Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ikona33

pierwsza ciąża w wieku 40 lat

Polecane posty

Gość ikona33

witajcie, szukam pozytywnych przykładów na pierwszą (udaną) ciążę w wieku 40 lat....

Gość gość
znam kobietę, która pierwszą córkę urodziła w wieku lat 40, a drugą 42, obie zdrowe i wszystko ok, ale szczerze mówiąc ja bym sie nie odważyła

Gość gość
Monica Belucci?

Gość gość
pytanie-czy ktos slyszal o zajsciu w ciaze tak pod 50 ?!?

Gość gość
hej, ja jestem w 8 miesiącu ciąży, mam tylko trochę mniej, bo 36 lat :)

Gość gość
nie nie Monica :-P

Gość 40 latkaaaaaaaa
mam 40 lat , nie mam dzieci i nie chce juz miec .moze moje podejscie jest dziwne a raczej wygodnictwo ale nie wyobraazam sobie abym teraz kiedy jestem szczesliwa miala sie pchac w pieluchy i udawac ze mi tylko dzicko do szczescia potrzebne bo jest przeciwnie. Jasne kazdy myli inaczej i ma inne potrzeby....

Gość ikona33
ja po prostu dopiero teraz spotkałam właściwego mężczyznę, który chciałabym aby był ojcem mojego (naszego dziecka), i tak się zastanawiam, czy już za późno, czy też jest szansa ...

Gość gość
to raczej z lekarzem powinnas porozmawiac na ten temat

Gość ikona33
wolałabym poznać namacalne przykłady. mam koleżankę która urodziła w wieku 42 lat, ale to jeden taki znany mi przykład. pytam czy znacie ich więcej ...

Gość gość
Jest szansa, ale o tym powinnaś porozmawiać z lekarzem.

Gość gość
wspolczuje dziecku, a podawanie przykladu belluci jest smieszne. 10 latka nie powinna miec 50letniej mamy:O

Gość gość
Dlaczego nie!Mam takich kilka przykladow z pracy.A rekord to juz padl jak moja samotna kolezanka urodzila dziecko /pierwsze/ w wieku 48 lat!!!

Gość gość
a czy ktoś tu podał belluci jako przykład?, moja mama ma 48 lat, siostra 11 i uwierz mi, że mama jest tak pełna życia i energii, jak niejedna 30-latka

Gość gość
Moim zdaniem lepsze pozne macierzynstwo niz nieodpowiedzialne i nieplanowane wczesne.Teraz kobiety maja pracowac do 65 roku zycia,wiec po czterdziestce zdaza wychowac. W tym wieku nawet ciaza ich odmlodzi.

Gość gość
Poznalam setki mam w roznym wieku i dzieci starszych mam byly o niebo lepiej wychowane,przypilnowane i dobrze sie uczyly niz mam mlodszych.

Gość gość
No wlasnie,do jakiego wieku kobieta moze urodzic dziecko...?

Gość gość
z fizjologicznego punktu widzenia dopóki miesiączkuje i ma owulację

Gość gość
a z pomocą invitro?do jakiego wieku?

Gość gość
Moja mama urodziła czwarte dziecko w wieku 42 lat :) Bez in vitro! Wg mnie jeśłi wreszcie spotkałaś faceta na całe życie, to śmiało "róbcie dziecko" - dla niego wasza miłość to cos, co wiele dzieci młodszych rodziców będa znac tylko z opowieści.

Gość gość
Moja babcia urodzila dziecko majac 42 lata. Znam tez osobiscie przypadek pani co urodzila pierwsze w wieku 45. Chlopiec zdrowy jest i madry :-)

Gość gość
Z dowodów, następny: moja mama powtarzała mi że nie ma co się śpieszyć, podając przykład ze swojego pobytu na porodówce. Rodziła moją siostrę mając 42 lata i razem z nią rodziła swoje pierwsze dziecko mamy równolatka. Poród, stan dziecka i całość wyglądały u niej dokładnie tak jak u innych kobiet.

Gość gość
Autorko, a jeśli mogę zapytać..dlaczego tak późno zdecydowałaś się na ciąże?

Gość gość
40 lat to na babcię wiek dobry...za stara jestes na rodzenie :O

ikona - nie przejmuj sie kanonami polskimi bo sa przezabawne ;-) ja mam znajoma ktora urodzila pierwsze dziecko majac 43 lata (tak wyszlo) a w mlodosci miala za soba aborcje, mam tez koleznke ktora ma 37 lat i wiele, wiele poronien za soba i ktora juz spasowala i odpuscila sobie temat, zalezy wiec od organizmu , warunkow itd.

Gość a mi szkoda
" Autorko, a jeśli mogę zapytać..dlaczego tak późno zdecydowałaś się na ciąże? " udzie, czytajcie wcześniejsze posty;) - autorka pisała, że dopiero teraz jest z kimś, z kim chce to dziecko mieć; a z przykładów: mama mojego M urodziła go mając 38 lat - a działo się to 38 lat temu, czyli - medycyna mniej rozwinięta, itd.; chłop, jak dąb ;) 40-tka nie przychodzi mi akurat żadna do głowy, ale mało mam znajomych starszych od siebie;) natomiast, wnioskując z tego, że jako 35letnia ciężarówka spotykam się z określeniami ze strony lekarza: "bo pani to jeszcze młodziutka" :D, to chyba starszych ode mnie mam sporo musi być :) więc, autorko, nie ma co się zastanawiać, tylko - jeśli coś tam serce podpowiada, że może by i zostać mamą - to trzeba się jak najszybciej brać do dzieła :) łykać kwas foliowy, podstawowe badania sobie zrobić, tzn. różyczka, toksoplazmoza - czy się przypadkiem nie ma? (w ciaży i tak trzeba będzie powtórzyć); morfologia, mocz - no i: do dzieła ;)

Gość gość
40 letnia babcia>>>???? spaliłabym się ze wstydu , jakby na mnie ktos w tym wieku wołał babciu... Autorko ..jest możliwa jak najbardziej, znam wiele przykładów pierwszych ciąż po 40 -stce...urodziły się zdrowe i mądre dzieci. Przebadaj się , zdrowo odżywiaj, łykaj kwas foliowy i do dzieła...nie jest powiedziane,że zajdziesz w ciążę, ale nie jest to przekreślone..aa i całkowity zakaz neta.....CAŁKOWITY! Nie czytaj ..ludzie bzdury piszą... Kto nie chce niech nie zachodzi w ciążę w tym wieku, ale niech da innym żyć...po swojemu...To twoja i twojego partnera decyzja..i wasze konsekwencje jakie by one nie były..i AMEN

Gość gość
moja babcia miala 47lat jak urodzila moja mame, to bylo jej 3dziecko, mojego kuzyna zona urodzila pierwsze jak miala 36, drugie jak miala 37, trzecie w wieku 40lat niestety bylo bardzo chore(zespol Patau) i zmarlo w 6mies ciazy, moja kolezanka z pracy miala 3dziecko w wieku 47lat, wiec mysle, ze warto probowac, inczej mozesz zalowac do konca zycia, powodzenia:-)

Gość gość
ja urodziłam pierwsze dziecko mając 38 lat, wszystko ok 🖐️