Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama w średnim wieku

Czy jestem za stara na dziecko

Polecane posty

Gość gość
Rozejrzyjcie się dookoła - masę kobiet ma pierwsze dziecko po 35 roku zycia, kolejne w okolicach czterdziestki. Kiedyś to było nie do pomyslenia. Ta 40-tka to jakaś linia? Do 40-tki jak się rodzi to ok, a po 40-tce to już nie jest ok? To myslenie sprzed 20 lat.

Gość gość
Sara urodziła w wieku 80 lat

Gość Szassanka
Teraz albo nigdy kochana przyszła mamusiu :) U mnie dwie ciocie rodziły po 40 tce, pierwsza jedno dziecko, a druga dwoje, a to było 20 parę lat temu i dzieci zdrowe :)

Gość gość
jeżeli pragniesz dziecka i Twój mąż/partner też to nic nie stoi na przeszkodzie; mnie tylko zaniepokoił Twój wpis, że teraz jest Ci dziecko "potrzebne" ;-( Co do chorób dziecka to na pewno jest większe obciążenie u starszych rodziców, ale to są szacunki, jeżeli jesteście zdrowi to macie szansę na zdrowego potomka, ryzyko istnieje zawsze nawet u młodych rodziców. Bardziej bałabym się ciąży w Twoim wieku. Sama rodziłam jedno dziecko po 20-tce a drugie po 30-tce i na prawdę jest różnica... Po 40-tce nie zdecydowałabym się ;-) Co do nadopiekuńczości też się zgodzę, że często starsi rodzice tacy są. Z moją córką do szkoły chodziła dziewczynka, którą rodzice nosili z samochodu do szkoły, wiązali buty, nosili plecak... byłam pewna, że to dziecko chore, nie chodzące... okazało się, że mała lubi jak tatuś nosi ;-( Z kolei teraz moja córka ma koleżankę, której rodzice już są po 50-tce i ojciec codziennie podprowadza lub podwozi ją pod szkołę i plecak wnosi pod drzwi klasy, bo "ciężki jest bardzo", a jak przychodzi do nas /jesteśmy prawie sąsiadami/ to dzwoni co chwila i oczywiście wystaje już za rogiem żeby sama nie wracała... Śmieją się z niej dziewczynki. Podobno u niej jak się spotkają to rodzice z pokoju nie wychodzą, nawet babcia /staruszka/ potrafi przyjść i spędzać razem czas ;-) Ale nad tym trzeba pracować, nie zrażaj się wiekiem, działaj ;-)

Gość gość
odkopuję

Gość gość
Zdecydowanie nie jestes za stara. Dzisiejsza 40tka to dawna 30tka a wiec nadal jeszcze mlodosc. Moj znajomy jest jedynakiem urodzonym jak matka miala 50 lat. To jak dla mnie za pozno.

Gość gość
Odkopuję

Gość belblame
odkopuje. skonczylam pod koniec czerwca 38 lat. I chce pierwsze dziecko.