Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy życie w Polsce byłoby lepsze bez kościoła katolickiego

Polecane posty

Gość gość

tak jak w Czechach, Danii, Szwecji, Norwegii i Holandii. Jak myslicie?

Gość gość
A dlaczego Korei Północnej nie przytoczyłeś? Tam też nie ma kościoła.

Gość gość
Tam jest kosciol zwany kim dzon kil i nienawisc do wszystkich

Gość gość
To w końcu mówimy o kościele katolickim czy ogólnie?

Gość gość
nic lepiej by niebylo

Gość gość
Polacy nie potrafią zyc bez ksiedza

Gość gość
tak, dla mnie byloby lepsze

Gość gość
ani w Rosji przez 50 lat i chiny Katolicyzm nie jest dodatkiem do polskości, zabarwieniem jej na pewien sposób, ale tkwi w jej istocie, w znacznej mierze stanowi jej istotę.

Gość gość
Szwecja,Norwegia czy Dania nigdy nie była katolicka wiec oni takich dylematów nigdy nie mieli. Podobnie Holandia, tam własciwie od zawsze księza nie mieli nic do powiedzenia. Czesi pozbyli się kosciola z zycia prywatnego i publicznego ze wzgledu na to, ze KK wspolpracowal najpierw z nazistami, potem z komunistami, tzn kosciol okradał Czechów i działał przeciwko nim.

Gość gość
Polska to zdewociały kraj- a pasibrzuchy to wykorzystują...

Gość gość
- to dlaczego w tym " katolickim" kraju tyle zła?

Gość gość
zaraz maciuś ci powie, ze to wina ludzi ze nie stosują sie do nauk kosciola :O w takim razie po co ten kosciol jak większosc ma w doopie jego ''nauki'' i udaje katolików ? Mam wrazenie, ze kosciol i ksiadz ma sluzyc jedynie ludziom do pozornego ''oczyszczenia'' tzn idziesz do kosciola, spowiadasz sie, przyjmujesz komunie i juz grzechy odpuszczone, nie uwazasz sie za grzesznika bo niby jak ? Przeciez byles w kosciele, wyspowiadales sie, przyjąles komunie...jestes katolikiem i bóg ci wybaczył :O Na tym to polega :( Mozesz wracac i dalej czynic zło, potem znow pojdziesz do kosciolka i tak w kolko. Mam jedynie szacunek do niewielkiej grupy prawdziwych katolików, którzy w 100% zgadzają się z nauką kosciola, nie robią żadnych odstępstw, żyją w swojej wierze, bo kazdy ma prawo wierzyc w co chce, w ufo czy boga. Postawa jaką prezentuje m.in Maciek B to porazka po calej linii. Niby wzorowy katolik a tak naprawde sfrustrowany robal, wybiera sobie z nauk kosciola to co mu sie podoba , byle jemu bylo dobrze a reszte omija. To jest wiara? Pseudokatolicyzm jest powszechny nie tylko w naszym kraju. Włochy - kolejny kraj. Mafiozi, wiekszosc polityków i policja skorumpowana, wiekszosc ludzi nie ma sztywnych zasad moralnych, romanse są na porzadku dziennym a potem...w niedziele kosciolek, kalanie się przed ołaterzem i placz w konfesjonale :O Jedna wielka szopka.

Gość gość
Wiara nie ma nic wspolnego z tym czy ktos jest dobry czy zły, tyle w temacie :P Gdyby tak było to w Skandynawii i Holandii zli by sami morderdy a tak nie jest :P (większosc przestępstw popelniają imigranci z krajów arabskich i europy wschodniej :P)

Maciuś nie lubię Cię ,omijam Twoje topicki ,nie komentuję ich ale przegiąłeś . Religia chrześcijańska a zwłaszcza Kościół rzymsko- katolicki wymagają POKORY zafajdany narcyzie .Nie mam życzenia żebyś odpisywał na mój post ale jeśli musisz to pisz co chcesz i tak mam Cię głęboko...

Dzieki temu i mojej glebokiej wierze - zostane zbawiony i otrzymam zycie wieczne w niebie. A co jeśli Ja sprawię że nie otrzymasz? Może jesteś warty w Moich oczach tyle co pies? A może i niektóre psy są więcej warte w Moich oczach niż ludzie? Co byś wtedy zrobił? łatwo było Mi napisać religijne programy i wcielić je w ludzi. Psy szczekają, ludzie wierzą, ptaki latają itd

Gość Tristan345
Autorze, wyprowdź się do kraju gdzie kościół katolicki nie istnieje i powiedz nam jak się żyje.

kościół w Polsce ma swoje ciemne karty i jest ich wiele.Religia ta zakazuje rozważać nad sensownością jej dogmatów,zakazuje pytać,bo wtedy zostajesz uznanym jako wątpiącym, tracącym wiarę itd,a ty jako człowiek myślący chcesz wiedzieć więcej.Kościół zamiast wyjaśniać,zasłania się biblią,de facto nie ma tam opisów bezpośrednich uczestników,lecz relacje relacji,cos dodane,przekręcone i mamy zestaw dziwnych rzeczy.Ktos chce wierzyć a gadające węże,latające duchy itd,to jego sprawa,ale dlaczego przy okazji wprowadza agresywnie swoja wiarę do zycia innych?

Gość 2003
polska jest panstwem swieckiem, nie katolickim (tak twierdzi konstytucja). ludzie jednak nie dorosli jeszcze (tak jak w krajach wymienionych przez autora) do zycia swieckiego, bez ingerencji kosciola w zycie codzienne zwyklych ludzi. ale to sie dzieje za ich przyzwoleniem, wiec nie do kosciola tu pretensje. polacy byli narodem bardzo krzywdzonym na przestrzeni dziejow, wiec w religii upatruja ucieczke i pocieszenie.

"tak jak w Czechach, Danii, Szwecji, Norwegii i Holandii. Jak myslicie?" xxxxxxxxxxxx Z wyjątkiem Czechów, wymienione przez ciebie kraje nigdy nie były katolickie. Więc nie miały problemu. Czesi zmądrzeli i kopnęli w D..ę kleryków. Z drugiej strony Czesi to ojcowski naród dla Husa. Czyli jednego z ważniejszych reformatorów. "Nie." xxxxxxxxxx Tak. Każde państwo które stawia na pierwszym miejscu obywatela a nie kult religijny, partyjny, kult osoby jest bardziej przyjazne. "Może byłoby lepsze , pytanie tylko czy Polacy do tego dorośli ." xxxxxxxxxxx Tutaj jest sedno sprawy. Byłoby lepiej, bo wystarczy drodzy katolicy ( mnie ominęło to szczęście być katolikiem, dodam że Świadkiem Jehowy także nie jestem, żydem również - tak na wszelki wypadek ) posłuchać WAS jak wypowiadacie się o swoich pasterzach w okresie tzw. kolędy. Jak jedziecie że darmozjady przychodzą po koperty a jak darmozjad w drzwiach to czołem do stóp uderzacie aż miło. "Katolicyzm jest esencja polskosci, KK wspoltworzyl Polske, a Polska jest panstwem katolickim." - maciek B xxxxxxxxxx Gratuluję (nie)wiedzy, (nie)znajomości historii własnego kraju. Religią państwa polskiego - pierwszego władcy z pewnością nie był Jezus, ale zupełnie inne figurki i posągi. Mieszko I przyjął chrzest z przyczyn politycznych - zupełnie niepotrzebnie, moim zdaniem. Wniosek? Pierwsi Polacy byli tzw. poganami. Katolicyzm na ziemiach polskich zastał zupełnie zorganizowaną władzę centralną, podatkową itp itd. "to dlaczego w tym " katolickim" kraju tyle zła?" xxxxxxxxx Co chcesz :D Wszak to w większości wyznawcy kultu przyszłego Świętego JPII, pokolenie JPII it itd, wychowane na naukach tego "wielkiego" człowieka. "Za wyjatkiem jednego czy dwoch detali stosuje sie do nauk mojego kosciola." xxxxxxxxxx Nauki kościoła albo się stosuje co do joty, albo w ogóle. Skoro sam piszesz że masz "detale" ( nie przyjmuje się tego co mi wygodne a to z czym mam problem to nazywam detalami) to znaczy że z ciebie taki katolik jak z pewnego zadu trąbka. Wybacz że tak bezpośrednio Maćku, ale taka jest prawda. "kościół w Polsce ma swoje ciemne karty i jest ich wiele." xxxxxxxxxx Wskaż te białe.

Gość żydowska religia w gojków
- zwierzęta , które maja służyć ludziom - żydom kosztuje Polaków dużo więcej niż kk ;)

Gość gość
gość z 16:34 i pobierampliki - dwie rozgarniete osoby w tym temacie :classic_cool:

Gość baranekk
przykład z Niemiec , gdzie rożne religie rzadzily wiekami w różnych landach po wojnach religijnych - najbardziej rozwinięta jest jednak katolicka Bawaria - prawdziwe serce i utrzymanka całych Niemiec tak ze bzdury gloszone przez antykatolickich idiotow

Przepraszam, ale w czym Bawaria jest najbardziej rozwinięta? Nie łączyłbym katolickiej Bawarii bo landami nie rządzili jak się chciało - zasada od XVI wieku była inna - Jaki władca taka religia. Nie było wyłomów. Od XVI wieku KK w Cesarstwie słabł i słabł. Nie twierdzę że Bawaria jest słaba, ale nie była najmocniejszym landem niemieckim. Mówi tobie coś zagłębie pewnej rzeki, gdzie sam Adolf, który w Bawarii jest ceniony do dzisiaj, umieścił centrum przemysłowe? To własnie tamte landy były i są motorem napędowym dla Niemiec - dawniej i dziś. Katolicyzm nie miał z tym nic wspólnego. Od Lutra KK miał ograniczone prawa i słusznie. Proszę o faktach, nie bujajcie bo wielu naprawdę orientuje się w temacie. Chyba że faktycznie należy powiązać Bawarię z NSDAP, Dachau itp itd. Tutaj związek był bardzo silny i rozwojowy.

Gość baranekk
Bawaria jest największym landem Niemiec i przynoszącym największe przychody i zyski do budżetu Niemiec - centrum przemysłu - BMV , Siemens , Mann -rozwinięte rolnictwo , browary , turystyka jak jakiś antykatolik wiąże to z nazizmem to znaczy , że jest dość mocno ograniczony ( pewnie koszerny w jakims stopniu )

Gość gość
W Niemczech najwazniejsze jest Zagłębie Ruhry, Hamburg i Frankfurt nad Menem 🖐️

Gość baranekk
ważne , ale nie aż tak najbardziej dochodowe katolicka Bawaria ze swoim zaawansowanym przemysłem ;)