć nie znając terminu jej okresu dokładnie oraz długości jej cykli.

Gość tomek 86
tomek 86 dziś Pytałem się ją kiedy miała miesiączkę to nic mi nie powiedziała w ogóle ją to nie interesuje dlatego chciałem z pytać czy po stosunku dnia 7.08.14 do 10.09.14 mineło 6 tyg bo tak pisało na usg jak mi pokazywała że jest w 6 tygodniu ciąży a wychodzi że od 10 09 14 do 7.08.14 w tedy odbył się stosunek jest 5 tyg i nie wiem co myśleć czy może to nie jest moje dziecko , bo ginekologowi musiała powiedziec kiedy miała miesiączkę tak sie zastanawiam czy jest w ogóle moje to dziecko, i nie wiem jak to sprawdzić inaczej jak się nic nie wie ,data urodzenia prawdopodobnie w 1 maja coś takiego .

Gość gość
urodzi to zrobisz testy dna. Kombinowanie z datami i terminami teraz jest bez sensu. Tylko testy dna dadzą pewność. A zabezpieczałeś się?

Gość gość
data porodu pasuje do zapłodnienia ze stosunku z tobą jak najbardziej. Wiek ciązy liczy się od ost, okresu. Czyli plus 2tyg.

Gość tomek86
chyba masz rację że to moje będzie to dziecko bo ja chciałem odejść od niej bo mi sie to już nie podobało i ona o tym wiedziała i nie podobało się jej to bardzo wiec wyczuła moment i już .....i ona nie wie jak to się stało cytuję ! a przez piec lat my uprawiali sex i nic nie było oczywiście że bez zabezpieczenia po prostu zrobiła to na czym jej zależało najbardziej !!!! ale test i tak zrobię

Gość pal
Wciaze mozna zajsc jak nie ma sie okresu regulalna moja mama miala i zaszla .Ta dziewczyna co jest ciozy ma racje kobieta moze nie mesiac okresu 2 miesiace moze zajsc .Przy chorobie polistycznych jajnikach jest mala szansa ale mozna zajsc jezeli jest szansa to sie czeba starac lekarze nie mowia pacjece wogole nie moze zajsc po prostu tej chorobie tudnie !Lekarze zalecaj mlodym kobieta przed 25 rokiem zachodzic wciaze z ta chorba ale jest mozliwe zajscie!!! Nie sluchaj glupot od innych kobiet wiem tyle razy chodze do ginekologa .