Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wszyscy sie martwimy

Moja siostra jest w ciazy z arabem

Polecane posty

Gość gość
No świstak siedzi i zawija w sreberka - Tak może powiedzieć typowa, polska kafeterianka , naiwna, pozytywnie i bajkowo nastawiona. Żyje jest trochę inne niż jak w reklamie o świstaku dziewczynko :). Ja dla urozmaicenie powiem że mam znajomą która tylko kilka miesięcy wytrzymała ze swoim mężem (ortodoksyjny Turek) a jego rodzina jej nie zakceptowała. Na szczęście dzieci nie mają.

jesli ktos by wiedzial cos na temat Jemenu to bylabym wdzieczna za informacje. Ja nie mam nic ogolnie do muzulmanow, sama znam jedno takie malzenstwo tyle, ze oni mieszkali w Maroko. Sa calkiem fajnymi i normalnymi ludzmi. owszem maja swoje zasady, ale nigdy nikomu ich nie narzucali, potrafia sie dostosowac do standardow europejskich. Ale to pewnie jeden z wyjatkow:O Boje sie, ze siostra ulegnie mu i poleca tam, a tam namieszaja jej bardziej w glowie, przeprowadza slub i zostanie na stale.

Gość o ja pierdziele jaka gosciowa
nie uwazam sie za kafeterianke, bo zagladm tu raz na m-c, tylu glupot co tu wyczytalam nigdy nie slyszalam(nie chodzi tylko o ten temat) wiec traktuje to z przymruzeniem oka:D

Gość gość
To będzie miała ładne, opalone dziecko ;)

Gość gość
A ja w odróżnieniu od o ja pierdziele... czytam wpisy a nie słucham

Gość prowoprowoooooooooooooooo
to jednej glupiej mniej, jak chciala sie bzykac to trzeba sie zabezpieczac, tyle w temacie ale i tak sądze,ze to prowo, sama zakladalam"powazne"tematy i jaka dyskusja byla:D

Gość gość
Afganistan to piekiełko dla kobiety, tyle to i ja wiem . Czyli w najlepszym przypadku lepiej wyjść za Turka :D. Jemen? One (kobiety) miały tam swoje rewolucję ale ponoć nic nie dała i sytuacja w tym kraju pogarsza się coraz bardziej. Kobieta nie ma tam życia. Do tej pory kobieta po 19 tej nie mogła wogóle wychodzić poza dom bo była dla niej godzina policyjna, nie wiem jak jest teraz. To wszystko wiem od znajomej.

Gość gość
Skoro zaszła w ciążę to znaczy że chciała albo jest głupia

spoko, czytaj dalej, tu co jedna to madrzejsza, a mumuski tylko wiedza jak zupke ugotowac i schaboszczaka zrobic a tu udaja mądre, jaja jak berety:D

mam gdzies co kto mysli o tym temacie czy to prowokacja czy nie. Jednak ja uwazam, ze prowokujacy temat to taki ktory prowokuje do dyskusji i wymiany pogladow, a tutaj raczej wszystkie sie zgadzamy, ze moja siostra leciec tam nie powinna. Poza tym nie wiem co prowokujacego moze byc w zbieraniu informacji o kraju muzlmanskim.

Gość gość
Autorko wpisz w wyszukiwarkę kobieta w Jemenie to po przeczytaniu ci się odechce o tym czytać. Z tą rewolucją to i ja czytałam ale one tam wszystkie w burkach chodzą. To jest jeden z bardziej ortodoksyjnych krajów muzułmańskich. Nie rozumiem jednej z dziewczyn tutaj która czyta z przymróżeniem oka. Czytasz to jednak a może jednak nie marnuj czasu i miejsca na tym Forum bo trochę irytujesz swoimi wpisami bez wartości.

Gość gość
Kobiety jemeńskie są jednymi z najbardziej upośledzonych społecznie w regionie. Mniej więcej 70% z nich nie umie pisać i czytać. W kraju dochodzi do zawierania małżeństw z dziewczynkami mającymi zaledwie 8 lat (co nie oznacza, że małżeństwa są od razu konsumowane – podpisywany jest kontrakt małżeński i dziewczynka czeka na uzyskanie dojrzałości cielesnej, czyli zazwyczaj do pojawienia się menstruacji). Kobiety w Jemenie muszą mieć zezwolenie od męża, aby wyjść z domu, muszą być mu całkowicie podporządkowane. Sprzeciwienie się woli męża może skutkować wydaleniem żony z domu. Kobiety spotykają się z przemocą, jeśli nie są posłuszne lub jeśli zachowują się niemoralnie (gdzie zachowanie niemoralne to często samodzielny spacer ulicą czy odkrycie twarzy). Kobieta, aby uniknąć aranżowanego małżeństwa lub aby się rozwieść, musi udać się do sądu, podczas gdy mężczyzna może mieć do 4 żon i rozwieść się w każdym momencie. Głos kobiety w sądzie jest liczony jako połowa wobec zeznań mężczyzny. Kobiecie przysługuje wedle prawa połowa spadku w stosunku do męskiego spadkobiercy. Innymi słowy, kobiety w świetle prawa jemeńskiego są dotkliwie dyskryminowane. Z punktu widzenia praw człowieka Jemen ma zatem jeszcze wiele do nadrobienia.

hahah, mowilam,ze lepiej wklej linka, w necie dokladnie to samo jest:D ale mam z was ubaw:D a to cos ode mnie:D Jemen jest jednym z bardzo konserwatywnych krajów islamskich. Znajduje to odbicie m.in. w praktykowaniu prawa szariatu w codziennym życiu. Tyczy się to zwłaszcza kobiet i ich traktowaniu przez mężczyzn. W społeczeństwie jemeńskim funkcjonują dokładne zasady regulujące stosunki pomiędzy mężczyznami i kobietami. Ogólnie ujmując, aktywność Jemenek kończy się na domu rodzinnym, gdzie starsze kobiety dosyć często rządzą niepodzielnie, a ich zdanie bywa nawet ważniejsze niż zdanie mężczyzn. Typowym strojem do wyjścia na ulicę jest strój w całości zasłaniające ciało, pozostawiający tylko odkryte oczy. Najczęściej stroje jemeńskich kobiet są w kolorze czarnym. Bardzo mało kobiet pracuje, jeśli już zdarza im się pracować, to zazwyczaj w urzędach publicznych lub biurach dużych firm jako sekretarki. Kobiety nie pracują w handlu, nawet w sklepach z damską bielizną spotyka się mężczyzn-sprzedawców. Bardzo rzadko zdarza się, aby kobiety sprzedawały cokolwiek, a jeśli się zdarzy taka sytuacja, to jest to zazwyczaj sprzedaż uliczna dużych placków chleba bądź mirry przez kobiety pochodzące z terenów wiejskich. W niektórych instytucjach oraz firmach dążących do światowej renomy, jak np. jemeńskich liniach lotniczych, kobiety pracujące w biurze pozwalają sobie na zdjęcie zasłony z twarzy na czas pracy. Kobietom nie wypada odzywać się głośno w miejscach publicznych, tym bardziej, jeśli znajdują się w towarzystwie mężczyzn ze swojej rodziny, wtedy męscy członkowie rodziny wypowiadają się w ich imieniu. Kobiety w Jemenie nie mogą uczestniczyć w mieszanych spotkaniach towarzyskich, wolno im spędzać czas tylko w towarzystwie innych kobiet. W Jemenie obowiązuje całkowity zakaz fotografowania kobiet, zakaz ten oczywiście nie tyczy się mężczyzn. Według islamu kobieta nie jest zdolna do samodzielnego funkcjonowania bez mężczyzny, musi być mu także całkowicie posłuszna. Posłuszeństwo można wymóc biciem. Muzułmanka nie może poślubić wyznawcy innej wiary, podczas gdy muzułmanin może się ożenić z kobietą dowolnego wyznania. Islamska tradycja w Jemenie jest bardzo mocno przestrzegana, dlatego też kobiety mają tak bardzo ograniczoną pozycję w społeczeństwie. Ten wpis został opublikowany czwartek, 22 Wrzesień 2011 o 12:49 i jest

Gość gość
o ja pierdziele, wreszcie coś na temat:D

tez umiem cos znależć w necie:D

Gość gość
o ja pierdziele jaka gosciowa A co ty takiego od siebie napisałaś czego na necie nie ma? :D. Nie popisuj się . I jeszcze jedno pytanie. Co tak naprawdę traktowałaś z przymróżeniem oka? Wypowiadasz się akurat o Jemenie wziąwszy informacje ogólnie dostepne a negowałaś to co pisały dziewczyny o Afganistanie. Czy o Afganistanie też dodasz coś OD SIEBIE? :)

Gość gość
hehe:D

Gość gość
o ja pierdziele jaka gosciowa Jesteś typową polską niedowiarką, wierzysz tylko w to co sama napiszesz bo wydaje ci się że ludzie nie mają prawa nic wiedzieć. Może wyjedź poza kraj to nie będziesz musiała się podsmiewać i pisać "od siebie" czyli z netu ?

dziewczyny to co w necie to i ja znalazlam z mama juz dawno. Mialam na mysli informacje pochodzace od kogos kto np tam byl. Pisala tutaj dziewczyna, ktora ma szwagra muzulmanina wiec moze on by wlasnie cos wiedzial. O tym, ze kobiety praw nie maja itd to ja wiem, malot ego siostra rowniez. Tyle, ze ona twierdzi, iz ten jej ukochany jest inny i on by jej tak nie traktowal bezprawnie:O

heh, widac,Ze jadnak idiotka... chcialam pokazac wam,ze tamta wkleja wycinki z netu a was wkreca,ze cos o tym wie:D

Gość gość
Dziewczyny, przykro że nie można autorce nic napisać bez wtrącania się takiej jak tu jedna. No nic nie można wiedzieć lepiej, nie można mieć doświadczeń bo przecież to nie mozliwe . Proponuję gościówie leczyć kompleksy na innych Forum bo temat zmienia przez nią Tory a to co ntu wkleiła nic nie daje.

mozna, tylko,ze nie ipsujesz wlasnych doswiadczeń tylko wyszukujesz wyrywki tekstow i wklejasz:D a to autarka i sama zapewne umie sobie znaleźć:D obnazam Twoja obłudę:D

gosciowa wez sie troche opanuj:O Jak masz cos do napisania w temacie to napisz, a nie krytykujesz innych. Ktos moze posiadac ciekawe informacje nabyte poprzez wlasne doswiadczenie badz rodziny, a ty musisz juz wyzywac czy negowac. I po co? Az tak ci sie nudzi?

Gość gość
o ja pierdziele jaka gosciowa Siedzisz tu po to by udowadniać innym (nie wiem na jakiej podstawie ) że piszą rzeczy wzięte z netu? :D I dobrze, niech piszą z netu. Autorka szuka czegokolwiek na temat Jemenu, mentalności muzułmanów. Co ci to przeszkadza? Co cię drażni? Może powinnaś odpuścić?

Gość gość
Islamiści są w Europie zupełnie innymi ludźmi niż tam u siebie. Tutaj by kobiecie dali gwiazdkę z nieba a jak ją wywleką tam to zmienia się to wszystko o 180 st. Tutaj my jesteśmy w większości i oni się dostosowują a tam jest nacisk wiary i rodziny.

*opisujesz(mialo byc) dzis mi sie troche nudzi:), ale nienawidze jak ktos udaje kogos kim nie jest:D ja nie mam kompleksow zadnych, nas moim miejscu tez bys ich nie miala;)

Gość gość
Autorko nie obnażyłaś mnie z niczego poza tym że udało ci się odkryć swoją głupotę i zawiść. Przecież to do przewidzenia że na każdy, ale to każdy , nawet wartościowy temat, wejdzie tu taka czarna owca jak ty. Myślisz że ktoś poczuł się urażony? Sądzisz że produktywnie spędziłaś tu czas, odkryłaś kogoś czy zrobiłaś na złość? :D. Lecz się i wylecz .

ojejku nawet jak ktos z internetu zaczerpnal jakas wiedze to co z tego? niech pisze. Mi to nie przeszkadza, a to ja zalozylam ten temat wiec nie wiem o co ci chodzi? Jak ci to tak przeszkadza to poszukaj sobie tematow z innymi opisami zycia w krajach muzulmanskich i tam neguj badz potwierdzaj ich prawdziwosc.

Gość gość
Na twoim miejscu leczyłabym kompleksy a nie tkwiła w fałszywym przekonaniu że ich nie mam :D, poza tym kompleksy wyłażą z ciebie z każdym tekstem . No ale pogódźmy się i dajmy sobie pisać bez zaczepiania się dalej. Chcesz coś dodać od siebie co wniesie coś do tematu (bez klejania z netu) to działaj, nikt ci nie broni .

Gość gość
Autorko nawet nie odpisujmy kobiecie bo to strata czasu. Olewajmy .