Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PaulaPaula88

ciąża a praca

Polecane posty

Gość PaulaPaula88

Witam. Mam pewien problem. Niedawno znalazłam pracę. Od polowy czerwca do konca lipca tego roku otrzymałam umowe zlecenie. Teraz natomiast od 1 sierpnia do konca wrzesnia otrzymalam od pracodawcy umowe o prace na czas określony, próbny na 2 miesiące. Dziś dowiedzialam sie, ze jestem w ciazy... Czy pracodawca jest w stanie nie przedluzyc mi umowy albo mnie zwolnic? Boje sie mu o tym powiedziec, a pewnie bede musiala, bo boje sie, ze nie przedluzy mi umowy. Czytalam, ze pracodawca nie musi przedluzac umowy kobiecie w ciazy jesli ma ona zawarta umowe na czas okreslony, probny wynoszący mniej niz 1 miesiąc. Ja mam na dwa, wiec jak to rozumiec? Co bedzie? Prosze o pomoc kogos kto doskonale zna sie na tym wszystkim... Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Ja miałam umowe o prace tymczasową na czas określony i pomimo ze skonczyłam 3 miesiące ciąży pracując nie przedłużono mi umowy - pracodawca nie może Cię zwolnić ale jak wygasa ważność umowy to nie ma obowiązku jej przedłuzyć. Byłam z tym nawet u prawnika i na nic to się zdało. Do porodu ZUS będzie Ci płacić 100% zwolnienie chorobowe a pozniej niestety macierzyńskiego nie dostaniesz...

Gość PaulaPaula88
aha czyli jak oznajmie pracodawcy ze jestem w ciazy to moze nie przedluzyc mi umowy i pewnie nie przedluzy znając życie... tak? jesli nie przedluzy to ZUS bedzie mi placil 100% wynagrodzenia, ktore do tej pory otrzymywalam?

Gość gość
Na razie nie mów mu że jesteś w ciąży, dopóki nic nie będzie widać. Znając życie nie przedłuży Ci umowy. Poczekaj aż skończy się próbny i może będzie chciał Ci przedłużyć umowę na dłużej. Możesz zawsze z nim po negocjować, że np. kolejną umowę bardzo byś chciała na dłużej. np. z tego względu że chcesz wziąć kredyt na mieszkanie czy coś... Może pójdzie Ci na rękę.

Gość gość
A na czym polega Twoja praca?