Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem samaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Hej mam pytanie czy każecie ściągać buty gościom w domu

Polecane posty

Gość gość
buty to element stroju w domu??? u siebie w domu tez cały dzien w butach chodzisz bo to element stroju??? co za bzdura!!!! to ja psu myje łapki po kazdym spacerze zeby mi pod nimi jakiegos syfu nie przyniósł z dworu a miała bym pozwolic zeby mi ktos w buciorach łaził po mieszkaniu??!! za nic w świecie, z reszta mam na tyle kulturalnych gosci ze jeszcze mi sie nie zdazyło zeby ktos wlazł z butami

Gość gość
Nie, bo to wiocha kazac sciagac buty. Jesli to jest jakas impreza to kobiety sa kompletnie ubrane i oczywiscie ze buty musza byc, natomiast na co dzien, kiedy lazimy w zwyklych butach, to sami sciagaja bo im niewygodnie siedziec w buciorach w salonie, gdzie robimy sobie posiadowe.

Gość gość
do autorki zapraszaj tylko nietperze to ci nie pobrudza nie chodza po ulicach i sprawdz w google zasady dobrego wychowania zamiast pytac ludzi ktorych uwazasz madralo za zdebilalych!!!!!!!

Gość gość
burackie zwyczaje to łażenie w butach a potem widac u takich brudne dywany az wstyd no ale przeciez oni tacy "nowoczesni" :D:D:D tylko brudas wpusci kogos do pokoju w butach

Gość gość
poza tym jelsi gosc na zablocone buty to nigdy by w takich nie wszedl :D Bo jest myslacy i jesli nie ciagnie to poprosi o szmatke. Z wygody ludzie sciagaja, ale wcale nie musza.

Gość gość
sciagam i inni tez sciagaja tylko tu zawsze jest problem

Gość SpanikowanaPaniDomu
hahahah No nie mogę. Tak! Jak podejmuję gości ubieram się kompletnie - z butami. Jeśli spotkanie ma charakter nieoficjalny to mogę być bez butów, wtedy znajomi na ogół też wchodzą bez butów ale nie namawiam i nie zmuszam. Ale zaprosić kogoś na obiad czy kolację i podjąć go w skarpach albo kapciach? Jaki brak szacunku dla gościa!

Gość gość
Japonia to kraj bardzo nowoczesny i do przodu a tam tez sciaga sie buty:)

Gość gość
OCZYWIŚCIE, ŻE NIE. Mam łączoną kuchnię-przedpokój-jadalnię, w kafelkach i goście wchodzą w butach. Ale osoby, które odwiedzają mnie na dłużej- przyjaciółki, mama, brat, zawsze butki ściągają. W zimie jednak goście ściągają śniegowce i trapery, wiadomo:)

Gość SpanikowanaPaniDomu
Gościu od Japonii - w Polsce jesteśmy. Poczytaj skąd się u nas wziął "zwyczaj" ściągania butów. U nich jest zupełnie inna kultura i nie ma co porównywać.

Ja nigdy nic nie mowie... Jesli ktos wejdzie w butach to ok, a jesli widze ze sciąga to podstawiam kapcie... Ale to zależny od ciebie jesli nie lubisz jak ktos ci brudzi w domu to karz zdejmowac... Moja szwagierka ledwo otworzy dzwi gościom i juz krzyczy zeby zdejmowac byty a nie daj boze zapomnisz i przejdziesz dwa kroki dalej niz korytarz to calą wizyte naburmuszona siedzi hehe:D

Gość gość
autorka to histeryczka

Savoir vivre - ładne słowo ale myślę, że większym nietaktem jest wpaść do kogoś w odwiedziny i zniszczyć coś w jego mieszkaniu na pewno gospodarz nas zapamięta. Buty należy ściągać bo gdyby chodniki były czyste ludzie chodziliby na boso ot co. Ja idąc do kogoś w odwiedziny posiadam w torebce małe szmaciane baletki. Nie zajmują wiele miejsca są poręczne i co najważniejsze moje a nie para przechodzonych przepoconych kapci gościnnych. Ze względu na fakt, że mam w domu dywany i ogółem jest czysto goście mają obowiązek ściągania obuwia i tyle. Mogą być w skarpetkach moga ( i bardzo często większosc już to robi ) przynieść swoje kapcie.

Gość gość
ja mam w całym domu płytki - marmur, granit, więc nie każę ściągać. W ogóle to takie krępujące jak przyjdzie ktoś i się upiera, że ściąga buty, wnerwia mnie to.

Gość hermionaona
u mnie w domu mam białe i kremowe dywany, więc nie wyobrażam sobie, żeby ktoś paradował mi po nich w butach. Goście mają na tyle taktu, że sami zdejmują buty. Ja idąc do kogoś też zdejmuję buty i noszę w torebce takie "wyjściowe" kapcie (wyglądają jak materiałowe baletki)

Gość gość
jasne puszyste dywany, to sobie można walnąć w sypialniach. no co za półgłówek urządza w ten sposób korytarze, salon, jadalnię czy kuchnię, czyli przestrzeń otwartą. chyba że ktoś zakłada, że nie będzie nikogo wpuszczał do domu albo jest całkowicie pozbawiony wyobraźni, zmysłu praktycznego i umiejętności przewidywania:( wybicie inteligencji w czasie wojny ma konsekwencje do dzisiaj jak widać- plebs nie ma wzorców i zamiast aspirować do wyższych standardów, to zaczyna uważać za wzór plebejski obyczaj puszczania gości w skarpetach..

Gość No i niech tak zostanie
Wieśniaki i buraki każą ściągać GOŚCIOM buty, A Normalni wyczuwają jak gość się zachowuje, chce ściągnąć buty to na swoje życzenie, nie .... no to nie gonię za nim z zużytymi kapciorami.

Gość gość
Autorko, myśl!! Facet w garniturze i pod krawatem, a ty mu każesz w skarpetkach albo kapciach chodzić!! Dla mnie to byładby pierwsza i ostatnia wiayta! buty SĄ elementem ubiotu, zwłaszcza eleganckiego!

Gonienie gosci by sciagali buty jest moimm zdaniem oznaka megaburactwa i wiochy. U mnie w domu goscie maja calkowity zakaz sciagania butow.

Gość gość
u mnie nie ma ściągania , nie wyobrażam sobie gościa w garniturze i boso !! cz prezydenci albo inni notable też zdejmują w pałacach ? goscie zawsze czyszczą buty przed wejściem i sa może czyściejsze od gołych nóg które to ,śmierdzą , pocą , grzybią i czasem brudzą

Gość gość
Ja uważam, że jednak wypada zdjąć buty kiedy się zachodzi do kogoś; może nie pasuje gospodarzowi kazać ściągać buty, ale myślę że nietaktem jest łażenie po dywanach w butach, w których szło się po podwórku. Ja osobiście nie miewam gości, którzy nie zdejmują butów a gości mam różnych. Kiedyś teściowi jedynie zwróciłam uwagę, kiedy wszedł w zabłoconych traperach do jadalni... później żałowałam, że zdjął ale to już inny temat ;-( w każdym razie sama chodzę po domu boso albo w skarpetkach, dzieci podobnie, mam jasne dywany i nie życzę sobie gości w butach, nawet samego prezydenta ;-) kapci dla gości nie mam i nie planuję mieć, sama czuję się zakłopotana kiedy ktoś mi proponuje takie obuwie.

Gość gość
kazanie gosciom sciagac buty jest skrajnym nietaktem, i nie ma co do tego w ogóle dyskusji, kazdy podrecznik savoir vivre tak twierdzi... a cała reszta to juz kompletnie inne rzeczy.... wiadomo ze nie wypada do kogos wchodzic w potwornie ubłoconych butach

Gość Kosteczka12
Jest coś, co zadowoli obie strony. Są to kapcie na buty. Chodzi o to, że proponuje się gościom zakładanie ich na buty - wtedy gość nie musi zdjemować butów, ani nie pobrudzi podłogi. Kapcie można prać, więc za każdym razem gość otrzyma czyściutkie kapcie. Oto link do strony, można szybko spojrzeć: http://av-artview.com

Gość gość
Goscie moga sciagac co chca. Nie wymagam ani nie zakazuje. Dla brudasow z brudnymi skarpetkami na nieumytych smierdzacych nogach mam goscinne gumiaki. Dla osob z haluksami i plaskostopiem sa do dyspozycji grubsze, zakopianskie skarpetki (troche estetyki).

Gość gość
hej, nie każemy, bo mamy dla nich domowe ochraniacze na buty które ochraniają moją podłogę brzed brudem i moge je spokojnie zaproponować gościowi, który z chęcią wkłada zaproponowane mu ochraniacze. Strona av-artview.com/ , albo można znaleźć fanpage na facebooku: AV Kapcie na buty

Gość Gość

Absolutnie nie! Oczekiwanie czegoś takiego jest szczytem braku wychowania. Mam nadzieję, że ten buracki zwyczaj zdejmowania obuwia zniknie jak najprędzej.